Un pregó alternatiu més reivindicatiu i el renovat ball de gralles, els actes de La Xemeneia per aquesta Festa Major

No Comment

Arriba la Festa Major i, per segon any, l’Associació Cultural Popular Terrassenca La Xemeneia torna a ficar-hi cullerada. Després de l’èxit de l’any passat, el pregó alternatiu tornarà a avançar-se a l’inici oficial de la festa, aquest any amb un to encara més reivindicatiu per la situació d’excepcionalitat que viu el país. I el ball de gralles es consolida estrenant horari i una ubicació més cèntrica. Tot plegat, anunciat, de nou, amb un cartell crític, com ja comença a ser tradició.

El primer dels actes de La Xemeneia serà la segona edició del pregó alternatiu de Festa Major. La plaça de la Torre del Palau acollirà la prèvia de la Festa des de les sis de la tarda. Com a novetat aquest any, s’incorporen a l’acte els Cants per la Llibertat, organitzats per músics i músiques de la ciutat amb la col·laboració de l’Assemblea Nacional Catalana de Terrassa.

Es tracta de la cantada popular que es troba cada dia al Raval de Montserrat, des de fa més de vuit mesos, per reivindicar els drets i les llibertats i, és clar, el retorn a casa dels represaliats i represaliades per l’estat espanyol. Amb motiu de la Festa Major, els Cants es traslladen a la Torre del Palau.

A dos quarts de set hi haurà el pregó alternatiu. Com l’any passat, el pregoner no serà membre de La Xemeneia, però sí que serà un personatge destacat de la ciutat i de la seva cultura. El seu nom serà una sorpresa fins el mateix moment del pregó.

Serà la manera de donar protagonisme i visibilitat a aquells que volen fer arribar la seva veu i les seves idees més enllà del pregó institucional, sempre amb el to sarcàstic, irònic i reivindicatiu que també és senyal d’identitat de La Xemeneia.

Llegeix aquí el pregó complert de Jaume Aulet.

El Ball de Gralles, la mitjanit de divendres a la plaça de Salvador Espriu

El segon acte de la Festa Major organitzat per La Xemeneia serà, com l’any passat, el Ball de Gralles. Aquest cop, però, estrena horari i ubicació: serà a la mitjanit de divendres, un cop acabat el Raval Infernal, a la plaça de Salvador Espriu, a tocar del carrer de la Unió.

A partir de les dotze, el grup de gralles Els Escuraxemeneies tocaran una mescla de cançons tradicionals i danses populars amb grans èxits de totes les èpoques i per a totes les edats, per ballar durant tota la nit.

La versió crítica del cartell, nova tradició

Com el 2017, La Xemeneia ha volgut anunciar el pregó alternatiu amb una versió del cartell oficial de la festa. Si l’any passat els protagonistes eren l’aleshores regidor de cultura, Jordi Flores, i l’Àliga, aquest any el cartell reflecteix el rookie de l’any: l’alcalde Alfredo Vega, i totes les cabòries amb què s’ha trobat al càrrec, com l’aigua, els autobusos fumejants o el 155.

Related Articles

Deixa un comentari