El dilluns 4 de setembre de 2023, a les 8 del vespre, a la Plaça Vella de Terrassa, tornem a commemorar els fets del 3, 4, i 5 de setembre, quan la vila de Terrassa, va ser ocupada, saquejada i incendiada per l’exèrcit filipista. Tropes franco-castellanes que durant els mesos anteriors havien assetjat la ciutat de Barcelona es trobaven ara per Manresa i Vic i es dirigien cap a Terrassa perseguint a una partida de catalans comandada per Antoni Berenguer*.
Per recordar aquests fets i retre homenatge als terrassencs i terrassenques assassinats per les tropes borbòniques de Felip V el setembre de 1713, la Comissió 4 de setembre organitza des de l’any 2011 un acte de commemoració.
El pregó d’enguany anirà a càrrec d’en Roger Verdaguer, terrassenc represaliat per participar en una manifestació de protesta contra la destitució del president de la Generalitat.
La lectura del manifest la farà Ivette Baldó, membre de Drac Baluk Astharot i presentadora de la passada Festa Major de Terrassa. Montse Ruiz, membre d’Òmnium Cultural Terrassa, serà la conductora de l’acte
També comptarem amb les actuacions de grups de cultura popular: Ball de Serrallonga, el Drac Baluk Astharot, els Bastoners de l’Antic Poble de Sant Pere, Grallers i Tabalers i Cants per la Llibertat.
* El juliol de 1713 les tropes de Felip V iniciaven el setge de Barcelona amb la intenció de sotmetre els catalans. Ja el 7 de novembre de 1659 amb el Tractat dels Pirineus els territoris nord-catalans són ocupats per França, i el 25 d’abril de 1707 amb la derrota de la Batalla d’Almansa s’ocupa els territoris catalans de més al sud.
Dos mesos després d’iniciar-se el setge barceloní, un poderós destacament borbònic format per quatre o cinc mil homes i comandat pel mariscal Feliciano de Bracamonte arribava a les portes de la vila de Terrassa. Tenia ordres d’esclafar de forma exemplar tota localitat lleial a la causa austriacista. Aquella mateixa nit del 3 al 4 de setembre de 1713 les tropes borbòniques passaven la nostra vila per les armes. Mentre alguns terrassencs defensaven amb honor la ciutat, bona part de la població trobava com a lloc de refugi i resistència l’interior del convent de Sant Francesc.
L’endemà al matí l’espectacle a la nostra ciutat era desolador: moltes cases havien estat saquejades, un centenar s’havien esfondrat consumides per les flames i una vintena de terrassencs jeien pels carrers de la vila assassinats a mans dels assaltants. Aquest fou el preu que pagaren els terrassencs per defensar les seves institucions i les seves llibertats.
Deixa un comentari