Manifestació sindical contra la insuficiència de la derogació de la reforma laboral (29 gener)

No Comment

Carla Benito (Diari del Treball)

Els sindicats integrats a la Taula Sindical de Catalunya han decidit convocar mobilitzacions el pròxim 29 de gener per exigir la derogació real de la reforma laboral de 2012. Etiqueten de derogació fake la proposta del govern que ja es troba en tràmit al Congrès

El passat 31 de desembre entrava en vigor el decret llei de la reforma laboral aprovada pel Govern estatal a l’últim consell de ministres de l’any. La norma, excepte alguns supòsits que entren en vigor en tres mesos, com ara el canvi en els contractes temporals o formatius, haurà de ser convalidada al Congrés o tramitar-se com a projecte de llei, però mentrestant, continuarà estant en vigor.

L’acord, vist com un èxit per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, es va trobar després de les reunions entre govern, empresaris (CEOE i pymes) i els sindicats CCOO i UGT. Ressaltaven incloure el manteniment dels convenis col·lectius, tot i que caduquin i que prevaldria el conveni del sector per sobre del d’empresa en qüestions com horaris i la conciliació familiar, però no en una qüestió com la dels salaris. Altres elements serien que els treballadors de les empreses subcontractades es regiran pel conveni de l’empresa matriu o que es generalitzarà el contracte indefinit, s’elimina el d’obra i els temporals seran una excepció per a sectors molt determinats, com el camp, o en campanyes de Nadal. A més, la norma preveu dos tipus d’acords temporals: per causes de producció o substitució d’un treballador i un altre de formatiu. En cas que s’incompleixin aquestes normes que regulen la contractació temporal, el treballador serà considerat indefinit. No obstant, aquesta decisió no té caràcter retroactiu i no afectaria els milers de treballadors que es troben ara en situacions fraudulentes. Un altre element, allargant la realitat dels ERTO, el nou text també estipularia que aquests es potenciaran per impedir els acomiadaments. Podeu veure aquí tot el que han inclòs i com ho han fet.

Així, el govern i Yolanda Díaz presumien de tornar a aconseguir un acord tripartit amb empresaris i sindicats per acabar amb molts dels aspectes de la reforma de Rajoy aprovada el 2012.

Prou mentides! Mobilitzacions el 19 de gener

En tot cas, si bé molts dels elements van encaminats a la fi de la temporalitat o altres elements que ajuden a seguir precaritzant les condicions laborals i, per tant, de vida de la classe treballadora, els sindicats integrats dins la Taula Sindical de Catalunya consideren que govern, patronal i sindicats signants estan oferint una derogació fake. Principalment, consideren que “cap modificació que compti amb el suport de la CEOE serà res més que petits ajustos que consoliden el pitjor del greu atac que vam patir ara farà 10 anys”.

Davant una proposta que no convenç, des de la Taula Sindical de Catalunya, formada pels sindicats CGT, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), CNT, COS, Solidaritat Obrera i Cobas, es convoca a la població a participar de diverses mobilitzacions el proper dissabte 29 de gener “per la derogació real de la nefasta reforma laboral del 2012, com a primer pas en la recuperació dels drets robats a la classe treballadora”.

La feina feta pels sindicats abans de fer pública la convocatòria ha fet que aquests puguin constatar que tot i la intenció de PSOE i Podemos de derogar “el dur atac perpetrat contra les condicions de treball de la nostra classe”, segons deien als seus programes, continuïn vigents alguns dels retrocessos de 2012.

Dins d’aquesta llista situarien la reducció de la indemnització per acomiadament improcedent de 45 a 33 dies per any treballat, la reducció del màxim d’indemnització de 42 mesos a 24, la pràctica eliminació dels salaris de tramitació, la capacitat de reducció de salaris en les modificacions substancials de les condicions de treball, l’establiment unilateral de la jornada irregular o l’estatalització de la negociació col·lectiva. En aquest sentit, des de la Taula Sindical de Catalunya reivindiquen un model de negociació col·lectiva descentralitzada, arrelada al territori i en mans dels propis treballadors.

Per últim, pel que fa als acomiadaments i als ERO, apunten que la reforma segueix facilitant la justificació dels acomiadaments objectius i EROs per part de les empreses. A banda, elimina la capacitat de les administracions públiques per bloquejar EROs i crear el que anomenen una “autopista legal pels EROs”, o el que vindria a ser el mateix, que hi hagi “modificacions de condicions amb ridícules justificacions que fan molt difícil qualsevol impugnació”.

A més a més, i en aquesta línia, també denuncien que “una de les mesures presentades com a ‘positives’ de la nova regulació, els anomenats ERTOS RED, són ni més ni menys que un regal per a la patronal per finançar els seus ajustos de plantilla amb fons públics provinents dels pressupostos i la pròpia seguretat social”.

Amb tot, no volen deixar de recordar que mentrestant, els i les treballadores continuen patint increment del preu de l’electricitat i una inflació disparada mentre els salaris segueixen perdent capacitat adquisitiva. De fet, sobre aquest punt, el govern es troba enquistat en debats on la patronal no vol negociar i els sindicats insisteixen que la recuperació ha d’arribar també a les nòmines. Durant 2021 els preus van pujar, però les pujades pactades en convenis col·lectius, a nivell estatal, només van ser de l’1,47%. Una dada que ha de tenir en compte que la inflació interanual del mes de desembre va ser del 6,5%.

Related Articles

Deixa un comentari