SomNúvol, una alternativa tecnoètica a les eines de teletreball de l’oligopoli GAFAM

No Comment
David Gómez, Raquel Prado, Devid Jacovkis, Mònica Garriga, equi de SomNúvol. Foto: SomNúvol

Redacció

Neix un projecte cooperatiu, ecològic i feminista per una internet més justa.

El 5 de maig a les 18:00h al Canòdrom -Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica- es presenta SomNúvol, projecte cooperatiu amb solucions respectuoses amb les usuàries per una internet més justa. Com diu la Mònica Garriga, una de les membres fundadores del projecte: «és una alternativa tecnoètica a les eines de teletreball de Google, un molt bon motiu per sumar-s’hi; perquè, a més a més, cal canviar el nostre consum i utilitzar tecnologies lliures, que és el primer pas dins l’àmbit tecnològic per fer el salt cap a la sobirania tecnològica. No has de fer instal·lacions, simplement fer la contribució de la quota. Una opció ètica de consum conscient amb una visió ecològica en l’horitzó i una sensibilitat feminista clara».

Les entitats impulsores femProcomuns, Colectic, LliureTIC i bTactic, i les usuàries, com l’Escola Lliure El Sol, explicaran els programes de formació de formadores iniciats, enguany, en l’àrea del lleure i l’alfabetització digital. També es presentarà el programa de beques per a dones, per contribuir a disminuir la bretxa digital de gènere. I s’anunciaran els serveis gratuïts que estrena el projecte, perquè l’autonomia tecnològica pugui créixer i les persones que no poden pagar una quota tinguin una opció i no hagin de dependre d’eines de les grans corporacions amb males pràctiques d’explotació de dades i orientades a la maximització del lucre.

El projecte SomNuvol.coop ofereix eines de núvol digital mancomunades per teletreballar, comunicar-se i col·laborar en xarxa amb programari lliure i sota principis tecnoètics i enguany ha rebut el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

No es recullen ni comercialitzen dades de les persones usuàries, ni aquestes es fan servir per a crear perfils de vigilància, a diferència del què passa amb els serveis de les corporacions GAFAM (Google, Apple, Facebook, Microsoft) els quals, amb la pandèmia de la Covid-19, han reforçat encara més el seu lucre i capacitat de control. Per això és important el fet que SomNúvol no pot ser venut a una multinacional, com podria passar amb una startup mercantil, perquè les persones i entitats usuàries en són copropietàries.

L’entitat matriu del projecte és la cooperativa integral sense afany de lucre i d’iniciativa social femProcomuns, amb persones sòcies treballadores i persones i entitats usuàries. El servei es produeix en intercooperació amb les cooperatives de treball bTactic i Colectic, així com amb el col·lectiu LliureTIC, que sumen forces i capacitats per oferir un servei de qualitat i escalable. El projecte vol ser l’equivalent, en eines de núvol digital, al que són Som Energia, Som Connexió i Som Mobilitat per al subministrament elèctric, les telecomunicacions i la mobilitat sostenible.

Actualment, el servei inclou diferents eines segons les necessitats de cadascú. La més utilitzada és l’Oficina en línia, emmagatzematge i compartició de documents i imatges, edició de textos, fulls de càlcul, presentacions, calendari, gestor de projectes i enquestes. A més hi ha serveis de videoconferència amb Meet, fòrums amb l’Àgora, Formularis, Gestor ERP empresarial i servei de Correu amb múltiples comptes també per les entitats que ho necessitin. Tots aquests serveis comparteixen el mateix sistema de gestió de comptes d’usuari, i per això no cal tenir una contrasenya diferent per cadascun d’ells i amb els serveis avançats, les entitats poden gestionar permisos per a les seves persones usuàries.

El projecte ha rebut el suport de la línia «Singulars» per l’economia social i el cooperativisme del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, que es va convocar arran de la pandèmia de la Covid-19 per reactivar l’economia a través de la intercooperació.

