Descoordinació i desatenció de Mútua i el CatSalut mantenen prostrat en Raül més de 5 anys, denuncia la Marea Blanca

No Comment
mareablanca_catsalut_santcugat_4 Protesta de la Plataforma-Marea Blanca de Terrassa a la seu del CatSalut, a Sant Cugat, el mes de març de 2022. Foto: PDSPT

En Raül (42 anys), va ser operat de les vèrtebres cervicals l’any 2016. Sense rehabilitació ni seguiment postoperatori, les seqüeles que pateix, cinc anys més tard, el mantenen prostrat, informa i denuncia la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública-PDSPT/Marea Blanca, en un comunicat publicat aquest mes d’octubre.

Informa que ha estat «testimoni de com la descoordinació dels diferents facultatius que l’han atès (primària, traumatòleg, dermatòleg, psiquiatre, neuròleg i cirurgià) juntament amb les insofribles llistes d’espera i la inútil gestió de la Defensa del Pacient de Mútua de Terrassa, el mantenen en un estat de postració física i insolvència material». Alhora, afegeix l’entitat ciutadana, la «interacció sense control» del còctel de medicines que pren: opiacis, analgèsics, antidepressius i hipnòtics, li ocasionen horribles abscessos cutanis i un estat permanent de limitació psíquica.

«No podem evitar les malalties i accidents que com a humans ens aguaiten, però sí perseguir una sanitat pública de qualitat», considera la Plataforma, que insistí en la necessitat d’una segona opinió mèdica que, finalment, arribà l’any 2020, en plena pandèmia de la COVID. Aquesta opinió refusava una nova cirurgia i orientava en la via de la rehabilitació. Això ho havia de dur a terme Mútua de Terrassa, que es va limitar a realitzar un parell de “tandes” de 15 dies, sense valoració de resultats, que van ser nuls.

El 24 de febrer del 2022, després de moltes comunicacions prèvies, la Plataforma aconseguí una reunió amb la Sra. Anna Aran i altres membres de la Regió Sanitària Metropolitana Nord. Exposada la situació, els representants del CatSalut reconegueren que l’atenció sanitària rebuda no havia estat adequada del tot i es comprometeren, en el termini de 15 dies, a donar una solució. En aquesta reunió, abunda el comunicat, es posa de manifest tant «el patiment com el risc autolític del Raül», poc després ingressà a psiquiatria.

En aquest país, hom diria que només amb pressió i força es pot obtenir atenció. El 22 de març (26 dies després), ni el Sr. Lara ni la Plataforma havien rebut cap resposta ni comunicació del CatSalut, motiu pel qual la PDSPT/Marea Blanca decidí anar a buscar-la a St. Cugat, directament a la seu del CatSalut, on es plantaren fins a obtenir una cita mèdica.

El 30 de març, producte d’aquesta pressió, el pacient va ser convocat a una visita amb el Dr. Krupinsky, cap del servei de neurologia de Mútua de Terrassa, en la qual participaren també un doctor de la Clínica del Dolor i alguns altres metges, informa el comunicat de Marea Blanca. El Sr. Raül acudí acompanyat d’un membre de la Plataforma.

Les conclusions d’aquesta visita, exposa la Plataforma:
-No es pot tornar a operar.
-S’ha de fer un esforç combinat per trencar el cercle viciós que es retroalimenta: dolor / augment de medicació / situació psíquica / indigència econòmica / augment dolor i malestar, etc.
-El tractament seria: rehabilitació, valorar la baixada de medicació, visites a psicologia i psiquiatria, acceleració d’informes dels especialistes per a la tramitació d’alguna pensió.

L’entitat en defensa de la sanitat pública, considerant la greu situació, proposà un ingrés a la clínica Guttmann o altra institució similar, que va ser desestimada pel Dr. Krupinsky, que es va «comprometre» a realitzar l’acció terapèutica exposada.

Aquest acord, «prometedor», asseguren des de la Plataforma, «ha tingut resultats del tot decebedors», car no hi ha hagut «cap contacte entre neurologia, clínica del dolor i rehabilitació»; la rehabilitació consisteix en 2 sessions d’una hora per setmana, al mateix temps que altres 4 i 5 pacients.

«Quin és el canvi en la terapèutica que ens va anunciar la Sra. Cati Serra, el 9 de maig?», es pregunta la Plataforma. «Tindria el mateix tracte si fos un futbolista, per exemple, o familiar d’algun VIP? Segur que no, ja ho sabem i és públic i notori», constata.

Tot concloent el comunicat, la Marea Blanca afirma que «no hi ha ningú que coordini les diverses especialitats i, per tant, ningú controla el seguiment integral del pacient. Per exemple, s’augmenta o disminueix la medicació segons l’especialista que el visita. Cadascú va pel seu compte i el metge de capçalera no té cap autoritat.»

Alerta que «els objectius plantejats en la reunió del 24 de febrer (després de 7 mesos) no s’han complert pràcticament cap aspecte. Les diverses reunions amb els responsables del CatSalut i els diversos contactes amb Mútua (atenció al client, neurologia + clínica del dolor) no han aconseguit moure la realitat de l’atenció que es dona al pacient. Tot s’ha acabat en paraules i burocràcia. El Raül segueix desmoralitzat i en perill».

L’entitat, així mateix, qualifica «d’incapacitat», el comportament de Mútua per dur a terme aquesta rehabilitació en condicions. «No es té en compte la situació psíquica del pacient quan el cap del Servei de Rehabilitació diu que els dos dies per setmana de rehabilitació són perquè la faci a casa la resta dels dies! On és l’atenció integral?»

Pel que fa a la intervenció de la Regió Metropolitana Nord en el cas, afegeix, «la dinàmica de Mútua de Terrassa segueix pràcticament igual. Diríem que només s’han obtingut uns informes maldestres amb moltes errades».

Motiu pel qual es pregunten «si mana més Mútua de Terrassa o el CatSalut». En tot cas, «és obvi que la responsabilitat de l’atenció sanitària dels pacients recau sobre el CatSalut i li demanarem qualsevol responsabilitat que se’n pogués derivar», afirma l’entitat en reclamar novament que «el pacient sigui traslladat a qualsevol centre capaç de dur a terme els acords terapèutics adoptats».

Related Articles

Deixa un comentari