El moviment per l’habitatge cooperatiu de Catalunya es mobilitza dissabte per primera vegada per demanar mesures per fer-lo més assequible

No Comment

Aquest dissabte 15 de maig es fa a la plaça de Sant Jaume de Barcelona la primera mobilització del moviment per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, que a Catalunya engloba un miler de persones de més de 30 projectes en diferents fases de promoció

Demanen implicació política, fiscal i financera de les administracions públiques per fer enlairar un model de tinença alternatiu a la compra i el lloguer que impedeix que se’n pugui fer un ús especulatiu dels habitatges

El moviment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, que a Catalunya engloba un miler de persones de més de 30 projectes en diferents fases de promoció, es mobilitza per primera vegada aquest dissabte amb una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. L’objectiu de la concentració és reclamar a les administracions un seguit de mesures que facin més assequible aquest model d’habitatge no especulatiu.

La concentració s’emmarca en la campanya impulsada des de la sectorial d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), conjuntament amb la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya, per reclamar a les administracions públiques locals, nacionals i estatals mesures que facin assequible l’habitatge cooperatiu perquè tingui un paper clau en la fase de reconstrucció social dels mesos i anys vinents.

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, segons la mateixa XES i la Federació, «té tot el potencial per esdevenir una veritable opció d’habitatge assequible i estable per a les classes populars del país». Per això, consideren que es fa necessari enfortir la col·laboració amb el sector públic amb ajuts econòmics específics i facilitats per accedir al finançament, entre altres mesures. Per això fa mesos van engegar una campanya que pretén que l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús sigui un instrument per generar habitatge assequible a llarg termini i evitar l’especulació. Fins el moment la campanya ha rebut més de 350 adhesions.

Concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, el 15M

Dintre del marc de la campanya “Fem assequible l’habitatge cooperatiu”, han convocat una concentració reivindicativa el 15 maig a les 12.30 h a plaça de Sant Jaume de Barcelona, on faran la lectura d’un manifest i participaran representants del Sindicat de Llogaters i de l’Economia Social de Catalunya. La concentració rep especial interès, ja que és la primera mobilització unitària que convoca el moviment per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de Catalunya.

La data escollida, el 15M, tampoc és una casualitat. L’emergent sector de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús també neix, en part, del moviment 15M. Segons les entitats convocants, volen ser presents al carrer «deu anys després del moviment que va suposar un revulsiu per la cerca d’alternatives sistèmiques a la crisi social i de l’habitatge».

Les xifres de l’habitatge cooperatiu a Catalunya

Aquest moviment actualment recull aproximadament més d’un miler de persones de diferents grups al país. D’aquests, la majoria estan cercant un patrimoni on desenvolupar el seu projecte. Al 2019, eren 70 els habitatges cooperatius en cessió d’ús a Catalunya ja en fase de convivència, repartits en 6 edificis. La xifra augmentarà considerablement els propers anys, ja que actualment s’hi poden comptar més de 400 habitatges de 21 projectes desenvolupant-se en solars o edificis (públics i privats). El que demostra que l’interès és alt i va en augment.

Què és l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús?

L’habitatge cooperatiu que tradicionalment a Catalunya havia tingut més implantació era de consum, on la promoció és col·lectiva, però un cop feta la construcció, la cooperativa es dissol i cada habitatge passa a ser de propietat privada. Els darrers anys però s’està estenent la modalitat “en cessió d’ús”. En aquest model els habitatges pertanyen sempre a la cooperativa i no es poden convertir mai en propietat privada i per tant limitar el potencial especulatiu amb els habitatges. A cavall entre la propietat i el lloguer, les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit, transmissible i a un preu assequible. Actualment, aquest model s’aplica amb èxit a països com Dinamarca, Alemanya, el Canadà o l’Uruguai.

Les mesures per fer més assequible l’habitatge

Les mesures de la campanya de la XES i la Federació de Cooperatives d’Habitatges de Catalunya es dirigeixen tant a administracions estatals, nacionals o locals. Per aquest motiu durant els mesos que ha durat la campanya han fet reunions amb diferents forces polítiques del Parlament sorgit de les eleccions al febrer i amb les direccions de les àrees d’Habitatge, Finances i Economia Social. Les mesures van des dels ajuts a les cooperatives i a les persones sòcies fins a una millora de la fiscalitat a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús o del finançament, que hauria de passar per majors garanties públiques.

En concret, en matèria d’ajuts a les cooperatives, es proposa reservar una quota mínima del 25% per a habitatge cooperatiu en cessió d’ús dels ajuts estatals destinats a lloguer i cessió d’ús. També la creació d’una línia d’ajuts per part de per a la capitalització de les cooperatives, l’adquisició de sòl o edificis de titularitat privada i de règim lliure per a la seva promoció o rehabilitació. Pel que fa a la millora de la fiscalitat, proposen aplicar un tipus d’IVA superreduït, del 4%, a la promoció i construcció d’aquest model d’habitatge social cooperatiu, així com bonificacions en el pagament d’impostos en l’àmbit local com poden ser l’IBI o l’ICIO als habitatges cooperatius en cessió d’ús.

La millora del finançament passaria per unes condicions més avantatjoses que les actuals en les línies de finançament públic, especialment a través de l’Institut Català de Finances, amb l’objectiu de fer més assequible les promocions. Entre altres, proposen augmentar el termini d’amortització i l’import finançat per habitatge. També demanen la implicació de les administracions públiques en la constitució d’un fons cooperatiu que faciliti la constitució d’avals financers i, a més a més, crear una línia d’avals també amb suport públic per al finançament de les promocions.

Related Articles

Deixa un comentari