Neix el premi de teatre Àngels Poch

No Comment

Eloi Falguera
Director i autor

Terrassa és un dels motors teatrals del país. Té una de les dues úniques sucursals de l’Institut del Teatre descentralitzades de Barcelona. Té l’únic Centre d’Arts Escèniques en actiu, també fora de Barcelona. Té una programació estable de teatre professional de qualitat (Teatre Alegria, Teatre Principal, Centre Cultural). Té un Festival de Teatre de Noves Tendències (TNT) consolidat i reconegut. Té una nòmina d’actrius i actors professionals considerable… I pel que fa al teatre amateur, es pot afirmar que la ciutat passa per uns moments excepcionals (amb més de 30 grups en actiu, presència a pràcticament tots els concursos i mostres catalanes i amb un fort reconeixement quant a premis que aconsegueixen). També té un concurs de teatre amateur a punt d’arribar a les 50 edicions. Malgrat tot, incomprensiblement, Terrassa no tenia un premi literari de teatre estable.

Per tal de resoldre aquesta mancança històrica, Òmnium Cultural de Terrassa, ha decidit a convocar el 1r. Premi de Teatre Àngels Poch. D’aquesta manera es ret homenatge, així mateix, a una de les grans darreres actrius de la ciutat i del país, malauradament desapareguda l’any 2015. Una actriu estimada, no només pels companys de professió, sinó també pel públic. En aquest sentit, no és d’estranyar que sigui l’única terrassenca que hagi rebut l’anell Xirgu, una distinció popular que es dona a la millor actriu de la temporada barcelonina.

Jurat Àngels Poch El jurat del 1r premi de teatre Àngels Poch. Foto: Pilar Casado

La creació d’aquest nou premi literari ha estat possible, sobretot, gràcies a l’interès i recolzament de la presidenta d’Òmnium Cultural de Terrassa, Anna Carol, gran amant del teatre, i l’entusiasme de la família Poch. El jurat d’aquesta primera edició estarà format pels següents membres, vinculats a la ciutat: Rosa Aguado (actriu i professora de teatre), Jaume Aulet (professor de literatura catalana), Rosa Ponsarnau (autora i professora de batxillerat d’arts escèniques) i Agustí Humet (exdirector de l’Institut del Teatre i docent). Eloi Falguera (autor) farà de president del jurat i Xavi Ordeix (expresident d’Òmnium Cultural Terrassa), en serà el secretari.

Es premiarà el millor text teatral, de temàtica lliure, i limitat a una extensió màxima de 65 fulls. L’obra guanyadora rebrà la quantitat 1.600 euros i, gràcies al patrocini de la família Poch, Òmnium Cultural Terrassa n’editarà 100 exemplars.

Així, l’Àngels Poch de teatre passa a completar el conjunt de premis que formen part de la Nit del Misteri (on també hi trobem, per exemple, el reconegut Ferran Canyameres de novel·la negra o l’Enric Gall de poesia). També neix amb una clara voluntat que els textos premiats no restin al calaix, sinó que pugin dalt de l’escenari. En aquest sentit, en properes edicions, s’intentaran adoptar mesures que ho incentivin.

El termini màxim de presentació d’obres és el proper 30 d’abril de 2021. Trobareu tota la informació a la plana web d’Òmnium Cultural Terrassa. Bona inspiració!

Related Articles

Deixa un comentari