Anar a l’escola en bicicleta: una eina de salut

No Comment

La Societat Catalana de Pediatria impulsa la mobilitat escolar en bicicleta a través de la campanya “Pedalem cap a l’escola”, que fa una crida a l’administració a crear una infraestructura segura al voltant de les escoles per facilitar la mobilitat activa, sostenible i saludable

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat, aquest divendres 16 de setembre s’ha presentat la campanya ‘Pedalem cap a l’escola’, impulsada pel Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria. Aquesta iniciativa pretén ajudar a comprendre els beneficis de la bicicleta per a la salut de la infància i aportar solucions i propostes de millora per a poder dur a terme aquest canvi de model de mobilitat.

La campanya s’ha presentat a l’Escola Sant Roc d’Olot, un dels múltiples centres educatius catalans que es van unir a la iniciativa de mobilitat escolar en bicicleta anomenada “Bicibús”, promoguda per l’entitat osonenca Canvis en Cadena. L’objectiu del “Bicibús”, que ja s’ha entès a diversos territoris de Catalunya, és reclamar canvis de mobilitat al territori perquè moure’s de manera sostenible sigui més fàcil i segur.

“La iniciativa sorgeix davant els problemes actuals de salut relacionats amb el sedentarisme. Només un de cada tres infants fa activitat física diària o duu a terme un oci actiu. A més, les xifres mostres que al voltant d’un 40% dels nens i nenes tenen problemes d’excés de pes, amb totes les implicacions que això suposa per la salut, no només durant la infància sinó en un futur, ja que pot traduir-se en un augment del risc cardiovascular i diabetis, per exemple”, assenyala Ferran Campillo, pediatre i coordinador del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria.

Segons la Societat Catalana de Pediatria, promocionar la mobilitat activa entre els infants actua com una potent eina de salut pels seus múltiples beneficis per als infants, com ara la millora de la condició física i del rendiment escolar, la disminució del sobrepès, l’obesitat i del risc cardiovascular. “A més, també hem trobat beneficis relacionats amb l’augment del benestar emocional, com una major motivació, autoestima i sentiment de pertinença en un grup”, remarca Campillo.

La vulnerabilitat pròpia de la infància fa que sigui un dels col·lectius més afectats pel canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica i acústica i l’accidentalitat viària, dels quals el trànsit motoritzat n’és un dels principals responsables. Per aquest motiu, la Societat Catalana de Pediatria reclama a l’administració la creació d’infraestructura ciclista perquè els infants puguin desplaçar-se a l’escola de manera segura i restringir l’accés als vehicles motoritzats al voltant dels centres educatius.

“A Copenhaguen, prop del 60% dels infants es desplacen en bici a l’escola, mentre que a Catalunya, segons les xifres del Departament de Salut, aquesta xifra és d’un 0,8%, és a dir, un percentatge ínfim. Les dades ens mostren que quan es disposa d’un carril bici que arriba directament a l’escola es multiplica per tres la probabilitat que els nens i nenes hi arribin en bicicleta. Per tant, fem una crida a l’administració a què afavoreixi aquest canvi de mobilitat, que repercutirà no només en la salut dels infants, sinó en la salut de tota la comunitat, millorant la qualitat de l’aire i reduint la contaminació acústica, a més del risc d’accidents”, destaca el coordinador del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria.

La campanya ‘Pedalem cap a l’escola’ s’acompanya de diversos materials i pretén arribar tant a infants i famílies com a professionals de la salut i a l’administració per impulsar la mobilitat escolar en bicicleta com una estratègia de millora de la salut pediàtrica. El document principal de la iniciativa repassa els principals avantatges de la bicicleta per a la salut i medi ambient de la infància i recull propostes per al seu foment al voltant de l’escola. La iniciativa compta amb la col·laboració de diverses entitats com el BACC, Canvis en Cadena, Osona en bici, Bicibús Sarrià o la plataforma Eixample Respira.

Èlia Pons, periodista i coordinadora del Diari de la Sanitat

L’educació és cosa de tots

També del periodisme independent, lliure i crític.

Amb aquesta voluntat es va crear la Fundació que edita El Diari de l’Educació des de 2014.

Nasqué amb la intenció de servir a la comunitat educativa i només pot existir amb la vostra implicació.

Et necessiten, ens necessitem totes.

Comparteix aquest compromís.

“No posarem murs de pagament, però necessitem ser 1000 subscriptors per seguir creixent.

Clica aquí i ajuda’ns!

Related Articles

Deixa un comentari