«Coratge sota el foc. Dones nord-americanes a la guerra civil espanyola», homenatge a les dones brigadistes, presentació del llibre d’Helena G. Vancells a Amics

No Comment
Mireia Clemente, Actriu, Directora de la companyia de Teatre de la Voz Ahogada, iEdouard Amoroux, president de l’ABIC, Consol Hernández i Tessa Julià. Foto: Domènec Martínez

Publiquem l’exposició feta per la Consol Hernández, vicepresidenta de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya-ABIC, en el marc de la presentació del llibre de l’Helena G. Vancells, Coratge sota el foc. Dones Nord-Americanes a la Guerra Civil Espanyola, el 14 de febrer de 2023, a Amics de les Arts.

Consol Hernández García

«L’única mort que em preocupa és la mort de la memòria» Paraules de Neus Català

Bon vespre a tothom,

M’honora estar avui a la seu d’Amics de les Arts, a Terrassa, en nom de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, per conduir la presentació d’aquest acte, en el qual em sento tant ben acompanyada.

Abans de presentar-vos a les persones que intervindran avui en la presentació del Llibre Coratge sota el foc. Dones Nord-Americanes a la Guerra Civil Espanyola, de Helena G. Vancells, contextualitzaré el marc en el qual es fa aquesta presentació.

Permeteu-me, però, que traslladi en nom de l’ABIC a Amics de les Arts el nostre agraïment i complicitat en la presentació d’aquest llibre, entre moltes altres raons, perquè podríem dir, és com el retorn a la “casa del pare”, en aquest cas el retorn a la casa de l’avi i el besavi, atès que en Joaquim Vancells és l’avi de la Carme Vancells i el besavi de la Montse, que avui ens acompanya, i de l’Helena, autora d’aquest meravellós llibre, a la vegada que en Joaquim Vancells va ser honorable mentor d’aquesta entitat que avui ens acull.

Gràcies Carme Vancells per acompanyar-nos de nou a la presentació del llibre de la teva filla Helena, i fer de pont entre ella i les seves cosines coordinant aquest llibre tant coral.

Montse P. Vancells, molt benvinguda també a tu. Has estat la traductora de l’anglès al català del llibre de la teva cosina, has fet un excel·lent treball i ho has fet de forma desinteressada, avui et volem donar les gràcies públicament.

L’Helena G. Vancells, ens ha demanat traslladem el seu desitg d’acompanyar-nos avui aquí, per totes les connotacions que això implica per a ella, però no és fàcil viatjar des de Nova York a Terrassa, i en aquesta ocasió ens ha cedit la responsabilitat i l’honor a l’Amical de les Brigades Internacionals.

Des d’aquí també volem agrair a la Júlia Vancells, que resideix a Australia i que ha estat la il·lustradora del llibre, la seva donació a l’Associació de les Brigades Internacionals, de les làmines que il·lustren el llibre, algunes de les quals les estem veient al vídeo que es projecta.

El Disseny gràfic ha estat inspirat en Maria Vancells.

Així mateix volem deixar constància que el llibre ha estat possible gràcies a una beca concedida per la Frankel de la Riverdale Country School, Bronx, Nova York, i que els guanys de la publicació anglesa del llibre han estat cedits a l’organització Brigada Abraham Lincoln (ALBA,) Arxius que es troben a la biblioteca Taminent de la Universitat de Nova York, i a l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya.

El nostre agraïment i complicitat.

Qui som?

L’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya (ABIC), va ser legalitzada a l’any 1996, però la seva trajectòria ve de molt més lluny, aixoplugada i impulsada per l’Associació Catalana de Persones Ex-Preses Polítiques del Franquisme (abans Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme), encara avui rep el seu suport humà i material i el seu butlletí i News Letter, ens serveix de vehicle informatiu.

La nostra entitat te exclosa tota finalitat de lucre, com no pot ser d’altre manera.

I es funda amb l’objectiu de:

  • Preservar i divulgar l’existència històrica de les Brigades internacionals i la seva participació en la Guerra d’Espanya (1936-1939), així com la seva contribució a la defensa de la II República.
  • Difondre els valors antifeixistes i internacionalistes de les Brigades Internacionals i la dimensió universal de la seva experiència i
  • Promoure el reconeixement de la seva història i el seu exemple d’acord amb la realitat actual.

