Terrassa tindrà una mulassa «punki»

No Comment

Un grup de joves impulsa una nova figura de bestiari popular, festiva i combativa

Es vol recordar la primera bèstia documentada a la ciutat 400 anys després

Acte de presentació del projecte al casal popular l’Atzur, el dijous 15. Foto Eduard Gil

La ciutat de Terrassa tornarà a tenir, gairebé 400 anys després, una mulassa. Un grup de joves vinculats a l’Associació Cultural Popular Terrassenca La Xemeneia impulsen un projecte per donar a la ciutat la Mulassa de Terrassa, una bèstia que es caracteritzarà pel seu caràcter popular, festiu i reivindicatiu. A més, arribarà just abans que es commemori el quart centenari de la primera figura de bestiari popular documentada a la ciutat: la Mulassa dels Peraires, el 1619.

La intenció del grup que impulsa l’entitat és fer una bèstia totalment diferent a les que ja existeixen a la ciutat. Estèticament, volen que tingui un estil modern – semblant a la Mulassa del Pi de Barcelona o a la de Tarragona –, que sigui portada per dues persones i que, a més, pugui tenir diverses funcions, com ara tirar foc o vi.

A banda, vol ser una bèstia amb una personalitat pròpia, i, en paraules dels impulsors, una mica “punki”. A més d’intentar estar al marge de les institucions i els protocols, la Mulassa vol ser combativa, i fer costat a moltes de les causes presents en la societat. Així doncs, estaríem parlant d’una Mulassa laica, feminista, antiracista, anticapitalista, i antifeixista; sense oblidar, és clar, que un dels principals pilars serà la festa i, per tant, passar-ho bé.

Com a bèstia de Terrassa, aquesta ciutat serà el principal lloc on està previst que es deixi veure la Mulassa, per exemple, a festes, concerts i actes populars de tot tipus; sovint, per sorpresa. Tot i això, també serà possible veure-la en altres punts dels Països Catalans o de l’estranger.

A nivell organitzatiu, i tot i néixer en el si de La Xemeneia, la Mulassa tindrà un grup propi, amb músics inclosos, que funcionarà de manera autònoma i assembleària. També volen mantenir relacions amb altres grups de cultura popular de l’entorn, i amb entitats similars de la resta del país.

Ara per ara, els promotors de la Mulassa no es posen una data concreta perquè sigui una realitat. El primer pas és crear un grup estable que permeti tirar-ne endavant la construcció. Les persones interessades en formar-ne part, segons els impulsors, poden posar-se en contacte amb La Xemeneia.

L’altre gran objectiu, com que la mulassa serà finançada popularment, és recollir fons per al material, a partir, sobretot, d’actes populars com un concurs de bitlles catalanes dirigit especialment a grups de cultura popular. El torneig serà el 18 de març, a partir de les 10 del matí a la plaça de Rosa Mora, al barri de Sant Pere de Terrassa. Les inscripcions ja estan obertes, i tindran un cost de cinc euros per persona que aniran destinats íntegrament a la construcció de la Mulassa.

Related Articles

Deixa un comentari