El primer habitatge cooperatiu de Terrassa ja té els seus convivents

No Comment

Aquest divendres s’ha fet el lliurament de claus a les veïnes i veïns de La Mola, un edifici rehabilitat per la cooperativa Sostre Cívic, el primer d’aquestes característiques a la ciutat.

Es tracta d’un edifici rehabilitat de Ca n’Anglada, amb 8 habitatges d’entre 30 i 57 m2 en règim de cessió d’ús, que recupera patrimoni en desús per garantir el dret a l’habitatge.


Nous convivents de l’habitatge cooperatiu La Mola, en l’acte de lliurament de claus. Foto SOSTRE CÍVIC

Miquel Gordillo

Un acte realitzat ahir divendres a la tarda va servir perquè la cooperativa Sostre Cívic lliurés les claus als veïns i veïnes, i a la vegada socis, del projecte d’habitatge cooperatiu que porta per nom La Mola. Es tracta d’un projecte pioner a Terrassa, un més dels diversos que Sostre Cívic està tirant endavant arreu del país. L’acte ha tingut lloc davant del mateix edifici, ubicat al carrer Mare de Deu dels Socors, el qual va ser construït el 2015 i que ara s’ha reformat. L’edifici consta de 8 habitatges cooperatius d’entre 30 i 57 metres quadrats, i els seus inquilins en gaudiran en règim de cessió d’ús, un model d’accés a l’habitatge alternatiu a la compra i el lloguer.

El projecte de la Mola va néixer el 2018, i ara, “després de dos anys de molta feina”, segons Yabel Pérez, membre del consell rector de Sostre Cívic, recuperem un edifici de les mans de grans tenidors, amb la fórmula de tampteig i retracte”. La rehabilitació de l’edifici ha estat possible gràcies a un préstec hipotecari de 580.000 euros per part de l’Institut Català de Finances de la Generalitat. “Ara ens fa goig tirar endavant un projecte així en aquest barri humil i treballador, de gestió comunitària, amb plaques fotovoltaiques i espais comuns”, ha explicat en Yabel, qui ha definit l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com “una alternativa d’accés a l’habitatge a la compra i el lloguer, que lluita contra l’especulació immobiliària, garantint la propietat col·lectiva i amb gestió democràtica”.

Lluïsa Melgares Aguirre, Tinenta d’Alcalde de l’àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, tot agraint la tasca feta per Sostre Cívic, ha destacat la rellevància d’aquest projecte cooperatiu “per la seva convivència i de cura del que és comú, del que significa viure en comunitat”. Per la seva banda, Simona Cerri, de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, ha expressat que “l’habitatge cooperatiu és un eix clau de l’arrelament de la comunitat, i pot fomentar el mercat social”. A l’acte han acudit també veïns i veïnes del barri, a banda d’amics i familiars dels nous convivents.

Visita als habitatges de La Mola durant l’acte de lliurament de claus als convivents. MG

Els habitatges es gestionaran sota el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa i les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit, transmissible i a un preu estable. En el cas del projecte de La Mola, les quotes d’ús dels habitatges són aproximadament d’entre 500 i 590€, i les sòcies han de fer una aportació inicial parcialment retornable de màxim 3.500€.

Sostre Cívic, entitat pionera i de referència en aquest model de tinença en cessió d’ús, arriba amb aquest projecte de La Mola als 140 habitatges cooperatius i 11 projectes en fase de convivència. Recentment, l’entitat ha estat reconeguda amb un premi plata als Premis World Habitat de l’ONU, els premis líders en habitatge a escala internacional.

 

 

Related Articles

Deixa un comentari