Salvem els nostres serveis públics!! Vagues en els sectors de la sanitat i d’educació els dies 25 i 26 de gener

No Comment

Sindicats dels sectors de la sanitat i l’educació convoquem a dues jornades de vaga i lluita en defensa dels serveis públics del país els dies 25 i 26 de gener. La convocatòria conjunta no respon a cap casualitat, car són aquests dos sectors els que més van patir les retallades pressupostàries que els governs central i autonòmic decidiren amb la disculpa d’enfrontar les conseqüències de la esclat de les bombolles financera i immobiliària i salvar la banca a finals de la primera dècada del mil·lenni.
Malgrat l’evidència que la mercantilització dels serveis públics deriva en la degradació dels mateixos i, amb això, la negació de drets fonamentals d’amplis sectors de la població, primer els més vulnerables, els governs continuen prioritzant els interessos del capital financer i especulatiu. El problema és que com diu un famós i antic llibre, «no es pot servir a dos amos» sense morir o emmalaltir en l’intent.

Manifest conjunt educació i sanitat:

Salvem els nostres serveis públics!!

Defensem el sistema del benestar
Sense sanitat estem morts
Sense educació no hi ha futur
Vaga 25 i 26 gener 2023

Amb aquest manifest fem una crida a tots els agents socials, sindicals, professionals, polítics per salvar els nostres serveis públics. Fins aquí arribem després d’anys de successives crisis econòmiques i retallades del sistema del benestar que fan del tot necessari que alcem la veu de forma conjunta per aturar-ho.

Què serà de la nostra societat sense un sistema educatiu i sanitari públic de qualitat?

En el cas de la Sanitat, la crisi de la Covid-19 ha estat la prova més que evident per demostrar com les successives retallades han provocat que no tinguem en l’actualitat la sanitat que ens mereixíem, i portant a l’extenuació els nostres professionals sanitaris.

Després de la situació viscuda i de les continues mostres d’agraïment públic i als nostres professionals, que ha canviat?

El pressuposto de Salut destinat a l’Atenció Primària és del 17,9%, encara lluny del 25% que reclamen diferents agents socials, sindicals i fins i tot organitzacions internacionals.
– Només el 50% dels ciutadans i ciutadanes tenen garantida una cita amb el seu metge o metgessa del CAP en menys de 5 dies. L’espera mitja per consulta especialista és 82 dies, per cirurgia 151 dies.
– La partida destinada a la remuneració del personal és del 35,4% a Catalunya davant el 44,9% de mitjana de l’Estat Espanyol.
– Avui Catalunya és després de Madrid el segon territori amb més mútues privades de salut, amb un 32% de la població en l’any 2021.
– Manca crònica de professionals que posa en risc l’assistència.
– Alta temporalitat que fomenta fuga dels pocs professionals disponibles cercant la millor condicio laboral possible.
– Patim un sistema sanitari de prestació pública amb models diferenciats que permeten inequitats a nivell de condicions laborals (sous, permisos, càrrega laboral, etc.) i d’atenció a l’usuari (ratis professional/usuari, llistes d’espera, etc.).

La sanitat està col·lapsada, els treballadors i treballadores extenuats i el sistema en fallida. Una fallida que pot ser no recuperable si no actuem ara de forma contundent. Volem fer èmfasi en què quan es parla de sanitat parlem de totes i tots els professionals que hi treballen: personal de neteja, administratius, zeladors, infermeres, TCAI, personal facultatiu, MIR, LLIR i el personal de gestió i serveis. A Sanitat, totes i tots, som un equip, i totes i tots som imprescindibles!

En el cas d’Educació, després d’anys també complexos per la cronificació de les retallades i per la covid-19, que ha implicat un enorme sobreesforç, l’Administració, lluny de reconèixer la tasca de treballadors i treballadores, decideix imposar mesures sense consens. A partir del febrer del 2022 es va encetar una veritable revolta educativa que ha aconseguit revertir algunes de les primeres retallades. No obstant això, hi ha encara un llarg camí per recórrer.

Quina és la situació actual?
– La inversió pública en educació es troba molt lluny del 6% del PIB que estableix la mateixa LEC, de fet no arriba ni al 3% del PIB, situant-nos a la cua d’Europa.
– 5 anys després de la publicació del Decret d’Inclusiva no hem assolit un sistema educatiu més inclusiu per la flagrant manca de recursos invertits, cosa que vulnera els drets dels infants i joves a rebre una educació que s’adigui a les seves necessitats.
– Es mantenen ràtios en molts casos de més de 30 alumnes per aula, impossibilitat que docents i personal laboral d’atenció educativa treballin amb la qualitat necessària.
– Es manté un sistema que sosté l’escola concertada, principal causa de segregació escolar a Catalunya.
– La immersió lingüística, model clau per a la cohesió social s’ha vist atacat pels successius embats judicials però també per una nova legislació autonòmica que sota el pretext de l’autonomia de centre pretén atomitzar el sistema.
– El personal interí es troba immers en un procés d’estabilització incert i angoixant que estabilitzarà places en frau de llei en comptes de persones. A hores d’ara es desconeix si mantindran la seva feina el curs vinent persones amb molts anys de servei prestats. Tampoc no s’està atenent la demanda de traspàs de places d’oposicions a concurs de mèrits que quedin fora dels processos d’estabilització.
– Es manté un decret de plantilles que suposa la tria de places a dit i l’eliminació de la democràcia als centres.
– Mentrestant els treballadors i treballadores de l’educació han perdut l’equivalent a entre 1,5 i 2 anys sencers de salari durant els darrers 15 anys.

Aquestes retallades sistemàtiques són un atac directe a l’Estat del Benestar i les condicions laborals del treballadores/es, que pateixen la precarització, l’abús de temporalitat i els processos d’externalització, i tenim clar que cerquen deteriorar la qualitat dels serveis i les prestacions públiques que ha de rebre la ciutadania, abonant el terreny a la gestió privada que fa negoci amb els nostres diners públics.

És per això que animem tots els actor de la societat civil organitzada i la ciutadania en general a donar suport a les vagues convocades pels propers dies 25 i 26 de gener, i a la concentració unitària del 28 a Barcelona en defensa del sector sanitari i de l’educatiu.

Amb aquestes mobilitzacions tots ens hi juguem molt!
No et quedis a casa, les retallades en serveis públics t’afecten directament!

CATAC-CTS IAC, CGT Alt Campa i Conca de Barberà, CGT Ensenyament, CNT Ensenyament, COS (Coordinadora Sindical Obrera), CSIF, FAPIC, FTC-IAC, Infermeres de Catalunya, P.S.I. Lluitem!!!, SAE, Sindicat d’Estudiants, USOC, USTEC-STEs IAC

Related Articles

Deixa un comentari