Experts tecnològics de la cooperativa Col·lectivaT han creat Catotron, el primer motor de síntesi de veu en català basat en xarxes neuronals

No Comment
equip de Col·lectivaT. D’esquerra a dreta, Özgür Güneş Öztürk Okumuş, Alp Öktem, Pelin Doğan i Baybars Külebi

Un equip tecnològic d’origen turc desenvolupa el primer motor de síntesi de veu en català basat en xarxes neuronals i amb llicència oberta

Ara mateix, cap dels 32 assistents de veu del mercat, com Alexa o Siri, parla català

El motor, que rep el nom de Catotron, permet que a partir d’ara es desenvolupin infinitat de productes de veu en llengua catalana

Experts tecnològics de la cooperativa Col·lectivaT han creat Catotron, el primer motor de síntesi de veu en català basat en xarxes neuronals. Amb aquest nou motor de síntesi de veu es podrà fer parlar els dispositius i les aplicacions en català. Totes les versions amb llicències obertes existents fins ara es basen en l’anglès de manera que Catotron es converteix en el primer motor de síntesi de veu amb llicència oberta que utilitza la llengua catalana.

La falta de motors de síntesi de veu en català ha fet que fins ara, segons dades de l’InformeCat de 2020, cap dels assistents de veu que es troben al mercat, com els populars Alexa o Siri, parlin català. Amb Catotron, els desenvolupadors i les empreses podran crear productes intel·ligents en català i els usuaris no hauran de canviar al castellà, a l’anglès o a alguna altra llengua per parlar amb les màquines per fer qualsevol activitat quotidiana com pot ser engegar la ràdio, la televisió, buscar alguna cosa a internet, etc.

La principal característica de Catotron és que és una eina que utilitza programari lliure. Això vol dir que Catotron es posa a l’abast de qualsevol desenvolupador de software. Amb Catotron s’obren una infinitat d’oportunitats tant econòmiques com socials per poder fer parlar català qualsevol dispositiu o aplicació d’una forma molt poc costosa. Des d’empreses fins a universitats del camp tecnològic poden utilitzar Catotron per desenvolupar projectes tecnològics de la parla en llengua catalana. Catotron també obre la possibilitat d’invertir en infraestructura digital per part de l’administració pública.

Amb Catotron la comunitat tecnològica té a la seva disposició una eina que permet desenvolupar productes comercials que parlen en català fins ara molt difícils de trobar en un mercat “amb ofertes molt limitades perquè suposen un cost molt elevat per a les empreses”, tal com explica un dels creadors de Catotron, l’enginyer de dades Baybars Külebi.

Catotron servirà perquè desenvolupadors de software puguin oferir aplicacions o productes amb veu en català com poden ser aplicacions per a persones amb dificultats per fer servir pantalles (gent gran, persones amb dificultats de visió, etc), aplicacions per a persones que aprenen la llengua catalana, productes infantils o productes que es fan servir quan s’està conduint, entre d’altres.

Sobre Catotron i Col·lectivaT

Catotron ha estat creat per Col·lectivaT, en col·laboració amb investigadores de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Politècnica de Catalunya i amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística. Col·lectivaT és una cooperativa sense ànim de lucre amb seu a Barcelona formada per un equip tecnològic d’origen turc que desenvolupa tecnologies innovadores sobre llengües minoritzades. L’equip que ha desenvolupat Catotron està format per un lingüista computacional, Alp Öktem, i un enginyer de dades, Baybars Külebi.

Related Articles

Deixa un comentari