- L’estudi defensa que, per aconseguir una transformació social real, és imprescindible fer una transformació de la tecnologia que s’utilitza actualment.
- A més, inclou una llista que pretén estimular la creació de multitud de conjunts de tècniques humils adaptades als diferents territoris.
- La publicació de l’informe té com a finalitat última estimular el debat sobre la tècnica i la tecnologia al si del moviment ecologista i de la societat.
Técnicas humildes para el decrecimiento és el nou informe d’Ecologistes en Acció, que parteix de la situació de crisi múltiple que viu actualment el sistema socioeconòmic mundial, causat pel desbordament dels límits de la biosfera per les activitats de l’ésser humà (assumpte desenvolupat àmpliament en un dels informes anteriors de l’organització ecologista: Caminar sobre l’abisme dels límits).
Les seves pàgines analitzen tècniques de diversos sectors: generació elèctrica, aprofitament mecànic directe, construcció, regulació tèrmica, producció, processament i conservació d’aliments, accés i gestió de l’aigua, mobilitat i transport de persones i mercaderies i indústria lleugera. Tot i amb això, tal com expliquen els seus autors, l’estudi no és ni pretén ser un conjunt exhaustiu, tancat ni aplicable de manera general.
“El que se cerca és estimular la creació de les tècniques pròpies adaptades a cada territori i comunitat. Pretén incitar a la recuperació de tècniques antigues que aprofitin, juntament amb tecnologia actual, catalitzar les transformacions socials”, afirmen.
L’estudi desenvolupa un sistema d’indicadors que pugui servir per valorar la idoneïtat de les tècniques per a una comunitat, tot basant-se en l’anàlisi de la intensitat en ús de materials i energia, el tipus i la procedència dels mateixos, el nivell de complexitat quant a especialització requerida, la jerarquia implícita en el seu disseny, i l’ús i el potencial democràtic. També es tenen en compte la circularitat, la reparabilitat i el rendiment de la tècnica.
Canviar de tecnologia per transformar el sistema de producció
L’estudi d’Ecologistes en Acció ofereix una llista de tècniques humils: es tracta d’aquelles que no es basen en combustibles fòssils i que comporten un ús circular de materials, que poden funcionar de manera descentralitzada (sense exigir grans concentracions de recursos) i que són més apropiables per les comunitats productives.
Aquestes tecnologies no tenen la mateixa productivitat i prestacions que les tecnologies actuals basades en fonts fòssils, per la qual cosa l’informe qüestiona, no només la necessitat de canviar de tècniques, sinó de transformar l’actual sistema insostenible de producció.
Amb l’estudi, Ecologistes en Acció apunta a la relació directa existent «entre la tècnica actual (tecnologia) i els metabolismes fòssils i destructius, les tecnologies imperials basades en una desigualtat colonial i les tecnologies dissenyades per concentrar la riquesa, així com per dominar i subjugar la natura”.
L’organització ecologista explica com, a causa del que es considera una “fe irracional i cega en la tecnologia”, no només no es veuen els problemes que en sorgeixen, sinó que “es pretén sortir de l’atzucac en què ens han ficat gràcies a la tecnologia. S’espera aconseguir esquivar el col·lapse civilitzatori mitjançant algun invent miraculós sorgit de les fèrtils aigües del mercat i la tecnociència”.
L’informe Técnicas humildes para el decrecimiento anomena com a exemple paradigmàtic d’aquesta situació les tecnologies digitals (allò digital) i els captadors no renovables d’energia renovable (allò verd). En paraules de Jesús Garrido, portaveu d’Ecologistes en Acció, “són en gran mesura extensions de l’actual societat capitalista i són en allò que gran part de la nostra societat té posada totes les esperances en la lluita contra el canvi climàtic i la resta de problemes”.
Amb la publicació del seu estudi, Ecologistes en Acció busca estimular el debat sobre la tecnologia al si del moviment ecologista i de la societat. En paraules de Garrido, «es tracta d’un debat obert, que no pretenem tancar amb aquesta publicació, sinó obrir-lo més i seguir debatent per avançar cap a una transició ecosocial sostenible i justa».
[Informe] Técnicas humildes para el decrecimiento
Las sociedades humanas de todo el planeta se encuentran inmersas en una crisis ecosocial muy profunda que, por desgracia, está también arrastrando a gran parte de la vida no humana en su desmesura. Tal y como hemos desarrollado y denunciado en otros documentos, como Caminar sobre el abismo de los límites, la situación es de una gravedad y urgencia sin precedentes y debe interpretarse en términos de colapso ecosocial. Es imprescindible cambiarlo casi todo y hacerlo de manera acelerada. Es el conjunto de nuestra forma de habitar la Tierra, desde el trabajo al ocio pasando por los marcos culturales y la relación con el resto de lo viviente, lo que tiene que cambiar. Y, por supuesto, no es posible pensar en profundidad esta transformación dejando al margen la tecnología.
Por un lado, porque la tecnología es una parte crucial de la situación de emergencia en la que nos encontramos. Cuando hablamos de capitalismo fósil, de sociedad industrial o de capitalismo avanzado, esos órdenes sociales no se entienden sin el conjunto de tecnologías que se han hecho hegemónicas, pese a ser esencialmente insostenibles. Muchas de ellas son inseparables del capitalismo fósil, ya que no pueden funcionar sin profundizar muchas de sus dinámicas básicas: tecnologías dependientes de metabolismos fósiles y
destructivos, tecnologías imperiales basadas en una desigualdad colonial, tecnologías diseñadas para dominar y subyugar la naturaleza y que, en su funcionamiento normal,
generan daños ecológicos. Este estrecho vínculo entre capitalismo y tecnología hace imposible pensar alternativas de ningún tipo, incluidas las decrecentistas, sin partir de
la base de que es imposible separar por completo una tecnología de la sociedad en la que existe. Por tanto, tampoco podemos pensar en transformar la sociedad sin al mismo
tiempo hacer lo propio con las tecnologías (o más bien, como justificamos más adelante, las técnicas). O dicho de otro modo, sin poner en cuestión la organización material y
metabólica de nuestros actuales modos de vida.
La tecnología se encuentra en el corazón de nuestra trayectoria de colapso también en un segundo sentido. Si a nivel social no percibimos con suficiente nitidez y preocupación la gravedad y la urgencia de nuestra situación presente es, entre otras razones, porque la forma hegemónica en la que comprendemos la tecnología y sus capacidades tiene elementos estructurales que consideramos defectuosos. Por un lado, y en contradicción con lo que antes vimos, es habitual considerar que nuestra tecnología es solo accidentalmente capitalista e industrial. El cambio tecnológico no se asume como un problema político de primer orden, ineludible para un proyecto de transformación social. Se supone simplemente que bastará con explorar nuevos usos de la tecnología existente para hacer que ésta se congracie con sociedades que en otros ámbitos (economía, justicia,
metabolismo) esperamos que sean radicalmente opuestas a la actual […].
Deixa un comentari