Manifestació per la sanitat pública, el 14 de gener, ‘Ens hi va la vida!!’, alerten associacions veïnals i ciutadanes

No Comment

Lluís Costa

Creix, o s’expressa ara més, la preocupació ciutadana davant el deteriorament continu dels serveis sanitaris. A Terrassa s’està organitzant una manifestació que tindrà lloc el vinent 14 de gener. No cal dir que les entitats promotores, entre les quals es troba la Favt, volen emular la gran protesta viscuda recentment a Madrid. I és que a Terrassa es viu una situació «d’emergència sanitària» que ve de lluny, tal com han denunciat de forma insistent la Marea Blanca, associacions veïnals i altres organitzacions.

La cocapital vallesana té les pitjors dades de gestió sanitària de tot Catalunya i bona part de l’estat espanyol. Destaquen les llistes d’espera per a les proves diagnòstiques i per accedir a l’atenció primària, segons fonts públiques; les urgències estan «col·lapsades i deshumanitzades», al mateix temps que el personal sanitari desbordat, treballant amb pocs recursos i amb unes condicions laborals precàries, segons dades també recollides per la Marea Blanca i expressada per metges i infermeres consultades per Malarrassa.

Tot això produeix un patiment afegit que agreuja la salut de la ciutadania, que ha de sumar als mals coneguts el risc de no detectar a temps patologies que poden ser greus o derivar en complicacions per manca d’atenció.

La gravetat de la situació porta a les entitats convocants a cridar un sonor prou i a defensar el sistema públic de salut, tot reclamant una atenció sanitària digna i de qualitat, així com posar fi a la precarietat del personal que hi treballa.

Entre altres mesures concretes, es demana que el 25% del pressupost total de sanitat es destini a l’atenció primària, car els CAP són fonamentals per a la prevenció i promoció de la salut. Les entitats afirmen que cal recuperar i millorar aquests serveis de proximitat; que l’atenció amb personal suficient garanteixi que les visites es realitzen en les primeres 48 hores, com estableix la Generalitat de Catalunya.

Preocupa més que mai la situació de les unitats de salut mental, les quals sumen a les carències estructurals la creixent demanda d’atenció en tots els sectors socials i, especialment, entre la joventut. També és gran la preocupació pels serveis de pediatria de referència a cada CAP, als que cal afegir uns serveis d’odontologia suficients i adequats per a tota la ciutadania, que sigui d’accés universal.

Un CUAP i un nou CAP Nord

Les entitats ciutadanes exigeixen fa temps un CUAP (centre d’urgències d’atenció primària) que sigui gestionat per personal propi, dimensionat al volum de població de la ciutat, amb servei 24 hores al dia i 7 dies a la setmana; aquesta és una de les formes que ajudarien a descongestionar el col·lapse de les urgències i facilitar l’accés al sistema sanitari.

Parlant d’infraestructures, el moviment demana la construcció d’un nou CAP Nord, car l’actual, denuncia, té unes instal·lacions sanitàries obsoletes i amb mancances d’espai. Així mateix, expressa total desacord amb gestió mixta (CST-Mútua) del CAP Can Roca, en considerar que d’aquesta manera es perjudicarà els usuaris amb problemes burocràtics i administratius, agreujant les llistes d’espera. Consideren que Mútua és una organització privada, afavorida pel CatSalut, que hauria permès que prevalgués l’interès econòmic de Mútua, en quedar-se l’atenció dels especialistes, per sobre de l’interès sanitari de la ciutadania.

Aquest conjunt de reclamacions només es pot atendre amb un sistema sanitari públic que millori de forma substancial les condicions laborals i retributives dels seus professionals, molt per sota de les que ofereixen els països del nostre entorn. S’ha de posar límits al nombre de visites/dia que han d’assumir les facultatives i facultatius, destaquen les entitats, per garantir una atenció de qualitat a la població i preservant la seguretat clínica dels pacients i la salut física i emocional del personal sanitari que els atén.

Es demana que el 25% del pressupost total de sanitat es destini a l’atenció primària

Preocupa més que mai la situació de les unitats de salut mental

El sistema sanitari públic és la garantia de qualitat de vida, és un dels pilars de l’estat del benestar i no és patrimoni de cap partit polític ni ideologia, emfasitzen des de la Marea Blanca i entitats veïnals, «l’hem de reclamar entre tots i totes. Per això, defensem un sistema sanitari públic, sostenible, pròxim i de qualitat, amb suficients recursos humans i tecnològics per atendre la població». I perquè «ens hi va la vida!», alerten i criden a «la més ampla mobilització per la sanitat pública» el pròxim 14 de gener.

Related Articles

Deixa un comentari