Anna Carol és reeligida presidenta d’Òmnium Terrassa: 5.030 sòcies, 61 activitats a l’any, un balanç fantàstic del 2022

No Comment
Anna Carol, a la seu d’Òmnium Cultural Terrassa. Foto: PV

Lluís Costa

L’Anna Carol continuarà 4 anys més com a presidenta d’Òmnium Cultural Terrassa. Així ho va resoldre l’assemblea de l’entitat el passat 19 de gener. Els altres objectius d’aquesta assemblea eren aprovar el balanç d’activitats de l’any 2022 i les propostes per 2023. En aquest canvi d’any, per cert, una dada a tenir molt en compte i que diu molt de l’entitat: amb data d’aquest 19 de gener, el nombre de persones sòcies de l’entitat sumava 5.030, que fan d’Òmnium, segurament, l’entitat sociocultural amb més suport de la ciutat.

L’any 2022 encara hi havia soroll de restriccions pandèmiques, però, sobretot en el segon semestre, ja totes les activitats es van realitzar amb plena normalitat. Tant les pròpies com aquelles convocades conjuntament amb altres entitats locals, sempre entorn dels ideals d’Òmnium, matisa l’Anna en declaracions a Malarrassa, o sigui: llengua, cultura, país, cohesió social i drets civils i polítics.

Una d’aquestes col·laboracions va estar centrada en la figura d’en Joan Fuster, el gran pensador i crític de Sueca, referent teòric dels Països Catalans amb el seu treball Nosaltres els valencians. L’activitat consistí entres conferències, organitzades amb l’Ateneu Terrassenc.

Són moltes i diverses les activitats d’Òmnium: Límbic Festival, Nit del Misteri, poesia, defensa dels drets civils…

L’Anna Carol destaca una altra activitat, aquesta realitzada com a Òmnium Cultural Catalunya, el primer Límbic Festival, una fira de creació artística contemporània, en àmbits com el teatre, la música, el circ, l’humor, dansa, performance i poesia. Amb col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa, el festival omplí el parc Vallapardís i altres espais d’activitats modernes. El nou festival dedicat a la creació contemporània tot mostrant la vitalitat de la creació en català, té caràcter itinerant i la segona edició es realitzarà a la ciutat de Sitges.

Aquest 2022 portà molt bones notícies, específicament, en l’àmbit de la poesia. Interessant, per altra banda, el fet que fos una proposta d’un soci, explica Carol. «La junta rep sempre amb molt interès els suggeriments i idees de les sòcies, vull dir que no ens tanquem en els plans aprovats». La proposta, les Trobades de cafè i poesia, han tingut un gran èxit. Concebuda com a trobada informal, a la cafeteria del Coro Vell, que gestiona l’entitat Prodis, és moment per presentar llibres de poetes terrassencs, així com a la lliure participació de gent que recita texts propis o de poetes consagrats. «S’ha creat un ambient màgic, molt emocionant», assegura, tot destacant la recitació per part dels cambrers de Prodis, molt animats en descobrir i acompanyar l’activitat.

La glosa també ha tingut espai en la programació, inaugurant un altre festival, Festival de Glosa de Terrassa, que s’estrenà el mes d’octubre, al Vapor Ventallò, amb una participació de més de 300 persones. Una proposta del grup de glosa local que entomà Òmnium i fa seva, en col·laboració amb la Plataforma per la Llengua.

En línia amb les dades a tenir en compte a què es feia referència a l’inici d’aquest text, s’ha de fer atenció també al nombre d’activitats acomplertes el 2022: les citades, a les quals se sumen les de caràcter periòdic, veure els concursos literaris i els cicles de xerrades, han sumat un total de 61, el que resulta en més d’una per setmana.

Pel que fa a la programació del 2023, Òmnium s’ha unit al projecte Vincles, un espai de conversa i aprenentatge informal de català, dirigit a catalanes nouvingudes, en col·laboració amb la Creu Roja, Xerrem, Veu Pròpia i el Consorci per a la normalització Lingüística. Vincles s’estrena a l’escola Nova Electra, on un grup de mares rep classes de català, mentre els infants estan a l’aula.

Sempre amb aquesta línia de defensa de la llengua, l’any s’iniciava amb actes de reflexió sobre la situació d’aquesta, molt comentada en els mitjans. «Som conscients que l’ús social perd força», reconeix la presidenta de l’entitat, «i que no tot depèn de nosaltres, però sí que en som responsables també, per això aquesta campanya decidida».

Una proposta nova i molt important és la creació de l’Escola de formació Guillem Agulló, concebuda com a espai de formació teòrica i pràctica en la defensa i l’exercici dels drets civils. Dirigida per Jordi Cuixart, l’escola és un espai de formació teòrica i pràctica de les eines per a l’enfortiment democràtic per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics; per a l’empoderament de la societat civil; per fer front a l’amenaça del discurs d’odi i del creixement de l’extrema dreta i el feixisme, que posen en risc la cohesió social, i per generalitzar les eines de la lluita noviolenta i de l’exercici de la desobediència civil. Des de l’entitat local volen fer xarxes amb les associacions de joves de Terrassa.

S’estrenarà aquest any el Sopar Estellés, ampliant l’espai dedicat a la poesia, amb l’homenatge al gran poeta i enriquint la perspectiva de Països Catalans. Una activitat concebuda com a trobada oberta a les persones i les propostes poètiques i musicals, enmig dels àpats i les begudes. Es podrà assistir, així mateix, a una nova edició de la mostra de glosa.

No faltaran la clàssica Nit del Misteri, gran celebració dels premis de novel·la d’intriga Ferran Canyameres, el més antic del país en el seu gènere, el Maria Rovira i Montserrat Oller, d’alumnat de primària i secundària i postobligatori; el de poesia Enric Gall i el de teatre Àngels Poch.

Pel que fa a aquest darrer, l’Anna Carol destaca el fet que l’editorial especialitzada, l’egarenca OmniaBooks, ha publicat els llibres guanyadors de les dues edicions realitzades, El Retorn, de Manuel Brugarolas, i Samurai, de Ferran Joanmiquel. A més, totes dues obres s’han estrenat ja. La primera a Castellar del Vallès, la segona a Balaguer.

En el 150 aniversari del naixement de la pedagoga Rosa Sensat, Òmnium prepara, així mateix, un cicle de xerrades sobre la importància de la figura i del moviment de renovació pedagògica al país. Es preveu que tingui lloc de cara a la tardor.

Hi haurà una activitat especial en relació amb l’actualitat política del país i els camins del procés independentista, Campanya nou cicle per un país lliure. L’entitat considera que cal explicar l’anàlisi que fa del moment històric, explica la presidenta local. Volen, de la mateixa manera, contribuir així als esforços per «unir la ciutadania, com vam veure i viure l’1 d’octubre del 2017, perquè ho volem tornar a fer, com digué en Cuixart». Una tasca que des d’Òmnium entenen de «mediació i per crear complicitats», sempre des de la seva perspectiva d’entitat sociocultural, matisa Carol.

Related Articles

Deixa un comentari