Sesta Foresta, artesania i reciclatge

No Comment

Parlem amb la Mar Pujals, el Pepe Ruiz, la Mireia Fages i la Mª Carme Saez, un grup de persones inquietes que fa gairebé sis anys es van constituir com associació d’artesans sota el nom Sesta Foresta.

«Tot va començar quan vam coincidir en un moment en que alguns de nosaltres buscàvem un local per a fer les nostres manualitats i els nostres hobbies…Alguns teníem feina, altres no…era el moment de les retallades…» ens diu la Mireia, que fins aleshores havia estat professora de l’Escola Municipal La Llar.

Es van anar posant en contacte gràcies a amistat comunes, van acabar trobant el local on encara avui treballen i el van llogar i arreglar plegats. «Vam escollir el nom del grup, Sesta Foresta, que fa referència a espais plans i plens d’ombra com els que hi ha a Sant Llorenç, on els pastors s’ajeien a fer la migdiada, i ràpidament ens vam registrar com a associació d’artesans» ens diu el Pepe.

Així va nàixer aquest espai que té com a objectiu proporcionar un espai de trobada per a persones creatives que necessiten un lloc per a treballar, tot posant èmfasi en el reciclatge i la reutilització de materials.

Sesta Foresta és per a ells un projecte de vida però no un projecte professional lucratiu. I és que aquest és un espai que busca simplement autogestionar-se tot i que el grup d’artesans reconeix que l’associació es sosté, molt sovint, gràcies al sou d’altres projectes laborals remunerats que porten a terme fora del grup. «Nosaltres ho paguem tot de la nostra butxaca i no tenim cap tipus de subvenció. No hem volgut demanar ajuts públics perquè, entre d’altres coses, és un procés molt complicat.» Així doncs, per intentar autogestionar la part econòmica de l’associació fan mercadets i activitats a preus populars o lloguen temporalment racons de treball, sempre amb l’ànim de fer més sostenible aquest projecte.

L’espai té petits racons de treball i una zona comuna ben àmplia. Malgrat ser un nucli de quatre persones, sovint comptem amb el que anomenen «satèl·lits», és a dir, persones o petits grups amb qui s’alien de manera puntual per fer tallers o cursets. Des de la Sesta Foresta són conscients que el seu particular co-working no és apte per a tothom: «Sabem que això no li agrada a tothom o que no tothom es pot adaptar…t’ha d’agradar compartir i treballar col·lectivament tot i que entenem i respectem quan algú necessita estar sol, per exemple, quan s’està fent alguna classe».

Amb tot, pel local van passant persones i projectes ben diversos: «a vegades lloguem o cedim una part de l’espai per a gent que ho necessita com ara grups de música, gent que fa timbals, fins i tot hem rellogat el local dues vegades al Festival TNT!»

botomalarrassa

Situat al fons del passatge Sant Leopold entre antigues fàbriques tèxtils, el local de la Sesta Foresta té una estètica molt egarenca. La ubicació té el seu encant industrial i la petita plaça tancada amb la que comptem els permet fer activitats a l’aire lliure. Aquí es fan calçotades, es celebra la Castanyada, es fa cinema a la fresca, taller de màscares per a nens, restauració de mobles, tallers de ganxets, gent del teatre que ve a assajar…

I sempre, com a constant a totes les activitats, hi ha l’aposta del grup: el reciclatge i reutilització. «Tot i que hi ha materials que s’han de comprar, ho intentem reciclar tot i utilitzar-ho tants cops com es pugui» ens diue el Pepe, que ens explica com repara i fabrica bicicletes amb peces reciclades. Aquesta no és la seva feina però ell ho fa «per amor a l’art».

I és que aquesta sembla ser la raó de ser de totes les activitats que tenen lloc al si de Sesta Foresta: l’amor per les coses ben fetes, amb calma i paciència. Sens dubte, un oasi dins la ciutat!

sesta

Related Articles

Deixa un comentari