Espai socioesportiu de la Cogullada, 30 anys en els llimbs, l’associació veïnal ja no pot callar!

1 Comment


El conegut com a espai socioesportiu del barri de La Cogullada va néixer en els baixos d’un bloc d’habitatges com a resultat d’una irregularitat urbanística i com a solució temporal, gestionada per l’associació veïnal, mentre es trobava una solució. Han passat 30 anys, canviat la gestió, però no s’han aportat solucions.

Text íntegre de la carta de l’associació veïnal:

L’associació de veïns La Cogullada ja no pot callar

L’Associació de veïns de la Cogullada juntament amb molta gent del barri vam aconseguir que l’Ajuntament transformés un pàrquing privat, fora de normativa en el que és. Sempre amb la promesa de que era una solució provisional a l’espera de construir un equipament esportiu com Déu mana al barri.

L’equipament soci-esportiu La Cogullada, així doncs, va néixer com casal per a la gent del barri i la seva gestió va ser cedida a la junta de l’Associació. Això representava un gran estalvi per al Consistori, que no havien de posar conserges, tampoc empresa de neteja ni telefonia o petit manteniment, tot i que per conveni signat sí que estàvem compromesos a tot l’anterior.

Això ha estat així durant 30 any. Algú es pot preguntar: i les subvencions? La darrera subvenció, es va tramitar el 2016 i va ser de 16,200€ anuals. Es pot pensar que amb aquesta quantitat es poden assolir aquestes despeses i encara altres més?

Quan vam deixar de rebre aquesta subvenció, l’Ajuntament es va fer càrrec de la neteja i de la partida de manteniment, ens feia arribar el material que demanàvem (fluorescents, ciment, pintura, sanitaris…), de les altres dues partides res; però la gestió la vam voler continuar fent igual i per aquest motiu i no altre es que vam acceptar oferir els nostres serveis a altres entitats i clubs esportius de la ciutat, algunes d’elles enviades per el mateix departament d’esports.

Vam entendre que de la mateixa manera que aquestes entitats cobraven als seus usuaris, nosaltres també ho podíem fer i cobrar-los una petita quantitat com a col·laboració a les despeses de l’equipament, aquesta quantitat sempre va ser consensuada i acceptada de bon grat per els clubs i mai hi va haver cap queixa de la nostra tasca.

El passat 15 de novembre va fer un any que la AV va signar la cessió de Gestió Directa al l’Ajuntament, que ens va posat com excusa les obres del Club de Boxa i es va comprometre a reglamentar mitjançant un nou Conveni Marc l’ús i gestió d’equipaments municipals. Passat el temps, sense canvis, vam saber que el principal motiu, sense cap mena de dubte, va ser la nostra negativa, com a gestors en aquell moment, a cedir a un nou club la pista de basquet que manteníem com a pista polivalent per els propis usuaris interns i també per el jovent del barri. Sabíem que Egara Power Lifting podria generar algú problema ja que es negava a marxar del espai provisional quan comencessin les obres de Club de Boxa. A més l’AV estava convençuda que aquest espai no era l’indicat per a aquesta activitat.

Passen els mesos i continuem a l’espera que es presenti el nou Conveni Marc a les entitats de la ciutat i es torni la gestió a la AV La Cogullada, aquest és un compromís adquirit per l’Ajuntament. Però com sol passar, ens van dir tres mesos i ja fa un any, i no volem que el tema quedi al fons d’un calaix de no sabem qui.

Aquest equipament té la singularitat de ser els baixos d’un edifici de pisos, les vibracions de la boxa era una gran molèstia pels veïns. Després de molt lluitar veïns i responsables del club, vam aconseguir que l’Ajuntament fes les obres al que era zona de tir amb arc, i allà ubicar el nou gimnàs de boxa.

Expliquem això perquè la gestió de l’Ajuntament ha concentrat les activitats en un mateix espai, ara són altres veïns els que comencen a queixar-se per excés de soroll a les tardes. Abans, les activitats s’alternaven, no confluïen totes en horari i espai. Ara, la pista de basquet, que només s’utilitzava com espai polivalent en casos puntuals i per a la canalla del barri, està ocupada per una activitat amb moltes màquines de culturisme que fan soroll, al qual se sumen els nens de futbol sala que criden, i l’entrenador encara crida més, així com la boxa.

Per la falta d’harmonia, tothom fa el que vol. En aquestes mal anomenades assemblees, doncs mai ha votat ningú, els responsables de l’Ajuntament es limiten a informar i, es podria dir, marcar pautes, com ara els requisits necessaris per poder fer una activitat en un espai municipal. Això, però, sense donar data d’entrega per fer complir els requisits, com la documentació d’assegurança de RC, l’acreditació de monitoratge, de maquinaria homologada, el certificat de penals de monitors de canalla.

Tot això ja es va demanar el passat mes de maig. Ara es torna a demanar el mateix. I poden tornar a passar mesos, perquè no hi ha ningú que bellugui fitxa.

Així les coses, des de la AV La Cogullada demanem:

1- Que es doni llum verda al nou Conveni Marc amb caràcter urgent.

2- Que les entitats usuàries de equipaments municipals compleixin tots els requisits legals i ètics.

3- Com el descrèdit i menyspreu a la nostra entitat ha traspassat el límit amb la intervenció al Ple de l’Ajuntament del passat 25/11/2022 del Sr. Cristòbal Moreno (Egara Power Lifting), acusant-nos de tot allò que li ha convingut, mentires incloses; nosaltres entenem molt bé la replica el regidor Noel Duque: “No és un jutjat per dir qui són els bons o els dolents”.

Agafant-nos en aquesta reflexió i com no volem deixar en l’aire si som els bons o els dolents, instem l’Ajuntament que faci pública la gestió durant els 30 anys de l’Associació de Veïns La Cogullada. Quedi clar que aquesta associació de veïns ha estat sempre compromesa amb el Barri i amb la ciutat i que mai ha utilitzat els diners públics, dels socis i usuaris per lucrar-se, tot s’ha invertit en la gestió del equipament segons conveni i el propi que correspon a una associació de veïns, com la festa major i activitats vàries.

Aprofitem per denunciar que 30 anys de provisionalitat és molt temps per estar callats públicament, és el moment d’exigir que la promesa de la construcció d’un equipament esportiu a La Cogullada es faci realitat i que surti ja a concurs públic, perquè ja toca que mirin per aquest barri, altres projectes més nous ja s’han realitzat, i se’n tenen programats altres mentre es torna a deixar enrere aquest barri. El que ara es considera el poliesportiu ha de retornar-se com a pàrquing als veïns que viuen en aquests blocs de habitatges i que el Congrés Eucarístic, com promotora, va convertir en locals.

La junta Associació de Veïnal La Cogullada, Terrassa, 28 novembre, 2022

Related Articles

1 Comment

  1. Hans Kürbis

    Perque volen la Gestió ???? Per tenir monitors que fan activitats , NO donats d’alta a la SS i cobran en NEGRE ????
    Aixó ,juntament amb que es pretén cobrar a tothom que fa activitats ,la quota de l’activitat i despres la quota de l’Associació de Veïns .

Deixa un comentari