Els Jutjats de Terrassa no apliquen la moratòria antidesnonaments de famílies vulnerables, denuncia la PAH

No Comment

El col·lectiu, conjuntament amb la Síndica de Greuges i el Col·legi d’Advocats, lliuren una carta al Jutjat Degà denunciant els fets. A la vegada, exigeixen que s’estengui la moratòria més enllà de la data del 9 d’agost que marca la llei.


pah_jutjats_2 Concentració de la PAH davant dels Jutjats de Terrassa per exigir els jutges que compleixen amb les lleis antidesnonaments de famílies vulnerables.

Miquel Gordillo

La PAH denuncia que alguns jutges de Terrassa permeten que s’executin desnonaments contra famílies que demostren la seva situació de vulnerabilitat i que podien ser evitats, tal com marquen les recents lleis i decrets estatals sancionats en època de pandèmia. 

«Alguns jutges no apliquen la moratòria antidesnonaments que recullen els Reals Decrets 37/2020, 1/2021 i 8/2021», ha manifestat avui dilluns la Paqui, en representació de la PAH Terrassa, davant la seu dels Jutjats. La denúncia pública al voltant de la gran quantitat d’execucions que s’estan produint a la ciutat, compta amb el suport de la Síndica Municipal de Greuges i la Comissió de Drets Humans i d’Habitatge de l’ICATER, que van lliurar conjuntament una carta al Jutge Degà dels Jutjats de Terrassa.

“Hi haurà un tsunami de desnonaments el setembre”

Les dades proporcionades per la PAH indiquen que del 2013 al 2020, s’han produït un total de 2.400 desnonaments, el 2020 van ser 233 executats, afectant 600 persones. (No hi ha dades d’aquest 2021). “Aquest mes de juliol ja hem parat 6 de 6”, indicà la representant de la PAH Terrassa.

La moratòria antidesnonaments arriba fins al 9 d’agost. De fet, la PAH demana al govern estatal que la mesura s’estengui més enllà d’aquesta data, tal com marca el Real Decret, «si no, al setembre tindrem la sisena onada de desnonaments, que serà un tsunami», manifestà Paqui. Aquestes moratòries donarien temps perquè s’arribi a acords de lloguers socials i reallotjaments per part de les administracions.

En concret, «ens hem trobat problemes amb els jutjats números 1, 3, 5, 7 i 8», segons la PAH. Asseguren «que no ens agafen el telèfon», i corroboren que des de Serveis Socials de l’Ajuntament tenen el mateix problema. La PAH torna a posar sobre la taula que «a la ciutat patim una manca d’accés a l’habitatge, mentre que molts bancs i fons voltor fan negoci amb les necessitats bàsiques». «Batallem lleis que esperen que es compleixin», afirmà la Paqui.

Suport de la Síndica i dels advocats en defensa dels Drets Humans

La Síndica Municipal, Isabel Marquès, com a valedora de la defensa dels DDHH, entre els quals el dret a l’habitatge, acompanyà la PAH en la seva denúncia contra la no aplicació de la llei per part d’alguns jutjats. Afirmà que malauradament, existeix una manca de criteris internacionals a l‘hora d’aplicar la llei: «La defensa dels Drets Humans ha de ser arreu del món», exposà Isabel Marquès durant la concentració davant els Jutjats.

«Els advocats ens estem trobant situacions inadmissibles», afirmà Dolors Teulé, en representació de la Comissió de Drets Humans i d’Habitatge de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER), on es produeixen desnonaments de famílies amb menors a càrrec seu, per part d’alguns jutjats, no tots, que no apliquen la moratòria». A més, Teulé també qualifica també d’inadmissible que grups policials com l’ARRO o BRIMO estiguin presents quan s’executen aquests desnonaments.

Tot seguit, es va lliurar una carta adreçada al Jutjat Degà amb aquestes demandes i on se li demana una resposta. «Ens preocupa la constatació fefaent que, alguns Jutjats de Terrassa no apliquen amb la determinació i diligència necessàries la mesura de la moratòria estatal de desnonaments per a famílies vulnerables», cita l’escrit. Per això, en el text lliurat (es pot llegir sencer aquí) se sol·licita que s’adoptin les mesures oportunes per corregir aquestes actuacions per part d’alguns jutges, i se suspenguin els desnonaments contra persones en situació de vulnerabilitat.

“És el pitjor que m’ha passat, l’angoixa és horrible, només em preguntava, on aniré amb els meus fills?”, era el testimoni de la Sandra, un dels casos que porta la PAH, i que explicà ella mateixa durant la concentració. “El jutge em deia que jo no era vulnerable, quan sí que ho sóc”, i afegia l’afectada, “només demano que la justícia ens faci cas i ens protegeixi”.

Related Articles

Deixa un comentari