Mútua demana ‘modificar’ el protocol de participació ciutadana de Rubí perquè el Ple aprovà una moció proposant que l’entitat esdevingués 100% pública

No Comment

El Ple de Rubí aprovà una moció demanant que MútuaTerrassa fos 100% pública, el Ple de Terrassa no

Pep Valenzuela

El passat 3 novembre, Rubí Sanitat i el Moviment pensionista de Rubí demanaven concreció i “continuïtat” a la moció aprovada en el ple municipal del mes de maig amb els vots de Veïns per Rubí, ERC, AUP, Ciutadans i En Comú Podem, i 10 abstencions del PSC, que demanava «la gestió 100% pública del CAP Mútua de Terrassa i del futur CUAP». Una moció similar, presentada al Ple de l’Ajuntament de Terrassa, no va ser aprovada (llegir la carta en aquesta pàgina).

Les qüestions que plantegen les mocions, tot i la importància concreta i immediata, per tractar-se de la salut i assistència sanitària de la ciutadania, no han aixecat massa polseguera. Sembla, però, que la Fundació Assistencial Mútua Terrassa sí que s’ho ha pres seriosament.

En un escrit del 17 de juny, signat pel Director General de MútuaTerrassa, Esteve Picola i Coromina, es declara «sorpresa» davant el fet que es pugui «tractar un punt d’aquestes característiques per la via ‘d’urgència’». També «sorpresa» pel fet que malgrat que «la referència a MútuaTerrassa és ben explícita, Mútua no rep cap comunicació de l’Ajuntament», a més a més en constar en la proposta «una petició amb un impacte molt greu contra l’entitat» i amb «acusacions gravíssimes». I això, assegura, «sense aportar cap prova evident» i sense que «l’administració local no exigeixi el més mínim requisit per a validar la veracitat».

L’escrit dirigit a la Sindicatura de Greuges de Rubí, però enviat finalment a la Sindicatura de Greuges de Catalunya, «donat que la de Rubí continua vacant», i amb còpia a tots els partits i grups municipals de la ciutat veïna, demana que «analitzi els fets enunciats i, si ho estima oportú, traslladi als representants municipals orientacions perquè puguin reflexionar sobre la necessitat de modificar el protocol de participació ciutadana».

Escrit de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa:

A vegades les paraules són molt tramposes…

Això és el que passa amb la declaració signada per la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa. És curiós que a finals de maig es presentava al ple de l’Ajuntament una moció de la PDSPT/Marea Blanca, amb el suport de 40 associacions locals, on es reivindicava la sanitat pública i no renovar el contracte a Mútua de Terrassa que venç a finals del 2022, tot demanant que passi a ser pública i el seu personal absorbit per l’administració. Votaren en contra: ERC, JuntsXCat i TotXTerrassa; abstenció: PSC i Cs. Cap vot a favor.

Per contra, la junta de portaveus de l’Ajuntament, aprovava el passat 7 d’octubre, per unanimitat, una moció que defensa la sanitat pública i l’atenció primària. Però hem de ser clars: sanitat pública, per a ells, significa diners públics gestionats per empreses privades. És el model a Catalunya, on més del 60% dels diners públics de la sanitat els gestionen les concertades.

Però d’això no se’n parla. Tampoc del fet que Terrassa, on el 65% de la sanitat és gestionada per la Mútua, és la ciutat de tot Catalunya on les llistes d’espera són més altes (dades de CatSalut). Això no es pot atribuir a la covid, com pretén la declaració de la Junta de portaveus. En tenim proves, facilitades per la mateixa Conselleria. No s’ha de tocar aquest tema a Terrassa?

Que no ens venguin sopars de duro! Prou mentir en campanya electoral! Prou declaracions edulcorades, d’intencions genèriques que no canvien res de la realitat, que no busquen en l’arrel del problema.

La qüestió és que hi ha un interès ben clar en què les llistes d’espera siguin ben llargues, i és el de fer negoci amb la privada. A Terrassa, tot i ser la tercera ciutat en nombre d’habitants de Catalunya, encara no es disposa de cap CUAP. El personal sanitari dels centres concertats, que fa el mateix servei públic que el dels centres de l’ICS, té un salari i unes condicions laborals molt pitjors.

Finalment, constatar que la Generalitat ni controla, ni té els ressorts per fer-ho, que els diners públics són utilitzats realment per la sanitat pública o se’n fa un ús privat.

I si no es té en compte el cost que significa subcontractar els serveis, tant pels usuaris com pels treballadors, per molt que la inversió en sanitat augmenti en els propers pressupostos de l’Estat, podria no millorar l’atenció sanitària. No només la quantitat, que es pressuposta és important, sinó també el com es gestionen aquests diners o com es desvien cap a entitats privades, amb ànim de lucre o sense, sense cap control per part de la Conselleria.

Seguirem amb la nostra lluita de fer arribar al Parlament la proposta que no es renovi el contracte a Mútua, i que aquesta entitat sigui pública. Un pas concret, encara que limitat, avançaria molt més que 2.000 declaracions d’intencions que és l’únic que està fent aquest ajuntament.

Marea Blanca/Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari