Terme, la revista d’història local núm. 35, fa un reconeixement al personal sanitari

No Comment

El passat dijous 28 va tenir lloc la presentació de la Revista Terme. Aquesta es va fer de manera virtual. L’acte va comptar amb la presència i la intervenció del Marcel Taló, president del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa; el Joan Soler, director de la revista i de l’Arxiu de Terrassa; i la Rosa Boladeras, regidora de cultura.

El número d’enguany, el 35, està dedicat a la pandèmia, com no podria ser d’una altra manera, informen des del CEHT. Aquest fet ha provocat que, per primera vegada a la història, la presentació es fes sense que els socis i sòcies tinguessin a les seves mans la revista.

El Marcel Taló va donar la benvinguda a una presentació de la revista que no ha escapat de la situació que estem vivint, i que alhora posa en valor encara més que, gràcies als esforços tant de les persones tècniques com de les autores, la revista ha tirat endavant. Alhora es va fer un reconeixement al treball realitzat i el que implica treure una revista durant 35 anys.

marcel taló president ceht Marcel Taló, president del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa

En Joan Soler va presentar la revista començant per la portada, la qual conté una imatge realitzada per Nebridi Aróztegui, fotògraf reconegut a la ciutat. La imatge vol retre un petit homenatge a la situació i el reconeixement pel personal sanitari i el seu gran treball i esforç.

Tot i que es voldria haver fet una revista de la situació actual, com a historiadors i historiadores, es va prioritzar la necessitat de perspectiva i reflexió, quedant pendent de cara a la pròxima edició.

Així, la revista d’enguany, amb menys pàgines que en edicions anteriors, conté cinc articles d’investigació de Marcel Taló, Anna Fernández, Laia Queralt, Josep Puy i Jan Brugueres, que versen sobre el segle XIX i XX. Com en edicions passades, la Mercè Borràs ha realitzat una entrevista a Xavier Sierra Valentí, Doctor en medicina i llicenciat en Humanitats.

terme num. 35 joan soler Joan Soler, director de la revista Terme i de l’Arxiu de Terrassa, mostra l’edició núm. 35

La revista número 36 tindrà grans canvis després d’un període de revisió i reflexió, donat que al CEHT “hem vist que els ciutadans i ciutadanes volen més explicacions, debat i participació”. Així, es contempla que la revista es vertebri en tres grans eixos: Estudis i recerca històric; Pensament (des de vessants de les ciències humanes per tenir més veus); i Dades, per tal d’explicar situacions de manera gràfica i amb dades de qualitat. Això farà que canviï el format, les dimensions i la manera de dissenyar la revista.

Finalment, la Rosa Boladeras va agrair la gran feina, perseverant i científica, del CEHT, l’Arxiu. Mostra d’això són les dades de les visites que rep la revista en format digital a racó.cat, on el 2020 va rebre 13.000 visites i unes 140.000 els últims set anys, mostrant que la història de la ciutat arriba a tot el món. Així, Boladeras va felicitar personalment al Centre d’Estudis per la seva aposta de canvi i interpel·lació vers la ciutadania i reiterà el suport de la Regidoria de Cultura.

Aquest any els socis i sòcies del CEHT rebran la revista a través de correu postal.

Related Articles

Deixa un comentari