La Fira d’Economia Solidària de Catalunya tanca consolidant l’auge d’aquesta economia alternativa al territori català

No Comment
Trobada debat a la FESC 2022. Foto:fesc
  • L’Economia Solidària augmenta un 19% en dos anys a Catalunya

  • Al voltant de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), hi ha vora 250 mil persones implicades organitzades en 353 entitats i empreses que l’últim any han generat 349 M€

Fabra i Coats, Barcelona. 24 d’octubre de 2022.- La XI edició de la FESC, l’esdeveniment anual de trobada i exposició del moviment d’economia solidària a Catalunya va tancar ahir diumenge tarda al Recinte de la Fabra i Coats de Barcelona.

Des de l’equip organitzador han valorat “molt positivament l’esdeveniment, tal pel que fa a l’assistència general a la Fira com l’assistència a les múltiples i variades activitats oganitzades”. La Fira ha comptat amb 140 expositores i més d’un centenar d’activitats, entre aquestes, amb una mitjana de 30 assistents per activitat, s’ha pogut assistir a xerrades de reflexió sobre, per exemple, com afrontar el col·lapse i treballar per a la transició ecosocial; viure altres més lúdiques com els tastos de xocolata i cafè de comerç just; o distreure a tota la família en un espai infantil de joc sostenible

També fou de rellevància l’acte inaugural de la #FESC22: una conversa entre Carme Ruscalleda, xef d’alta cuina i Creu de Sant Jordi i Lola Vendetta, influencer i activista feminista, moderades per Joel Díaz, comunicador i humorista, que va donar pas posteriorment als concerts de La Cantina i Los Bongo Beat.

Aquesta ha estat la primera Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) postpandèmia, que s’ha pogut realitzar sense cap mena de restricció, el que ha comportat un ambient alegre i tranquil.

Espai d’expositores a la FESC 2022. Foto PV

Les idees clau de la Fira més valorades entre expositores i visitants durant la Fira han estat:

  • La intercooperació com a necessitat: una intercooperació que és difícil d’impulsar dia a dia però que serà clau davant un futur ple de reptes. 
  • La transició ecosocial és clau en l’Economia Social i Solidària (ESS): un concepte per treballar el col·lapse en positiu, que totes les iniciatives de l’ESS estan explorant i que es seguirà treballant de cara al Fòrum ESS del febrer del 2023.
  • El protocol antiassetjament impulsat per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) és la primera eina necessària a les organitzacions per una transformació feminista i és un compromís polític que cal anar renovant.

En quant a xifres d’assistència, l’organització calcula que ha estat molt similar als darrers anys i que el el repte és seguir treballant per arribar a tota la ciutadania”. 

L’Economia Solidària, en creixement

La FESC es consolida en un moment clau de visibilització de l’ESS: tant cap a l’exterior, on cada vegada és més coneguda per el gruix de la societat; com cap a dins, on les expositores i participants valoren molt positivament aquest punt de trobada per conèixer altres projectes, compartir temps i debats amb els projectes del mateix sector, i com a espai de construcció col·lectiva de propostes (no només de crítica al sistema capitalista).

Per analitzar com està evolucionant l’economia solidària, s’agafen les dades obtingudes a través del Balanç Social i s’extrapolen al número de sòcies de la XES. Utilitzant el mateix sistema de càlcul veiem el creixement següent:

2020 2021 2022 2022 vs 2020
Sòcies XES 297 344 353 +18,86%
Persones implicades 212.894 242.364 249.825 +17,35%
Persones treballadores 7.674 9.146 9.516 +24,00%
Ingressos 268M€ 325M€ 349M€ +30,17€

La FESC, una exposició d’economia social en tots els sectors

Novament les expositores han estat agrupades per sectors econòmics, i podien exposar-se tot el cap de setmana, només una franja concreta o virtualment sent presents a través de la consulta dels seus projectes mitjançant la disposició d’una pantalla tàctil a la nau Elisa Garcia. Els sectors representats a la Fira han estat:

Alimentació | Assessorament | Comunicació | Cultura i Oci | Educació i Recerca | Espais i Xarxes | Finançament i Moneda Social | Habitatge i gestió de l’entorn | Salut i cures | Subministraments i Logística| Tèxtil

Related Articles

Deixa un comentari