Òmnium Terrassa organitza un curs d’història sobre la cacera de bruixes (7, 14 i 21 d’octubre, de 19.30 a 21 h, Aula Magna-Factoria Cultural de Terrassa)

No Comment


El curs, format per tres sessions, compta amb les intervencions d’Agustí Alcoberro, Pau Castell, Doris Moreno, Clàudia Pujol i Joan Soler Jiménez, entre altres experts.


Cap al final de l’edat mitjana, es va iniciar a Europa un fenomen que entre els anys 1616-1622 va adquirir una gran transcendència social: la cacera de bruixes. Milers de dones foren condemnades pels tribunals vigents. A l’Europa moderna, a la Catalunya moderna, a la Terrassa moderna.

Òmnium Terrassa proposa un curs per a reflexionar-hi. En aquesta ocasió, en format de converses que podran oferir respostes a preguntes ben diverses. Amb aquest curs, es fa ressò de les iniciatives, tant en l’àmbit europeu com en el català, per posar en qüestió la validesa de la successió de judicis per bruixeria ara fa quatre-cents anys. També es vol identificar en el punt precís del rigor històric fins a quin punt moltes dones (i també un nombre important d’homes) van patir persecucions i un paper subordinat a la incipient Europa moderna.

El curs tindrà lloc els dies 7, 14 i 21 d’octubre de 2021 de 19.30 a 21 h a l’Aula Magna de la Factoria Cultural de Terrassa (Rambla d’Ègara, 340). La primera sessió tractarà ‘La cacera de bruixes a Europa i a Catalunya’ i anirà a càrrec de dos dels principals especialistes: Agustí Alcoberro, professor d’Història Moderna i vicerector de la UB, i Pau Castell, professor d’Història Medieval de la UB. La segona sessió tindrà un format local amb ‘La cacera de bruixes a Terrassa. La Inquisició’ i serà exposada per dos historiadors terrassencs: Doris Moreno, professora d’Història de la UAB, i Joan Soler Jiménez, director de l’Arxiu Històric de Terrassa. Finalment, la tercera i última sessió ‘La divulgació actual de la cacera de bruixes’ comptarà amb l’assistència de Clàudia Pujol, directora de Sàpiens i vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Miquel, coordinadora de l’exposició «Per bruixa i metzinera» del Museu d’Història de Catalunya, i Oriol Garcia Quera, dibuixant i especialista en còmics de temàtica històrica que acaba de publicar l’àlbum Bruixes 1617. L’any del diluvi.

Es pot assistir a totes tres sessions o a sessions individuals. Per als socis d’Òmnium el curs sencer té un cost de 5 € (2 € per a sessions individuals) i per als no socis de 8 € (3 € les sessions individuals).

Per tal d’assistir-hi cal inscriure-s’hi prèviament al formulari que es trobarà a la pàgina d’Òmnium Terrassa, a omnium.cat/terrassa. L’import s’abonarà presencialment en metàl·lic en començar el curs.

 

Related Articles

Deixa un comentari