Primera trobada de la xarxa de Comunalitats Urbanes per l’enxarxament i el treball col·lectiu entorn dels béns comuns

No Comment
comuna comunalitat xarxa cooperativa raco de la festa social solidari

 

La trobada va tenir lloc dimecres a Amposta i va comptar amb la participació de les 22 Comunalitats urbanes que hi ha

Es tracta de la primera trobada per generar un espai d’autoformació i de treball col·lectiu per promoure l’enxarxament de totes les Comunalitats

Les Comunalitats Urbanes tenen per objectiu generar nous projectes i llocs de treball vinculats a l’Economia Social i Solidària, i el reforçament dels valors de l’economia local i de proximitat, feminista, ecologista i col·laborativa


Més de 90 persones vinculades al Programa de les Comunalitats urbanes i vingudes d’arreu del territori català es van reunir aquest dimecres, 13 de juliol, en la Primera trobada de la xarxa de Comunalitats urbanes, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, organitzada per La Hidra, l’Oficina de les Comunalitats urbanes i celebrada a Amposta, seu de la Comunalitat l’Era d’Amposta.

La jornada va generar un primer espai d’autoformació i de treball col·lectiu per l’enxarxament de les 22 Comunalitats urbanes. Se’n preveu la seva sostenibilitat a través de trobades semestrals de la xarxa, i complementades amb jornades de treball dels eixos compartits per les Comunalitats, sigui la sobirania alimentària, les cures o la inserció laboral.

Durant la benvinguda, va intervenir Neus Miró de la Comunalitat l’ERA d’Amposta, proposant la descentralització del debat sobre l’economia social com a fita de les Comunalitats urbanes; Pep Simó i Parra, Regidor de l’Ajuntament d’Amposta, Desenvolupament Social i Econòmic, Turisme i Promoció Exterior, va destacar que s’està fent que l’Economia Social arribi més lluny amb aquest programa, i Josep Vidal, Director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, va proposar que les trobades d’enxarxament de les Comunalitats contribueixin a l’enfortiment dels seus projectes i del conjunt del territori català.

La jornada es va encetar amb la ponència de Rubén Martínez i Laia Forné sobre els béns comuns des de la pràctica, i va seguir d’un taller per aplicar les nocions als projectes concrets de les Comunalitats.

A la tarda es va engegar el camp de treball de l’autodiagnosi com a eina per enfortir l’autoorganització. L’exposició d’eines i metodologies es va dur a terme a partir dels treballs que ja estan realitzant les mateixes Comunalitats: la ponència de Víctor Jiménez de ProperESS, la Comunalitat de Sant Andreu (Barcelona), va apuntar ‘La importància d’aparèixer als mapes’, Norma Véliz Torrezano de La Florida s’aveïna, Comunalitat de l’Hospitalet de Llobregat, va presentar ‘Reconèixer el territori des d’una mirada antiracista’, Ernesto Morales de la Comunalitat de Nou Barris va compartir “AP (investigació acció participativa) com a possible eina per a l’impuls de comunalitats urbanes”, Ana Belén Mesa de Barri Futur, Comunalitat de Terrassa, va descriure la “Definició de la Marca Terrassa Responsable per al comerç de proximitat” i finalment Laia Forné de l’Oficina de les Comunalitats urbanes va presentar “Bones pràctiques des de la mirada dels béns comuns”.

A aquestes ponències s’hi van sumar tres tallers organitzats per La Florida s’aveïna, la Comunalitat de Nou Barris i l’Oficina de les Comunalitats, per aplicar aquestes eines als territoris de cada Comunalitat.

Les comunalitats urbanes volen ser una eina més de recuperació econòmica i de reactivació de l’economia productiva i reproductiva per revertir els efectes socioeconòmics derivats de la crisi de la Covid-19. Per això, compten amb objectius com la generació de nous projectes i llocs de treball vinculats a l’Economia Social i Solidària, i el reforçament dels valors de l’economia local i de proximitat, feminista, ecologista i col·laborativa.

Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Les comunalitats formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.

El programa de Comunalitats Urbanes està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballen per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

 

Related Articles

Deixa un comentari