[Racó del cinèfil] ‘La Virgen de Agosto’

No Comment

Film: La Virgen de agosto

País: Espanya (2019)

Director: Jonás Trueba

Guió escrit per: Itsaso Arana i Jonás Trueba

Comentari

Estem davant d’una obra fílmica commovedora, de contingut naturalista, d’una estètica despullada i pura. M’atreveixo a dir sota la meva percepció que la pel·lícula està filmada de forma impúdica. Els enquadres i els plans fílmics, tenen el temps de durada a la mirada de l’espectador quasi exacta, és intimista en els moviments de càmera, i les imatges ens suggereixen i aporten potser més contingut narratiu que els mateixos diàlegs del film.

Amb aquesta manera de narrar i filmar, el director aparentment pretén fer un homenatge combinat al cinema de Jacques Rivette; Eric Rohmer i Alain Tanner, directors aquests que ens presentaven a manera de rondalles o faules de la vida diària de les persones en els seus normals espais vitals: històries de neguits, soledats, alegries contingudes, frustracions, contradiccions… Tot això sense angoixar l’espectador.

“La Virgen de agosto” ens parla del desencant d’una generació de joves en el Madrid actual, en ple mes d’agost, en clau de lluminós conte d’estiu. Una autèntica història d’iniciació i de supervivència quotidiana en el dia a dia, des del dia 1 fins al 15 d’agost, i una immersió natural a la feminitat i a les relacions interpersonals. En definitiva, una obra molt valenta, tranquil·la i assossegada.

Jonás Trueba se’ns presenta com un talent molt prometedor entre les noves generacions de directors de cinema, dotat d’una sensibilitat especial, i que, conjuntament amb Itsaso Arana, són els autors del guió escrit per a aquesta pel·lícula. A la vegada, també Itsaso Arana és Eva, protagonista principal del film, el qual compta altrament amb un repartiment molt coral.

Film essencial i imprescindible!

Emili Diaz

In : Cinema, Cultura

Deixa un comentari