Trenta anys de la festa de l’Arbre Maig al barri de Ca n’Aurell

No Comment

Un any més, l’Esbart Terrassa organitza la Festa de la Santa Creu i l’Arbre Maig. En el seu 30ª Aniversari. Serà el proper diumenge 3 de Maig al barri de Ca N’ Aurell. Allà es farà el homenatge al padrins de la festa, que enguany seran:Maria Assumpta Romañach Munill i Lluís Puig Gordí,tots dos exdansaires de l’esbart i en el cas del padrí, ex director del esbart i el que va recuperar la festa de la Santa Creu al any 1985. La festa de la santa creu es celebra anualment cada primer diumenge de maig.

Festa de l'Arbre de Maig 2014. Foto: El Cim Festa de l’Arbre de Maig 2014. Foto: El Cim

Programa 2015:

-9,30 hores: Concentració amb els grups de cultura popular, Gegants, Bastoners, Esbarts, La Pàjara i el grup musical Musikària a la plaça del Progrés.

-10 hores: Cercavila pels carrers Arquimedes, Dr. Ullés, Galileu, Blasco de Garay i fins arribar al carrer Faraday (Església de la Sagrada Família).

-10,45 hores: Actuació dels grups de cultura popular

Música a càrrec del grup Musidària

+Geganters de Terrassa

+Esbart Terrassa

+Bastoners de Terrassa

+Colla Sardanista Amunt i Crits

+El Gegant Pep Panxut de l’Escola El Cim

+Treure Ball

+El Gegant Pintoret de Ca n’Aurell

+La Pàjara de Terrassa

+Grup d’esplai de l’Escola El Cim

+Drac Baluk de Ca n’Aurell

+Grup de Diables de la Maurina

+Ball de Gitanes de Terrassa

-12 hores:

Homenatge als padrins de la festa: Maria Assumpta Romañach Munill i Lluís Puig Gordí

Tradicional Ball de la Coca de Ca n’Aurell

Homenatge a l’Arbre Maig

Breu explicació de l’origen de la festa:

Diuen el mes vells que fa segles els pagesos celebraven la collita amb una ofrena a Déu.

Aquest podria ser l’origen d’aquesta festa, diuen també que un fill de Marganell, una petita població a la falda de Montserrat va venir a viure a Terrassa, molt a prop de la parròquia de la Sagrada Família, i va portat aquesta antiga tradició: la Festa de la Santa Creu i l’Arbre Maig.

Així, al 1952 va començar a celebrar-se aquesta festa «amb la col·laboració especial des del principi de l’agrupació cultural de la sagrada família i sobretot de l’esbart». Aquesta festa fou instaurada per Joan Calsina En un acord amb els pagesos del terme i el mossèn Joan Fortuny per beneir la collita que creixia als barris propers a    Ca N’ Aurell.

Durant la missa de celebració es repartien panets amb una creu marcada per donar gràcies per la collita d’aquell any.

Els experts asseguren que la festa a partir de 1953, fou organitzada pel rector i el senyor Joan Calcina i ha partir de 1955 per l’agrupació de pagesos de la Sagrada Família, amb el típic ball de la coca interpretat per l’esbart i així va anar-se repetint any rere any fins que va desaparèixer al any 1973.

Entre 1973 i 1976 la festa va deixar de celebrar-se «el rector d’aquell any va prohibir totes les activitats de la parròquia, no només les danses, sinó també el teatre, la sarsuela, l’hoquei.. ».

A l’any 1985, aprofitant el moment d’efervescència de la cultura popular es va recuperar la festa de la Santa Creu i l’Arbre de maig. Des de llavors s’ha continuat celebrant cada primer diumenge de maig, en l’actualitat han canviat pocs detalls del programa original.

In : Cultura

Related Articles

Deixa un comentari