Per aconseguir les seves finalitats, l’ABIC realitza, entre altres, les activitats següents:

  • Mantenir activa l’estructura de l’Amical de les Brigades Internacionals, convertint-la en punt de referència del seu record i exemple.
  • Facilitar documentació i elements d’informació en general a persones i entitats interessades en l’existència i història de les Brigades Internacionals. A través de:
  • Organització d’actes relacionats amb les Brigades Internacionals, de caràcter permanent:
  • Acte anual de commemoració del comiat de les Brigades Internacionals d’Espanya a Barcelona a l’Octubre del 1938, que és fa anualment a l’Octubre, a la Rambla del Carmel, davant el Monument David i Goliat fet en honor a les Brigades Internacionals.
  • Impuls d’activitats i accions formatives culturals com:
  • Participació en el Projecte Solidarity Park a Malgrat de Mar, vinculat a l’enfonsament del vaixell Ciutat de Barcelona, on van morir al voltant d’un centenar de Brigadistes Internacionals.
  • Monument a les Brigades Internacionals a la platja de Malgrat de Mar, fet per l’escultor Rob McDonald,
  • Establir relacions de col·laboració amb entitats educatives per difondre aquests àmbits. Tallers formatius i d’intercanvi internacionals als Instituts i Centres educatius i d’adults.
  • A través del Teatre, presentant entre altres obres, l’obra Una nova primavera, historia de les Brigades Internacionals, de la companyia teatral La Voz Ahogada. Que ja ha fet presentacions per moltes zones del territori tant a Catalunya com a Espanya. El teatre esdevé una bona eina per treballar la Memòria històrica amb joves i adolescents, també amb persones adultes.
  • Impulsar projectes muralistes, com el que estem fent aquests dies a La Garriga amb el muralista Roc Blackblock, projectes com aquest donen visibilitat en el territori als Brigadistes i als valors internacionalistes de democràcia i llibertat que els van moure i que avui encara son vigents.
  • Jornades d’estudi
  • Exposicions, etc.
  • Investigació i Publicacions.
  • Col·laboració amb altres entitats de l’Estat espanyol i d’altres països, que treballen en el record de les Brigades Internacionals per organitzar iniciatives conjuntes:
  • Amical Mauthausen i altres camps
  • L’AMPI (Associació Nazionale Partigiana d’Itàlia)
  • FIR (Federació Internacional de Resistents)
  • AICVAS (Associació Italiana de Combatents Voluntaris Spania)
  • Xarxa d’Entitats Memorialistes
  • AGEF-FFI
  • La Desbandà.
  • Etc.
  • Preservar la nostra presència en el Memorial Democràtic, del qual formem part del seu Consell de Participació.

L’impuls i la presentació d’aquest llibre es un bon exemple d’aquesta tasca que venim desenvolupant durant tots aquests anys, el llibre que avui tenim a les mans, Coratge sota el foc, de Helena G. Vancells.

Llibre que recull la vida de 20 dones que van lluitar a la Brigada Lincoln, qui eren? Que van fer? El per què de la seva lluita solidaria i anti-feixista?

En el context actual on tots els perfils es difuminen, vam valorar la importància de reforçar molt més el paper de les dones que van participar de les Brigades Internacionals, i a la seva contribució, dones procedents de molts països, moltes d’elles ja fugien de la persecució dels règims dels seus països, i altres moltes van venir amb la decisió de combatre i foragitar el feixisme que ja estava fent-se lloc a Europa.

El reconeixement merescut i imprescindible a aquestes dones, i al moviment internacionalista per les llibertats, que un dia va ser l’esperança dels pobles, ens increpa a aprofundir en el seu paper professional, humanístic, i intel·lectual. En allò que les va moure a posar per davant la causa espanyola, deixant al darrera la comoditat de les seves vides professionals i familiars. O com el cas de moltes d’elles que ja coneixien el rostre del feixisme, venir a combatre’l des de les trinxeres i la rereguarda.