SomNuvol.coop està pensat perquè les persones que el fan servir no s’hagin de preocupar d’aspectes tècnics d’instal·lació, configuració o manteniment i es puguin centrar a fer servir eficaçment les eines. Mancomunar és agrupar-se per compartir un recurs o servei. Les persones i entitats es fan sòcies de consum de la cooperativa femProcomuns i contracten els serveis que necessiten mitjançant quotes. No depenen així d’haver de fer servir eines com GoogleDrive, Microsoft OneCloud, AmazonDrive, Apple iCloud o Zoom de corporacions amb males pràctiques de seguiment i ús de dades que segueixen lucrant l’1% més ric del planeta.

Conjuntament, mancomunant les eines amb altres que tenen valors compartits, contribueixen a construir una alternativa real.

El treball realitzat per les entitats i persones per arribar en aquest punt ha estat titànic, en un context en què semblava impossible anar endavant sense fer servir les eines de les grans corporacions mundials, a més a més amb la proposta de fer un consum responsable i conscient, mancomunant recursos i eines, de forma cooperativa. Això ja funciona, «algunes persones hem deixat enrere les grans corporacions, ja no depenem de les multinacionals tecnològiques a les quals no els importa si l’usuari és client o producte, tot val per maximitzar els beneficis».

Hom parla d’una «aposta pel cooperativisme», subratlla en David Gómez, «lluitem contra les injustícies socials i per evitar el col·lapse ecològic, per això no podem mirar cap a un altre lloc quam seiem davant l’ordinador o agafem el telèfon mòbil».

Web del projecte: https://www.somnuvol.coop

Iniciatives activistes a l’abast de totes les usuàries

Captura de pàgina de SomNúvol. Foto: Mònica Garriga

El 2018 un grup de persones van crear el projecte CommonsCloud.coop des de la cooperativa integral femProcomuns, de la qual formen part tant persones com entitats usuàries i treballadores, en intercooperació amb altres cooperatives i entitats.

En l’àmbit tecnològic, les iniciatives activistes, d’autoformació, instal·lació de servidors o capacitació han posat les bases per a projectes d’escala, però sovint comporten problemes per a les usuàries amb menys coneixements tècnics. «Per això hem treballat per crear eines de teletreball tecnoètiques que no necessiten un gran esforç de transició», afegeix en David Jacovkis, també membre del grup impulsor. Les persones sòcies disposen de documentació i recursos de formació, canals d’ajuda i suport mutu per a capacitar-se i resoldre dubtes.

Tot plegat, SomNúvol agafa eines que ja existeixen i les integra de manera que siguin més fàcils d’utilitzar amb un sol compte d’usuari. «Tu hi pots entrar directament sense haver d’instal·lar-te res», aclareix la Raquel Prado, membre de l’equip. D’altra banda, aquest projecte no podrà entrar mai en borsa, no podrà ser mai comprat per inversors, evitant reproduir el model d’startup que «ens està portant al desastre econòmic i mediambiental, perquè acaben convertint-se en projectes bombolla que responen als interessos dels inversors i no al de les persones usuàries i especula amb el valor de les dades».

Les expectatives del projecte són grans. Esperen poder arribar a noves usuàries, sectors no sensibilitzats amb el programari lliure, i també a joves i a la comunitat educativa, que «educa fent servir unes eines que són contràries al que estem predicant i el contribuïdor públic és el que està finançant aquestes eines. Seria molt fàcil que utilitzessin eines tecnoètiques», emfasitza la Raquel.

Així mateix, els ajuntaments paguen llicències de programari privatiu. Si paguessin quotes de programari cooperativitzat tindrien unes eines molt potents i segurament caldria dedicar-hi menys recursos que es podrien dedicar a altres coses. Al cap i a la fi, són recursos públics.

Related Articles

Deixa un comentari