Reduir els plàstics d’un sol ús, objectiu de la 30ª Setmana del Medi Ambient

No Comment

Les 11 activitats programades tindran lloc del 31 de maig al 6 de juny, enguany tampoc hi haurà l’habitual fira al parc de Vallparadís.


La Setmana del Medi Ambient celebra els seus 30 anys amb el lema «Reduir els plàstics d’un sol ús és a les teves mans! Reptes per afrontar el canvi climàtic». Una edició que vol incidir en l’avanç de la Unió Europea cap a la prohibició d’aquests articles, entre els quals es troben les bosses, els coberts, gots, plats, canyetes, recipients d’aliments per consumir en el mateix envàs, els taps i tapes o els bastonets de les orelles. Una mesura que prioritza la prevenció i la reutilització en detriment de l’eliminació de residus.

Terrassa va ser una de les primeres ciutats de Catalunya en organitzar una Setmana del Medi Ambient, amb una programació estable, en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora el 5 juny, per sensibilitzar i conscienciar la ciutania sobre la importància de preservar l’entorn.

A diferencia de l’any passat, en què la pandèmia va obligar a dissenyar una programació exclusivament virtual, en aquesta edició s’han inclòs majoritàriament activitats presencials (cinema, tallers, itineraris, una jornada de neteja…), però també webinars que tractaran de quina manera podem viure sense plàstics, què és l’autoconsum d’energia fotovoltaica i què en fem dels residus generats a la comarca del Vallès Occidental. Amb tot, però, la celebració de la Festa de Medi Ambient del part de Vallparadís ha estat suspesa per segon any consecutiu per les restriccions del Covid-19 encara vigents.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, destaca la importància de celebrar enguany un aniversari important, ja que “l’emergència climática no és una crisi acotada en el temps. Cal apel·lar a la responsabilitat i la solidaritat de totes i tots per adoptar un compromís cívic que contribueixi a fomentar nous hàbits de consum, per minimitzar els residus, per fomentar l’estalvi d’energia i per preservar la biodiversitat, que des de Terrassa hem volgut plasmar en La Revolució Verda”.

210525 RP Setmana Medi Ambient_1 Carles Caballero, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, ha presentat avui 25 de maig la 30a Setmana del Medi Ambient

Programa d’activitats

La programació està formada per un total d’11 activitats que volen sensibilitzar sobre la necessitat d’anar cap a una economia més sostenible, cooperativa i inclusiva, que obligarà a adoptar nous hàbits socials i de consum. Per participar als actes presencials caldrà portar mascareta i fer inscripció prèvia, ja que totes tenen l’aforament limitat.

El certamen s’iniciarà el dilluns, 31 de maig, amb el webinar sobre residus a la comarca, i continuarà el dimarts, 2 de maig, amb el taller familiar ‘Fem un forn solar’ i la projecció de la pel·lícula ambiental La mujer de la montaña. El dimecres, 2 de juny, estarà dedicar al webinar sobre energia fotovoltaica, i el dijous, 3 de juny, al taller ‘Escape’m dels plàstics’, per a tots els públics. Una de les activitats més novedoses del divendres, 4 de juny, serà el ‘Didaltruck’, un servei mòbil d’assessorament tèxtil, que s’instal·larà a la plaça del Primer de Maig. de 17 h a 20 h, per ensenyar com reparar, reconvertir i transformar les peces de roba. Pel dissabte, 5 de juny, s’ha previst un itinerari per l’Anella Verda per mostrar la biodiversitat de Terrassa; un webinar, a càrrec de l’entitat Vivir sin plásticos, on s’explicarà com podem prescindir d’aquest material, i la projecció del film ‘Bikes’.

La 30a Setmana del Medi Ambient finalitzarà diumenge, 6 de juny, amb una jornada de neteja a l’Anella Verda, organitzada per l’entitat Vibria i la Taula d’entitats i el punt de voluntariat, i el text del Rap que han fet els integrants del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència de Terrassa (CMIAT). D’altra banda, el programa també inclou una activitat, organitzada per l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT), el 9 de juny, per parlar de l’impacte del canvi climàtic en la disponibilitat d’aigua a Catalunya.

Com a l’edició anterior, el programa només s’ha editat en format digital i es pot consultar a la web de Medi Ambient a www.terrassa.cat/mediambient. La difusió es farà per l’agenda digital de l’Ajuntament i per les xarxes socials de medi ambient.

30 anys d’història

Amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania amb els temes mediambientals, a principis dels 90 es van organitzar un seguit d’activitats entorn al Dia Mundial del Medi Ambient. L’any 1992 es va organitzar una programació estable amb propostes que recollien tots els sectors ambientals. Els primers anys, i fins al 2010, l’oferta era d’uns 8 actes de mitjana. A partir de 2011, la proposta d’activitats es va incrementar fins superar la vintena, per respondre a la major demanda de participació, tant de gent com d’entitats i col·lectius de la ciutat. Fins a l’any 2020, en què no es va celebrar de manera presencial per la pandèmia, la mitjana de participants a cada edició ha estat d’unes 10 mil persones.

En aquestes tres dècades, s’han organitzat gairebé 400 activitats i s’han mobilitzat unes 300.000 persones. La Festa del Medi Ambient sempre ha estat l’acte més multitudinàri i familiar, i els darrers anys aplegava durant tot el dia a unes 13.000 persones al Parc de Vallparadís.

Related Articles

Deixa un comentari