El III Congrés Dona, Ciència i Tecnologia consolida la vocació de foment del lideratge femení

No Comment

El certamen, que ha comptat amb prop de 400 persones assistents, va oferir 22 comunicacions i 3 ponències marc, i per primer cop va destinar una jornada adreçada específicament a l’alumnat de secundària i batxillerat


La tercera edició del Congrés Dona, Ciència i Tecnologia (WSCITECH), celebrat els passat dies 2 i 3 de març al Vapor Universitari, es va tancar amb un total de 366 persones participants, superant el nombre d’inscrites i inscrites en anteriors edicions.

L’any 2019 van ser 278 i el 2021, 294, certamen que es va celebrar en un format híbrid. Un dels aspectes destacats de l’edició 2023 ha estat la jornada que es va dedicar a sensibilitzar l’alumnat de secundària i batxillerat de la importància que les noies s’interessin pels estudis científics i tecnològics. Del total d’assistents, destaca que 155 han estat joves d’entre 15 i 18 anys, refermant l’aposta municipal i del congrés per fomentar i implementar polítiques que fomentin el lideratge femení, una mirada feminista amb voluntat de transformació, on les dones i els homes puguin estar representats de forma paritària i aportar valors i diàleg.

El Congrés, únic a Catalunya per les seves característiques i contingut, va comptar amb la presentació de 22 comunicacions dedicades als tres àmbits en els que s’hanestructurat les dues jornades: Ciència / Tecnologia, Salut i Comunicació / Divulgació.

A més, també es van dur a terme tres ponències marc a càrrec de la científica Estel Cardellach i de les mentores i divulgadores STEAM, Mar Porras i Gemma Viscasillas i va comptar amb la presència de ponents de reconegut prestigi vinculades a 13 centres universitaris d’arreu de l’Estat.

El Congrés Dona, Ciència i Tecnologia va néixer el 2019, impulsat per l’Ajuntament de Terrassa, a través de les regidories d’Universitats i Polítiques de Gènere i de la mà de professores de diferents centres universitaris del Campus de Terrassa ambla voluntat de fomentar les vocacions científiques entre les noies, posar en valor les aportacions de les dones que treballen en diferents disciplines tècniques i científiques i d’integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de la vida.

La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín explica que: «El Congrés ens ajuda a visibilitzar situacions i realitats sovint amagades o diluïdes i a les que cal fer-hi front. I és que les dones continuen sent minoria en àmbits com la informàtica, les tecnologies de la informació digital, la física, les matemàtiques o l’enginyeria. Uns camps amb molt recorregut, que estan impulsant la revolució digital i que, per tant, concentraran molts dels llocs de treball en el futur. Actualment, a Catalunya, només el 20% del personal catedràtic són dones i tan sols el 26% dels càrrecs directius de centres de recerca. A més, en estudis de tecnologies de la informació i la comunicació el percentatge de dones graduades és tot just del 21%. Una situació que treballem per poder capgirar. I amb aquest objectiu, el Congrés Dona, Ciència i Tecnologia s’ha de convertir en una important eina de informació, conscienciació i actuació».

Enguany, i per primera vegada, el Congrés ha destinat una de les dues jornades previstes a sensibilitzar l’alumnat de secundària i batxillerat de la importància que les noies s’interessin pels estudis científics i tecnològics. El regidor d’Universitats, Pep Forn, considera que: «Els resultats del Congrés han estat tot un èxit, tant a nivell de participació com per la qualitat i l’atractiu dels seus continguts. A més, la jornada programada específicament pels i les joves ens ha permès mostrar a les noves generacions el treball i el paper que les dones han desenvolupat al llarg de la història en els àmbits de la ciència i la tecnologia, proporcionant així referents que puguin despertar el seu interès personal i professional i que serveixin al mateix temps com a models a seguir». Forn ha afegit que: «Ara toca començar a treballar en la jornada de l’any vinent amb la mirada posada en la quarta edició del Congrés, l’any 2024».

Les conclusions del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia així com les ponències i les comunicacions tractades i exposades durant el certamen, es podran consultar en els propers dies a la pàgina web: https://www.terrassa.cat/congresdones23.

Related Articles

Deixa un comentari