Neix l’Escola de Literatura de Terrassa

No Comment

L’entitat Amics de les Arts i Joventuts Musicals, que té una llarga tradició en la programació de cursos d’escriptura, comença aquest any acadèmic una nova etapa amb la creació de l’Escola de Literatura de Terrassa, amb l’imprescindible assessorament acadèmic de l’equip de gestors i professors de l’Escola Bloom. Amics de les Arts i Joventuts Musicals considera que a Terrassa i la seva comarca hi ha un munt de talent i d’energia que sembla no tenir massa espais on compartir passions, lectures i activitat creativa.

Algunes persones poden pensar que no es possible ensenyar a escriure. Evidentment la tasca de l’escriptura creativa comença com una empresa individual, però en una escola d’escriptura es poden compartir dubtes, processos i lectures amb altrespersones creatives, i es poden compartir diferents solucions (sempre provisionals) a un mateix problema que hom es trobi  en el desenvolupament de la seva obra. És a dir, es pot fer el que tots els escriptors han fet sempre, de manera més o menys espontani, que és pensar junts el que fan, reunir-se, llegir-se. Això és el més semblant a ensenyar que un pot trobar en literatura. És el menys semblant és la reducció a la fórmula o la conversió de l’escriptura a l’aplicació d’un mètode o d’una recepta que és l’error en el que cauen algunes escoles d’escriptura i del que s’allunya totalment  l’Escola Bloom que, encapçalada pel prestigiós escriptor i professor universitari Borja Bagunyà, ofereix des de fa cinc anys tant classes d’escriptura creativa com seminaris de literatura.

Els cursos i seminaris de literatura i escriptura de l’Escola de Literatura de Terrassa estaran adreçats a persones que tinguin inquietuds literàries, però que necessitin un guiatge per aprofundir en les tècniques específiques de la prosa i la poesia, no només a nivell formal, sinó també pel que fa als mecanismes de fons de la creació. No caldrà que l’alumnat tingui una formació prèvia o hagi escrit abans, la filosofia de l’Escola Bloom té com a punt clau el treball personalitzat i el seguiment de cada persona d’acord amb les seves inquietuds i el seu nivell, però resulta clar que tothom que s’inscrigui als cursos ha d’estar disposat a complementar la seva activitat amb diverses lectures, tant teòriques com de creació, per tal d’acompanyar el procés creatiu.

Aquest primer any s’oferiran dos cursos de 72 hores de durada: «Prosa I – Teoria i pràctica de la narrativa», dinamitzat i tutelat pel terrassenc Toritaka Tokumei; i  «Poesia – Ésser, lectura i escriptura», tutoritzat per Josep Lluís Badal, un escriptor vallesà resident a Terrassa. També s’ha programat tres seminaris de lectura de format més breu: «Ciencia Ficción, filosofía y cine: De Mary Shelley a Blade Runner 2049», a càrrec de Susana Funes; «Middlebrow» (Daphne du Maurier, Muriel Spark, Evelyn Waugh i altres), a càrrec de Jana Baro; i «El monstre de les mil cares: Transformacions del que ens espanta», a càrrec de Toritaka Tokumei.

Podeu consultar els programes amb detall a: Escola de Literatura de Terrassa. O demanar més informació a: literatura.aajm@gmail.com. Amics de les Arts i Joventuts Musicals està fent gestions per aconseguir algunes beques per a la creació artística, a fi de facilitar que tothom que tingui interés per realitzar aquests cursos i seminaris pugui accedir sense dificultats.

 

Related Articles

Deixa un comentari