Els drets humans centraran el debat del II Parlament Ciutadà

No Comment

Aquest divendres i dissabte 23 i 24 de febrer el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana convoca a una jornada sobre democràcia i empoderament ciutadà, al Centre Cívic Francesc Macià. Els dies 16 i 17 de març el tema se centrarà en la vulneració dels drets humans.


El Consell d’Entitats s’ha posat mans a l’obra per realitzar el II Parlament Ciutadà de Terrassa. Amb l’objectiu de promoure “l’empoderament de la ciutadania per incidir en els afers públics”, aquesta trobada, que se celebrarà el proper 21 d’abril, constarà de dues jornades prèvies per centrar els temes que inclourà el debat del Parlament. La primera d’elles serà aquest cap de setmana, divendres 23 i 24 de febrer, sobre democràcia i empoderament ciutadà. La segona jornada arribarà el 16 i 17 de març, i tindrà com a protagonista els drets humans i la seva vulneració.

Ahir dimarts, membres del Consell d’Entitats i d’altres entitats que hi promouen aquest segon Parlament han explicat els seus objectius, així com les dates de celebració. “Volem reflexionar sobre conceptes com democràcia i drets humans, també de com s’estan aplicant a partir de la Carta Europea de Salvaguarda dels DDHH”, ha explicat Rafa Gàzquez, del Grup Promotor del Consell d’Entitats.

D'esquerra a dreta, Ramon Clariana, Rafa Gàzquez i Paco Zaurín. MG D’esquerra a dreta, Ramon Clariana, Rafa Gàzquez i Paco Zaurín. MG

Primera Jornada sobre Democràcia i Empoderament Ciutadà

La primea de les jornades, que se celebra aquest divendres i dissabte 23 i 24 de febrer, porta per títol Democràcia, Empoderament Ciutadà i Creació de Comunitat. Al respecte d’aquesta jornada, Paco Zaurín, de l’Observatori Ciutadà Municipal, explicà en la roda de premsa que “vam decidir convocar unes primeres jornades centrades en el dret a la participació política de la ciutadania”.

En la primera sessió de divendres a la tarda hi haurà quatre taules rodones. A la primera d’elles intervindrà Edurne Bagué, per parlar de la “crisi del model representatiu i models alternatius”; Albert Balanzà, periodista i director de l’Independent de Gràcia, se centrarà en el paper dels mitjans d’informació. Itziar González, prendrà la paraula amb el tema “creació de comunitat i creació de ciutadania”. A la quarta taula, Salvador Pérez, Paco Rodríguez i Paco Zaurín parlaran sobre el procés d’empoderament a Terrassa i les seves llums i ombres.

Dissabte 24 al matí, des de les 9:30 fins a les 14h, n’hi haurà tres espais de debat plantejats amb preguntes: “Com entenem la creació de comunitat?”, “Com participem en la presa de decisions?”, i “Quines millores fem al nostre procés d’empoderament?”

16 i 17 de març, jornada sobre Drets Humans

“Vam demanar que al voltant del Parlament es parlés de drets humans, i de la Carta de Salvaguarda signada per l’Ajuntament l’any 2000 i que mai no s’ha arribat a aplicar”, afirmà Ramon Clariana, president de la FAVT i membre d’Espai Drets. Per això, els propers 16 i 17 de març es realitzarà la jornada sobre l’Aplicació dels Drets Humans a Terrassa. Aquesta jornada, també en divendres i dissabte, abordarà diversos debats. Un d’ells, explicà Clariana, sobre la Carta de Salvaguarda com a eina de difusió a la ciutat, i s’aprofundirà en diversos drets, com ara a l’habitatge, la salut, l’educació i el treball i pensions dignes. Per a Clariana, és evident que “es vulneren els drets més bàsics arreu, també a Terrassa. El punt d’unió ha de ser la defensa d’aquests drets, al marge d’altres consideracions polítiques o econòmiques”.

El Reglament de Participació municipal, en entredit

Des del Consell d’Entitats es crida a participar a tothom qui ho desitgi en aquestes jornades obertes a la ciutadania. Es demana que es confirmi l’assistència a través del correu electrònic parlament.terrassa@gmail.com. Des de l’organització, i fins ahir dimarts, hi havien 130 persones inscrites.

El I Parlament Ciutadà es va dur a terme el passat gener de 2017, centrat en la municipalització de l’aigua com a servei públic, i pretén una major participació de la ciutadania en la gestió dels afers. “Volem reflexionar sobre el model de democràcia representativa que tenim i si el ciutadà te poder real”; a més, constatem que les entitats no estan satisfetes sobre el desenvolupament del Reglament de Participació Ciutadana”, afegí. Clariana assenyalà que “és un luxe que puguem parlar de democràcia i d’empoderament a la ciutat”.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari