Un calendari feminista fet a Terrassa

No Comment

El col·lectiu feminista local de La Guerrilla dels Cossos ha editat un calendari de l’any 2019 en què han participat fins a 12 artistes de la ciutat, i en què es reflexiona sobre les cures, els afectes i l’economia.


Des de La Guerrilla dels Cossos, editora d’aquest calendari, s’han centrat a fer auto-formació sobre l’economia de cures, una visió crítica que reivindica el treball reproductiu i invisibilitzat que, tradicionalment, ha estat encomanat a les dones. Amb el lema “posar les cures al centre” es reivindica la visibilització d’aquest treball, però també el seu reconeixement, el dret a cuidar i ser cuidada i tots els engranatges que aquesta “economia submergida” desencadena.

Així doncs, i per tal de divulgar la seva tasca, dotze artistes terrassenques han col·laborat amb la seva obra per acompanyar cada un dels mesos de l’any 2019. Al calendari s’hi poden veure il·lustracions de caire infantil, com les de la Mireia Marzal o Anna Gordillo, però també art més experimental com el del duo Bedrooomart o els collages digitals de la Cecília Canal. L’artista tèxtil Irene Pérez, que treballa el treball de cures, també hi col·labora. La fotografia o la il·lustració a llapis també tenen espai al calendari.

L’Estat del Benestar o com ampliar els paràmetres de l’amor, alguns dels temes tractats en les il·lustracions

Cada una de les il·lustracions, a més, dialoga amb una cita que reflexiona sobre diversos aspectes de l’economia de cures. Una crítica a l’Estat del Benestar, què s’entén per cultura o com ampliar els paràmetres de l’amor són alguns exemples de les reflexions que hi podem trobar. Destaca la veu de Sílvia Federici, l’autora de referència internacional que ha fet una crítica feminista al marxisme tradicional.

El calendari de La Guerrilla dels Cossos compleix un triple objectiu: reivindicar les artistes de la ciutat, fomentar la reflexió sobre el feminisme en general i l’economia de cures en particular i, per últim, col·laborar en la planificació de les cures, ja que un calendari és una eina imprescindible per organitzar les necessitats a casa.

A Terrassa, el calendari es pot comprar a les llibreries independents La Temerària i Synusia, i a Barcelona, a l’Espai Contrabandos. També es pot demanar a través de les xarxes socials del col·lectiu.

Les artistes que hi participen són:
Bedrooom Art (Maria Cardona i Marina Díaz)
Irene Pérez Gil
Judith con H
Marta Garcia Cardellach
Sadie Sitges
Anna Gordillo
Elena Ortega
Mireia Marzal
Cecília Canal i Cardús
Clàudia Borràs
Mariona Alberich
Mar Gil (Decelalsulls)

Related Articles

Deixa un comentari