Marina Garcés i Silvia Federici van obrir la desena Fira d’Economia Solidària de Catalunya

No Comment

Les dues filòsofes fan una lectura positiva del reforçament de les xarxes de suport i la consciència de la necessitat d’un canvi de sistema arran de la pandèmia.

La FESC 2021 combina activitats virtuals i culminarà el cap de setmana del 23 i 24 amb la fira presencial amb més de 140 entitats i empreses de l’economia solidària.


inauguració_fesc2021 Xerrada inaugural de la FESC 2021 al Canòdrom de Barcelona, amb les filòsofes Marina Garcés i Silvia Federici, que va participar en línia. Fotos FESC

Les filòsofes Marina Garcés i Silvia Federici van ser les protagonistes de la inauguració de la desena edició de la Fira d’Economia Solidària (FESC) de Catalunya, el passat diumenge al Canòdrom de Barcelona, en una conversa moderada per la periodista Magda Bandera. La conversa va representar el tret de sortida a la FESC 2021, que es prolongarà tota una setmana fins el diumenge 24 d’octubre. Primer amb quatre jornades amb activitats virtuals i una celebració dels deu anys, per culminar el cap de setmana del 23 i 24 amb el retorn a la fira presencial a l’espai Fabra i Coats de Barcelona, amb més de 140 entitats i empreses expositores representatives de l’economia solidària catalana.

Garcés i Federici han transmès un missatge optimista sobre la sostenibilitat per la vida i els processos de canvi per garantir-la, fins i tot en el context de gairebé dos anys de pandèmia. Totes dues han coincidit que la pandèmia ha permès visibilitzar més que mai unes crisis que ja existien, aprofundint-les fins a un punt que aparentment s’han caracteritzat per l’individualisme i l’aïllament, però que alhora ha reforçat la consciència de la necessitat d’un canvi que possibiliti el sosteniment de la vida d’una forma col·lectiva i bastant-se en el suport mutu.

Els aprenentatges i el suport mutu en pandèmia

Marina Garcés, que havia començat desenvolupant el concepte d’emancipació, «no com un horitzó, sinó com un aprenentatge», ha explicat que ha viscut la pandèmia amb «una sensació de paradoxa». Per una part, perquè ha reconduït les vides a un espai molt més individual i aïllat, amb un alt component d’obediència, però al mateix temps «ens ha posat a tothom alhora davant quina vida tenim, com la volem, com la teníem però no la volíem». Per tant, paradoxalment, s’ha pogut convertir allò que es pretenia individual i aïllat com un problema comú.

En la mateixa línia, Silvia Federici ha mostrat el seu convenciment que «davant els problemes reals, la gent supera la por», i pren consciència de la necessitat d’un canvi. Ha posat en valor les xarxes de suport mutu que s’han reforçat durant la pandèmia, alhora que valors com els de l’autosubsistència, no des d’un punt de vista individual sinó de la mà de la comunitat local, prenien més força que mai.

Sobre l’estratègia a seguir, Garcés ha posat sobre la taula la «desproporció de temporalitats entre la urgència i la creació d’espais de vida no només construïts des de l’emergència». Ho ha emmarcat en un problema d’escala a l’hora d’afrontar les problemàtiques, la més local però alhora també la global. En aquest sentit, Federici ha apostat per recuperar els espais més locals de lluita, començant per la protecció de la salut o la consciència del paper de les dones en les cures. Ha insistit en el concepte d’«ajuda mútua», la necessitat d’alliberar temps per a les tasques reproductives, però també per a la lluita col·lectiva.

Aquesta necessitat de treure hores productives per destinar-les a l’emancipació, personal però alhora col·lectiva, les ha portat a debatre sobre el concepte d’«enfrontament», davant l’Estat i les estructures del capitalisme, cuidant allò petit però alhora pensant en allò global, amb qüestions com les referides a la sostenibilitat, l’energia o el consum. «No és només a nivell individual que resoldrem el problema dels plàstics o els residus», ha exemplificat Federici. «La FESC forma part d’aquest nivell local, insuficient però imprescindible», ha conclòs la periodista Magda Bandera, que ha exercit de moderadora, tot tancant l’acte.

La FESC com a generadora d’identitat de l’economia solidària

Abans de la conversa entre Garcés i Federici hi havia hagut les intervencions més institucionals. Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, ha posat en valor la FESC com a «generadora d’identitat» entre les persones i entitats de l’economia solidària catalana. Més enllà d’elements més estratègics, però, ha felicitat els deu anys de la FESC, més en una edició que ha de ser, ha dit, «la de les ganes de festa, de retrobar-nos i de tornar-nos a abraçar».

Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat, ha ressaltat el paper de les economies comunitàries tot anunciat un nou programa d’impuls d’aquest tipus de projectes, Comunalitats Urbanes, així com un de suport als pols cooperatius i ecosistemes que permeten generar mercat social. En aquest sentit, també ha destacat el paper que han jugat aquestes pràctiques de suport mutu a l’hora d’afrontar la pandèmia.

Prèviament, Núria Alonso, en nom de la XES, i Eva Goenaga, com a co-coordinadora de la FESC 2021, han explicat alguns detalls de la present edició. «Tornem a la presencialitat, però recuperant algunes coses apreses en la FESC virtual de l’any passat», ha recalcat Alonso. Goenaga també ha ressaltat que la FESC 2021 tindrà un espai nou dedicat a Arcadi Oliveres.

El 23 i el 24, més de 140 expositores de l’economia solidària a l’espai Fabra i Coats

La FESC 2021, més enllà de ser la del desè aniversari, presenta com a principal novetat el retorn a la presencialitat. El cap de setmana del 23 i 24 d’octubre l’espai Fabra i Coats de Barcelona tornarà a acollir la principal mostra de l’economia solidària del país, amb més de 140 entitats i empreses de la pràctica totalitat dels sectors econòmics mostrant els seus productes i serveis.

La FESC 2021, però, també recull el millor dels aprenentatges de la fira virtual que va haver-se de fer el 2020 a causa de la pandèmia. Entre altres, que ja des d’aquest diumenge des del web fesc.xes.cat es pot accedir a una plataforma on es pot conèixer i visitar virtualment cadascuna de les entitats i empreses que participen a la FESC, moltes d’elles oferint promocions amb motiu de la fira.

Des d’aquest mateix web es podran seguir les activitats virtuals que es faran entre el dilluns i dijous d’aquesta setmana, amb temàtiques diverses que van des dels procomuns digitals a les relacions internacionals o la cultura amb perspectiva d’economia solidària, però també una sessió el dimecres sobre «ReGenerationEU, consultoria ciutadana per a uns fons europeus per a la gent».

I divendres serà el dia de la celebració dels 10 anys de FESC, amb ‘ImproESS’, a càrrec de Planeta Impro, i un concert de la Beat Band de Sant Andreu. La celebració pren el nom del lema de la FESC 2021, «Desfés-te del capitalisme, de festa amb l’economia solidària», en la línia de trencar la dicotomia entre economia i vida i seguint el fil de posar la vida al centre també de l’activitat econòmica que ha caracteritzat la FESC des de la seva primera edició.

Finalment, durant el cap de setmana, coincidint amb la fira pròpiament dita, que aquest any serà exclusivament als espais exteriors de la Fabra i Coats, per facilitar la circulació de les persones visitants alhora que es garanteix la seguretat sanitària, també es faran en les quatre sales grans del recinte diversos actes paral·lels.

Related Articles

Deixa un comentari