Penso en Yu, reflexió sobre l’empresonament del periodista Yu Dongyue

No Comment

Fdsc_0106918_1_red

El proper diumenge, 25 d’octubre (18:00h, Teatre Alegria) s’estrena Penso en Yu, una coproducció del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (CAET) de l’obra de la dramaturga canadenca Carole Fréchette dirigida per Imma Colomer i interpretada per Fina Rius, Pep Ferrer i Anna Ventura.

Es tracta en una història real d’un matí de l’any 2006 en el que una notícia al diari va cridar l’atenció de l’autora. Es tractava de l’alliberament, després de 17 anys de presó, del periodista xinès Yu Dongyue, de 38 anys, que havia estat empresonat per haver llançat pintura sobre el retrat de Mao Tse-Tung durant les manifestacions a la plaça de Tiananmen el maig de 1989. L’empresonament i les contínues tortures van propiciar que l’home ara pateixi una malaltia mental. La severitat de la sentència, tot per un gest purament simbòlic, va empènyer l’autora a fer un anàlisi actual, des de la mirada occidental, dels fets de fa més de 25 anys a Tiananmen.

Per fer-ho, Fréchette construeix tres personatges: una periodista que descuida la seva feina i deixa de banda les tasques domèstiques per reconstruir la història de Yu. Una jove immigrant xinesa amb qui la periodista s’havia compromès a fer-li classes de francès. I un home, desconegut, que, de sobte, interromprà l’enclaustrament i aïllament de la periodista. Tots tres personatges, estranys entre si i que s’han conegut de forma inesperada, es veuran confrontats a la història dels camarades Yu Dongyue i els seus companys Lu Decheng i Yu Zhijian.

És l’acumulació de gestos petits que genera el moviment i engendra el canvi.

Us deixem una mostra…

Related Articles

Deixa un comentari