La Fira d’Economia Solidària de Catalunya fa 10 anys i recupera la presencialitat

No Comment
Fira d’Economia Solidària de Catalunya. Foto d’arxiu.

Més de 140 entitats i empreses de tots els sectors exposaran el 23 i 24 d’octubre a la FESC d’aquest any

L’informe de Balanç Social 2021 indica que l’economia solidària està creixent a tots nivells: en organitzacions, en base social i en generació d’ocupació i d’ingressos

La inauguració, que serà el dia 17 al Canòdrom, a Barcelona, comptarà amb la presència de Silvia Federici i Marina Garcés

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) arriba a la desena edició. Ho fa recuperant la presencialitat el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre, però després d’una primera inauguració del dia 17, quatre dies d’activitats en línia i una festa d’aniversari el dia 22. Deu anys després, la FESC s’ha consolidat com una cita imprescindible de construcció de mercat social.

Aquest dimecres s’ha fet a la sala polivalent del Grup ECOS de Barcelona la roda de premsa on s’han explicat les novetats d’aquesta edició, s’ha fet balanç d’aquests deu anys i s’han presentat els primers resultats de la campanya del Balanç Social 2021. El seu coordinador, Guillem Subirachs, ha avançat que l’economia social i solidària (ESS) «està creixent a tots els nivells: en número d’organitzacions, en volum de base social, en generació d’ocupació i d’ingressos».  Per fer-nos una idea de la magnitud podem aproximar l’ESS a partir de les 344 entitats que estan adherides a la XES, la xarxa d’economia solidària. Aquestes 344 organitzacions tenen una base social de 242.000 persones, generen 9.100 llocs de treball i generen uns ingressos anuals per valor de 325 milions d’euros.

Anna Fernández, co-coordinadora de la FESC 2021 ha posat en valor els deu anys de la fira, «la idea va sorgir en plena crisi econòmica i del capitalisme, amb la voluntat d’oferir un espai que apropés l’ESS a la ciutadania, les alternatives que té a l’abast per canviar hàbits de consum i formar part de la construcció d’una transformació socioeconòmica i les propostes del moviment». Fernández també ha destacat la coherència en el missatge en favor d’un altre tipus d’economia, alhora que es mostrava que aquesta economia ja és present en bona part dels sectors d’activitat. «Deu anys més tard, ens hem consolidat com un espai de referència anual per a mostrar la riquesa del teixit empresarial i productiu de l’economia solidària al nostre país i oferir un espai de debat i reflexió amb un programa de continguts extens sobre les propostes pràctiques en diferents sectors d’activitats i reptes de futur en la transformació social que proposem».

La primera FESC portava com a subtítol Una economia al servei de les persones, amb l’objectiu de mostrar que l’economia solidària proposa una alternativa a les nostres necessitats quotidianes i que aborda des de la producció, a la distribució, el consum o el finançament. En les següents edicions s’han tractat temes com l’abast i enxarxament territorial, la sostenibilitat de la vida, les economies comunitàries, les sobiranies, la defensa de la democràcia o la transició ecosocial. Aquest any, el lema Desfes-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària vol trencar la dicotomia on cal escollir entre l’economia i la vida, ja que l’ESS proposa un model on l’economia està al servei de la vida.

El dia 17, la inauguració amb Silvia Federici i Marina Garcés

Silvia Federici.

Aquest diumenge arrenca la desena edició. Aquest 2021 la Fira presenta alguns canvis respecte a edicions anteriors. D’una banda, el format, que deixa de ser només presencial durant el cap de setmana i s’amplia a un registre virtual a partir de la inauguració, que serà el dia 17 al Canòdrom, a Barcelona, amb la presència de Silvia Federici i Marina Garcés, «la virtualitat facilita la participació», diu Eva Goenaga, l’altra coordinadora de la FESC 2021.

El dia 22, la festa per celebrar el desè aniversari de la FESC serà el tret de sortida de la fira presencial dels dies 23 i 24 al recinte Fabra i Coats de Barcelona. Ara bé, també serà diferent, ja que totes les expositores es trobaran a l’aire lliure, per tal de mantenir la seguretat sanitària. És per aquest motiu que n’hi haurà menys que altres anys, de la mateixa manera que també s’han reduït el nombre d’activitats presencials (tot i que s’emetran en streaming). Això sí, perquè tothom tingui opció de participar-hi, les activitats s’han treballat prèviament per sectors. En total, es faran 25 activitats, tres de les quals seran virtuals.

Goenaga ha destacat les més de 140 entitats inscrites i, com a novetat, una sessió que es farà el divendres 22 al matí, a la Fabra i Coats, amb les administracions públiques. Es titula ‘Polítiques públiques: espai de trobada entre administracions i entitats de l’ESS’, «la idea és afavorir contractacions i vincles. Esperem que les trobades funcionin molt bé i poder-ho repetir», diu Goenaga

Més informació i PROGRAMACIÓ COMPLETA a l’INFOXES adjunt.

Related Articles

Deixa un comentari