Racó del cinèfil: ‘Caras y lugares’

No Comment

Títol: Caras y lugares (Visages villages)
Direcció i guió: Agnès Varda i JR.
Gènere: Documental de ficció
País: França


El fotògraf urbà i de carrer, que treballa sota el pseudònim JR, i que amaga escrupolosament la seva identitat personal, ha codirigit juntament amb Agnès Varda, la veterana cineasta belga, el film “Caras y lugares”. Aquesta directora és història viva del cinema francès i europeu de les últimes sis dècades, i ja ha complert l’edat de 89 anys.

Aquest film documental és una proposta cinematogràfica que va enlluernar a tota la crítica mundial en el festival de Cannes del 2017. Agnès va escollir el cinema, i JR. la fotografia. Junts s’uneixen en un viatge extraordinari i sorprenent pels pobles de França, al damunt d’una furgoneta màgica que imprimeix fotografies de gran format. Els dos experimenten el contacte amb la gent senzilla dels diferents llocs per on passen, i pel camí van forjant una amistat basada tant en les seves diferències com també amb el seu sentit de l’humor, amb una barreja de veterania i joventut a través d’un recorregut humà inoblidable.

Aquesta pel·lícula senzilla és fruit, sobretot, de l’amistat o, com a mínim, de l’aparent bon enteniment existent entre els dos principals responsables, podríem dir que és un viatge per França, però també és un viatge per la memòria tant personal com col·lectiva de treballadors, grangers i vilatans, de la França rural i profunda.

Al final d’aquest viatge la quasi nonagenària Agnès Varda, té previst anar a veure a casa seva al seu company i amic de generació en Jean-Luc Godard, un home solitari que viu a Suïssa com un autèntic ermità, però la trobada resulta i es fa del tot impossible. Això ocasiona un cert sentiment d’enuig a la realitzadora, ja que ella hi va a casa d’en Godard arran de la invitació que ell li havia fet dies abans.

Emili Díaz

In : Cultura

Related Articles

Deixa un comentari