On són els familiars dels afusellats a Terrassa pel franquisme?

No Comment

Recuperar la dignitat i la memòria dels afusellats pel franquisme a Terrassa, després de 80 anys dels fets, va ser un compromís que vàrem adquirir un conjunt d’historiadors i historiadores terrassenques i gual que ha succeït a altres ciutats i municipis de Catalunya i Espanya.

Des del primer treball en profunditat sobre la repressió a la nostra ciutat: “Combat per la llibertat Memòria de la lluita antifranquista a Terrassa (1939-1979)”, Terrassa: Fundació Torre del Palau, Terrassa, 2007. (1.300 pàgines) elaborat per Josep Lluís Lacueva, Manuel Márquez i Lourdes Plans. Vàrem continuar amb la investigació, sobre els afusellats amb el company, Just Cases i la col·laboració d’en Juan Antonio Olivares, entre d’altres.

El nostre objectiu i el del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa era oferir a la nostra ciutat una investigació rigorosa sobre les víctimes del franquisme, en concret dels afusellats, tal com hem fet –en quantitat i qualitat– gràcies a la implicació directa i col·laboració de l’Arxiu Històric de Terrassa i del seu director Joan Soler, amb totes les víctimes de la guerra civil i de les diferents repressions abans i durant la dictadura franquista.

Ara ens proposem, igual que s’ha fet amb l’excel·lent projecte de les Stolperstein organitzat per la regidora de Memòria Democràtica, l’Ajuntament, Memorial Democràtic, l’Amical de Mauthausen, CEHT, Terrassa Memòria i els instituts (alumnes i professors); tirar endavant l’homenatge públic a aquestes persones per part de la nostra administració democràtica. Per la qual cosa hem iniciat els contactes amb els seus familiars, però per poder trobar-ne molts més posen en marxa aquest projecte de comunicació i recerca.

Milicians d’ERC de Terrassa. Foto: cedida

El nostre objectiu és donar a conèixer el treball efectuat i lliurar tota la informació de la qual disposem a la ciutat de Terrassa i al món. Per poder realitzar al més aviat possible aquest merescut homenatge pels republicans (ERC), socialistes (UGT), comunistes (PSUC- POUM), anarquistes (CNT, FAI) terrassencs assassinats sense un judici just pel franquisme i el feixisme.

El projecte inicialment es donarà a conèixer mitjançant una web, un compte de Twitter i un correu electrònic. El vostre suport és imprescindible. Contra l’oblit i per la dignitat i l’honor dels afusellats pel franquisme a Terrassa. Veritat, Justícia i Reparació.

Manuel Márquez Berrocal
Dr. en Història Comparada Política i social, Vocal de la Junta del CEHT

Memòria Històrica Terrassa (Twitter: @MH_MD_Terrassa).

Pàgina web: https://memoriahistoricaterrassa.blogspot.com

Correu electrònic: memoriahistoricaterrassa@gmail.com

Related Articles

Deixa un comentari