Els llistats de víctimes del feixisme a Terrassa incorporen prop de 1.700 persones més, sumant ja 5.901 noms

No Comment

Els darrers estudis s’han centrat en documentació de 1940 i 1941

Els llistats de persones represaliades i víctimes del feixisme a Terrassa arriba ja als 5.901 noms. Els darrers estudis han incorporat un total de 1.662 persones a les 4.239 que ja figuraven als llistats, publicats en forma de dades obertes al portal d’Open Data Terrassa. La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, ha anunciat avui l’actualització dels llistats durant l’acte institucional del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i Víctimes de la Repressió de la Dictadura Franquista, que se celebra cada any el dia 15 d’octubre.

Aquests llistats, que es poden veure i consultar en el següent enllaç: https://opendata.terrassa.cat/dataset/represaliats/resource/049e59ed-b84d-4cae-9aa2-96a6a9e6417d , recullen les persones nascudes i/o residents a Terrassa que van ser víctimes dels aparells repressius del règim franquista i del nazisme.

La recerca dels darrers mesos s’ha centrat en documentació dels anys 1940 i 1941, quan es va incrementar la pressió del règim contra els sectors de la població considerats enemics o perillosos. La investigació permet no només incorporar més noms, sinó també eliminar possibles duplicitats i aprofundir en el coneixement de cadascun dels casos: motius, penes imposades, conseqüències, etc. Això fa que el conjunt de dades sigui cada vegada més ric, i no només un localitzador de persones, i permet apreciar diferents aspectes del funcionament de la maquinària repressiva, com ara la seva arbitrarietat o l’evolució dels criteris de selecció de les persones represaliades.

La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, ha agraït la tasca de totes les persones implicades a la recerca i ha recordat la necessitat de continuar investigant i fent-ne difusió: «Recuperar la memòria de les víctimes és una responsabilitat de tota la societat però sobretot una obligació moral per a totes les institucions públiques. L’Administració ha de ser la primera a vetllar per restaurar la dignitat de tantes persones que van perdre tant, i per recordar el perill que representa el feixisme».

L’Ajuntament de Terrassa, a través del programa de Memòria Democràtica i de l’Arxiu Municipal de Terrassa, i amb la col·laboració del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, va publicar el 2020 per primera vegada aquests llistats, fruit d’anys d’investigació, i es va comprometre a mantenir activa la recerca i actualitzar periòdicament aquests llistats, amb l’objectiu de procurar la reparació moral d’aquestes víctimes com a acte de justícia social.

Els llistats s’estructuren en quatre grans grups: víctimes vinculades a la llei de responsabilitats polítiques de 1939 a 1945, vinculades a processos de depuració de personal funcionari, vinculades a empresonament de persones per raons polítiques i ideològiques i, finalment, persones mortes i deportades a camps de concentració nazi.

L’Ajuntament recorda a la ciutadania que tothom pot col·laborar en la recuperació de la memòria democràtica de la ciutat. Qualsevol persona que conegui fets, dades o persones o disposi de documents gràfics i els vulgui compartir, o que detecti errors o omissions en qualsevol dels estudis publicats, pot contactar amb memoria.democratica@terrassa.cat o bé omplir el següent formulari:

https://www.terrassa.cat/victimes-feixisme#Tens%20memòria.

Més informació: https://www.terrassa.cat/terrassa-t-memoria.

Related Articles

Deixa un comentari