Associació veïnal barri Sant Pere, la cultura i el lleure no paren, i així també el compromís social, feminista i antiracista

No Comment
Acció feminista davant el mercat de Sant Pere. Foto: AV Sant Pere

Lluís Costa

Puntualment, el passat 2 de setembre, l’associació veïnal del barri de Sant Pere es posava mans a l’obra per encetar el nou curs. Assemblea oberta, balanç, opinions, propostes… tot informant, per començar, sobre la feina acomplerta, la gestió del casal del barri (avinguda 22 de juliol 337), entre altres, que aquesta junta realitza des del setembre de 2019.

L’espai públic ha mantingut l’oferta i realització de tallers i cursos, com ara d’informàtica per a gent amb necessitats bàsiques, ioga, manualitats, idiomes (anglès, francès), cuina i altres.

Al mateix temps, l’AV va obrir el casal a diferents entitats del barri i de Terrassa, com Prodis, Fupar o L’esplai Tu Tries, amb diferents propostes culturals i d’acció social. Una perspectiva de mobilització social i participació ciutadana que es construeix també amb la celebració de xerrades-debat i presentacions de llibres. Les escoles de barri han utilitzat també les sales per fer diferents activitats.

Grup de música africana. Foto: AV Sant Pere

El temps de pandèmia, com la resta de la humanitat, va posar a prova la capacitat de reacció davant situacions d’emergència, límit fins i tot, així com de solidaritat i creativitat. La sala d’actes, per començar, es va adequar com a espai de treball pels estudiants del barri; al mateix temps que es posà en marxa un projecte de recollida d’aliments per a la gent més necessitada. I aquest estiu, ja ben reduïts els efectes produïts pel covid, d’onades de calor inèdites que, fonts ben informades, asseguren que seran fresquetes comparades amb el que ens ve a sobre en els estius per davant, va ser refugi climàtic, posant a servei de la ciutadania el condicionament climàtic.

Sortint també al carrer, l’associació va recuperar la col·laboració amb la colla de cultura popular del barri, la Papallona en l’organització la festa major, amb el famós i ja tradicional festival de música Sant Pere Canta.

«Viu i Actiu», així vol el barri aquesta associació veïnal, amb marques d’identitat fortes, «capaç de participar en les problemàtiques del barri feminista», expliquen l’Asun i la Mireia, presidenta i secretària de la junta respectivament. Assumeixen el compromís de col·laborar en l’impuls de «xarxes d’ajuda, d’empoderament, de solidaritat per donar força i veu a les dones que pateixen situacions de vulnerabilitat». Molt important, en aquesta lluita, el Punt Lila obert al casal, entorn del qual s’organitza un grup de dones, amb servei d’atenció 24 hores al telèfon 640 658863. I compromís també amb la lluita contra el racisme i en defensa del medi ambient.

Pintant murals al Casal Sant Pere. Foto: AV Sant Pere

En aquesta línia de compromís veïnal, l’assemblea tractà la problemàtica del tancament del caixer al barri, davant del qual ja es va fer una protesta al carrer, el passat mes d’abril davant la seu de CaixaBank, conjuntament amb el Moviment per Pensions Dignes (MPD) de la ciutat.

Propostes per aquest curs

Taller actiu al Casal Sant Pere. Foto: AV Sant Pere

Tot en marxa pel curs 2022-23: cuina, anglès (dos nivells) i francès, pintura de roba, hip hop i break dance, informàtica bàsica (dos nivells, tràmits bàsics, correu electrònic, anar al caixer), escacs, puntes de coixí, punt de creu, ioga. Per cert, el campionat de Catalunya de break dance, tindrà lloc al casal el 5 de novembre, per segona vegada.

El pròxim novembre, cultura, jovent i intervenció al carrer, amb la pintura d’u mural a la façana del carrer Pintor Viver amb avinguda 22 de juliol, recordant l’evolució de l’avinguda des que passava el tren, en clau feminista, amb l’artista Albert, conegut com a Snok L.CO.

Fent balanç global d’aquests anys al capdavant de l’entitat, la Mireia valora «molt positiva l’experiència d’obertura al barri i la ciutat. Venen molts grups que utilitzen el casal, col·lectius que fan reunions, sempre les sales ocupades, matí i tarda». Establiren també un acord amb Fupar i Prodis per garantir activitats per a persones amb capacitats diverses. Hi ha actiu, així mateix un grup de criança, amb gent de l’escola bressol Vallparadís i obert a la gent del barri. No falta un grup de batucada (tambors brasilers), activitats del grup Tub d’assaig (grup i escola de circ), ball-gimnàstic zumba, club de lectura.

Presentació de Tub d’assaig al Casal Sant Pere. Foto: AV Sant Pere

Encara dues novetats: primer, la desitjada biblioteca, des de l’inici d’aquests rics tres anys; ara s’estrena, explica l’Asun, «renovada i ampliada gràcies a l’aportació i amor d’una veïna del barri, que ha regalat molts llibres». Preparen, així, un punt de préstec i d’intercanvi de llibres. La segona, una sala d’exposicions d’arts, per on han passat ja obres de diverses autores.

Related Articles

Deixa un comentari