Anomenar-les pels seus noms, restituir-les a les pàgines de la història, assenyalant les seves fites i la seva imprescindible contribució a la causa espanyola per la llibertat i els drets civils, es un deure que com a dones i com a societat no podem defallí.

Hem de reconèixer el paper i el treball que s’està fent des de la U.B, amb el Projecte SIDBRINT. Així com des d’altres estaments i arxius. Aquest és un suport necessari i imprescindible. Gràcies a això, avui podem disposar d’una base de dades, que creix cada dia, i que comença a donar-nos xifres importants. Entre les ja més de 36.684 entrades, trobem 1.345 dones als arxius, de les quals 174 no estaven enquadrades a les Brigades Internacionals, el que suposa un 3,5 % aproximat del total registrat, sabem que van ser moltes més, caldrà anar rescatant-les.

S’ha escrit sobre la guerra a Espanya, majoritàriament sobre els comandaments i de la cruesa dels combats, en els que la ressenya al paper de la dona en les zones de guerra i rereguarda es testimonial o inexistent. Cal corregir aquest buit.

Sabem que la Guerra a Espanya va ser coberta per més de 300 dones periodistes i intel·lectuals, no es deien Hernest Heminwai, ni George Orwell, però és deien Doroty Parker, Katherine Wise Bowler, Simon Weil, Eugenia Watts, Ellen Wilkinson, Josefhin Herbst, Virginia Lowles o entre d’altres les fotògrafes socials Gerda Taro, Kati Horna o Tina Modotti, que aquest any 2023, juntament amb Matilde Landa del Socorro Rojo, han estat reconegudes pel seu paper en el desallotjament d’infants durant la Desbanda de Màlaga a Almeria.

Així com conèixer la gran contribució i l’impuls que va suposar per a la medicina i la cura al nostre país i en temps de guerra el paper de dones com la doctora Frances Vanzant (de la que ens en parla l’Helena), Dora Klein, Vlasta Vesela, Alicias Anka, Mimi Manovil (Maria Langer) o Sally Dorothée que va formar part de l’equip del Doctor Broggi, o les infermeres Esther Silverstein Blanc, que també va ser de l’equip del Doctor Broggi, la Steffi Wenzel, Salaria Kea també ressenyada a Coratge sota el foc, o el grup conegut com les Mamas Belgas, o les que van formar part de diferents brigades com la Lincoln, i un llarg etc.

Moltes van treballar des dels Comitès d’Ajuda Internacional al Govern de la República, entre elles podem assenyalar a Leah Manning, educadora i membre del Parlament de Bretanya, que juntament amb Katharine Stewart-Murray, va renunciar al seu escó al Parlament com a protesta a la política de no intervenció del seu govern, van organitzar l’evacuació de 4000 mil infants del País Vasc, a l’hora que amb Eleanor Rathbone s’organitzava el Comitè d’Ajuda a Espanya que va estar format per més de 100 organitzacions benèfiques.

Altres van formar part dels gabinets de gestió com a secretàries, intèrprets i/o traductores, van dirigir la gestió gerencial Hospitalària, van conduir ambulàncies i vehicles de subministraments, van gestionar les farmacioles, els magatzem d’aliment, etc.

Totes van treballar a hospitals, ambulàncies, coves o vagons de tren, van caminar els camins desolats, sense suports i en unes condicions duríssimes, massa sovint desprotegides. Però no van defallir, van ajudar a garantir la continuïtat d’un Estat en temps de conflicte, horror i fam en una guerra desigual.

Durant la seva estada en tot el territori espanyol, van treballar amb milers de voluntàries espanyoles que es van integrar als hospitals i van ser formades per a la cura i a moltes d’elles se’ls va facilitar l’accés a l’alfabetització.

Lleguin Coratge sota el foc. Dones Nord-Americanes a la Guerra Civil Espanyola, coneixerem una mica mes a 20 d’aquestes dones extraordinàries, esperono a que això ens motivi per cercar moltes més i donar-les-hi el reconeixement que mereixen, perquè van ser imprescindibles en la lluita contra el feixisme a Espanya i a Europa, elles son un exemple.

A totes, gràcies.

Related Articles

Deixa un comentari