Metges de Catalunya demanarà als facultatius que limitin el sobreesforç laboral per protegir la seva salut física i mental

No Comment

El 70% dels professionals està afectat per algun dels símptomes de la síndrome de ‘burnout’, segons una enquesta realitzada pel sindicat mèdic

Redacció

Fa poques setmanes, l’associació veïnal del barri de Sant Pere Nord denunciava la situació límit, de «col·lapse», que s’hi viu en el CAP Nord, que ha d’atendre un nombre de població que pràcticament dobla el previst quan es va instal·lar; a més, amb la mateixa plantilla de fa molts anys, que ha hagut de suportar heroicament l’excés de treball durant tot aquest temps de pandèmia.

Ara, des de l’entitat professional Metges de Catalunya (MC), es demana al personal facultatiu que limiti el sobreesforç laboral per tal de protegir la seva salut física i mental. En un comunicat fet públic el 28 d’octubre, l’entitat assegura afirma que la suma de les retallades i la pandèmia ha deixat el personal facultatiu “esgotat, cremat i desmotivat”. Per mitjà d’una enquesta realitzada entre la seva afiliació, el sindicat ha constatat que fins a un 70% dels professionals presenta algun dels símptomes compatibles amb la síndrome d’excés de treball (burnout, cremat en anglès).

En l’estudi, efectuat entre els mesos de maig i juny de 2021, han participat 2.716 facultatius, dels quals 1.913 (70%) manifesten cansament emocional, un dels tres factors determinants de l’esgotament professional. El 61,5% (1.671) pateixen un sentiment de despersonalització davant el treball i el 44% (1.189) una manca de realització personal.

Si es computen els tres factors de manera simultània, un de cada de tres facultatius està afectat totalment pel burnout. Una xifra que s’eleva fins al 51% (1.489) si es valora només el cansament emocional i la despersonalització laboral. Per pal·liar aquesta situació, MC instarà els facultatius a posar límits al seu sobreesforç, no fent més d’allò que els hi és legalment exigible, per protegir la seva salut física i mental.

La causa de l’esgotament, a parer del sindicat mèdic, es troba en la “sobrecàrrega laboral inabastable i sostinguda dels professionals”, que se senten abocats a prolongar la seva jornada de treball de manera sistemàtica. Una circumstància que fa molt difícil el descans i la desconnexió, i posa traves a la conciliació.

El dèficit estructural de facultatius i les “nefastes condicions laborals i retributives” estan també a l’arrel d’un problema que la pandèmia ha accentuat però que s’arrossega des de l’inici de les retallades sanitàries. En aquest sentit, l’organització recorda que en la base de les mobilitzacions mèdiques dels darrers deu anys “sempre apareixen la precarietat i el desgast provocat per l’infrafinançament de la sanitat pública”.

Davant l’elevada incidència del burnout entre els sanitaris -especialment significativa entre les metgesses d’atenció primària-, MC engegarà una campanya de sensibilització perquè els facultatius “prenguin consciència de la seva fragilitat i vetllin per la protecció del seu benestar”. Així, el sindicat demanarà als professionals que actuïn de manera decidida, establint límits als escreixos de jornada, no realitzant més hores de guàrdia un cop superades aquelles que són obligatòries, o controlant el nombre màxim de visites diàries a les agendes assistencials, entre altres mesures. L’objectiu de l’organització amb aquestes accions, a més de protegir la salut del col·lectiu, és visibilitzar la necessitat d’incrementar la dotació de professionals mèdics, ja que, amb l’actual, no és possible atendre adequadament la demanda assistencial de la població.

Related Articles

Deixa un comentari