Clam per salvar l’espai natural Els Bellots: “no ens quedarem de braços creuats”

No Comment

salvem_els_bellots_201221_1

Aquest dilluns 20 de desembre, més de mig centenar de persones s’han sumat a la crida de la Plataforma Tu Ets Entorns, que aplega diversos moviments i entitats socials i veïnals de la ciutat, sota el lema “Responem al despropòsit, aturem el procés del macropolígon de Bellots II”.

La plataforma ha volgut de nou exposar la seva oposició al projecte de construcció d’un macropolígon industrial i de logística que l’Ajuntament de Terrassa ha projectat en aquest espaia, i que ha rebut l’aprovació recent de la Generalitat.

Durant l’acte, s’ha llegit el manifest que reproduïm a continuació, els promotors de Tu Ets Entorns han assegurat que no pensen quedar-se de braços creuats, i que preparen un argumentari per detallar les degradacions que patirà l’espai natural d’Els Bellots. A la vegada, han anunciat la següent assemblea oberta, que tindrà lloc el 21 de gener, a les 18.30h al Casal Cívic de Sant Pere.

MANIFEST
RESPONEM AL DESPROPÒSIT, ATUREM EL PROCÉS DEL MACROPOLÍGON DELS BELLOTS II

El passat dimarts 14 de desembre, es va fer públic que la Comissió territorial d’urbanisme de l’Arc Metropolità va donar el vist-i-plau definitiu a la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Terrassa que facilita la implantació d’un macropolígon de logística i e-commerce de 95 ha a l’entorn natural dels Bellots.

Mentre ens trobem immersos en una crisi ambiental i social que se’ns recorda dia rere dia, les administracions continuen facilitant macroprojectes com els Jocs Olímpics d’Hivern 2030, Barcelona World o l’intent d’ampliació de l’aeroport del Prat. A Terrassa el nostre macroprojecte es diu Bellots II, un cas claríssim d’hipocresia institucional i de destrucció de l’Anella Verda, la conservació de la qual hauria de ser una prioritat davant l’emergència actual.

Avui ens trobem aquí, davant de l’Ajuntament de Terrassa, per denunciar la manca de valentia política del govern municipal que constantment anuncia la revolució verda però que després posa totes les facilitats per a continuar amb un projecte caduc, un model de desenvolupament urbanístic ancorat en les dinàmiques dels anys 90. Amb l’excusa de “no s’hi pot fer res”, condemnen l’espai. Quin sentit té declarar l’emergència climàtica si després es construeix un polígon que augmentarà la circulació de vehicles contaminants? Com s’atreveixen a dir que el Parc de la República serà un nou pulmó verd quan permeten destruir un espai que ocupa pràcticament tres vegades el què serà aquest parc urbà? De què serveix instal·lar 5 hotels d’insectes a la ciutat si tales després una de les darreres vernedes del Vallès Occidental? És tot un contrasentit. No es pot anomenar revolució verda sinó comença com a mínim per preservar els espais naturals que tenim.

Tenim molt clar perquè cal aturar la destrucció dels Bellots, motius ens en sobren. No és només una qüestió dels valors naturals de l’espai. És també que la logística és una amenaça per al comerç local, es fonamenta en el treball precari i genera un model de societat consumista que perjudica greument tant l’economia, el medi ambient com el benestar de la població.

Per tot això ens disgusta que el regidor d’Urbanisme Carles Caballero digui que ell tampoc voldria el polígon de Bellots II però després amenaci amb unes suposades sancions milionàries pel lucre cessant. D’on surt aquesta informació? Perquè no es fa públic l’informe en el que basa aquesta afirmació? Qui ha calculat que es generaran 4.000 llocs de treball? Perquè tanta opacitat? Perquè tanta por a què la ciutadania interpeli a les administracions?

Volem deixar clar que la Plataforma Tu Ets Entorns entoma aquest despropòsit de l’aprovació definitiva de la modificació del POUM. Però recordem que es tracta només d’un pas més en el procés urbanístic. Encara s’ha de redactar el Pla Parcial i falta temps perquè comencin les obres. Per això avui anunciem que no pensem quedar-nos de braços creuats com està fent l’Ajuntament. Si les administracions no defensen l’interès general, serà la mobilització popular qui ho faci. És la nostra responsabilitat i compromís. Així doncs, convoquem a tota la ciutadania, entitats i moviments a participar de la propera assemblea oberta que es farà el dia 21 de gener a les 18.30h al Casal Cívic de Sant Pere per continuar organitzant la resposta.

Salvem els Bellots per la sobirania alimentària. Salvem els Bellots per defensar el comerç local i el treball de qualitat. Salvem els Bellots perquè volem una Anella Verda i una Via Verda del Vallès a Collserola que sigui un espai de conservació de la biodiversitat i els ecosistemes. Salvem els Bellots perquè representen avui en dia la punta de llança del model de ciutat que volem, una ciutat que respecti els seus valors naturals i que treballi per un model econòmic, social i ambiental just i per a tothom. Exigim a l’Ajuntament que escolti la nostra veu i que treballi per una veritable revolució verda. La ciutadania aquesta revolució verda la farem, amb el seu suport o sense.

 

Related Articles

Deixa un comentari