Cooperativisme de plataforma, una oportunitat per a l’economia social de Catalunya

No Comment
Presentació dels 5 casos de cooperativisme de plataforma. Foto: Suara

Els ponents van coincidir, a la jornada organitzada per Suara, que el cooperativisme de plataforma pot ser la resposta a l’esgotament del model econòmic actual.

Es van presentar 5 casos pràctics de cooperativisme de plataforma nascuts a Catalunya: La Zona, Som Mobilitat, Mensakas, Katuma&Open Food Network i Salus Coop.

El Director General d’Economia, Social i Solidària, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat, Josep Vidal, va assegurar que “Catalunya té prou propostes d’economia social com per ser un país tractor en cooperativisme de plataforma”.

Suara Comunicació

El cooperativisme de plataforma es va constatar com una gran oportunitat per a l’economia social catalana i, alhora, com un model econòmic sostenible que pot substituir l’actual. Aquesta és una de les principals conclusions de la jornada organitzada per Suara i el Platform Cooperative Consortium, que va tenir lloc divendres 17 de juny al Valkiria Hub Space de Barcelona.

La jornada, titulada “Les cooperatives de plataforma poden beneficiar l’economia social de Catalunya?”, la va obrir la codirectora general de Suara, Laura Peracaula, que va destacar que “per fer front a una crisi climàtica, de recursos energètics i d’increment dels col·lectius vulnerables cal alinear els valors ètics i que, en aquest sentit, l’economia social pot actuar de tractora”.

En una ronda de connexions amb el president la patronal espanyola CEPES i president de la confederació europea de patronals Social Economy Europe, Juan Antonio Pedreño, i amb el director de la Social Economy Europe i membre del grup d’experts de la Comissió Europea en economia social i empreses socials, Víctor Meseguer, tots dos van coincidir a destacar l’aposta ferma de la Unió Europea per l’economia social. Pedreño i Meseguer van posar en rellevància la necessitat de créixer i escalar les empreses d’economia social per aconseguir un major impacte i consolidar-se com a model d’economia sostenible.

La directora de recerca de Dimmons en economia col·laborativa de l’IN3 de la Universitat Oberta de Catalunya, Mayo Fuster, va alertar que l’economia social i solidària ha de generar un model alternatiu de digitalització i que per això, es necessita un nou model de governança d’internet. Fuster va apuntar que “el cooperativisme de plataforma no pot funcionar tan malament en termes de gènere i diversitat com el capitalisme de plataforma”.

Per la seva banda, el professor Trebor Scholz, Founding Director del Platform Cooperativism Consortium & Institute for the Cooperative Digital Economy a la The New School de Nova York i Professor in Residence a la Universitat de Mondragon, va assegurar que el cooperativisme de plataforma és una part de la caixa d’eines de solidaritat per donar resposta a la crisi actual. Scholz va reivindicar la cooperació público-privada per promoure el model i un marc normatiu i suport del govern que li doni suport per aconseguir escalar-lo.

La jornada va continuar amb una taula rodona amb la participació del Director General d’Economia, Social i Solidària, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat, Josep Vidal; el professor i catedràtic de dret mercantil a la Universitat del País Basc, Alberto Emparanza; la doctoranda a la UOC Vera Vidal; i la directora de transformació digital i del projecte de transformació de les cures 24/7 a Suara, Àngels Cobo.

Des de les seves experiències respectives, els ponents van destacar la necessitat que la regulació normativa s’adeqüi a les singularitats del model, mantenint els principis d’equitat, participació i la governança del cooperativisme. Josep Vidal va assegurar que “Catalunya té prou propostes d’economia social com per ser un país tractor en cooperativisme de plataforma”.

La jornada es va tancar amb la presentació de 5 casos pràctics de cooperativisme de plataforma nascuts a Catalunya: La Zona, Som Mobilitat, Mensakas, Katuma&Open Food Network i Salus Coop. L’acte es va fer en el marc del projecte Singulars i amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Es va retransmetre en streaming, amb traducció simultània en tres idiomes, atès que era seguida des de diversos punts del món. Es pot recuperar la jornada al Youtube de Suara.

Related Articles

Deixa un comentari