Una nova pròrroga, i van 12, de la gestió dels busos

No Comment

Els grups aproven per unanimitat i sense debat plenari que la Policia Municipal pugui usar pistoles elèctriques.
El ple municipal d’octubre va recuperar les visites obertes al saló de plens.

Miquel Gordillo

Ja són 12 anys de pròrrogues del transport urbà, que gestiona l’empresa Avanza. Enguany toca una més, ja que així ho va portar al Ple el govern de TxT i ERC. En aquesta ocasió, part de l’explicació es troba en la pandèmia, la qual va provocar que hi hagués sis milions menys de viatges, segons Melgares. Com que després no s’han recuperat del tot, i per garantir la viabilitat econòmica de cara el pròxim concurs, «i no és motiu d’alegria», deia Melgares, «esperem que no necessitem més pròrrogues».

Entre retrets al govern, l’oposició de PSC, Cs i JxT s’abstingué en l’aprovació de la pròrroga. «La ciutat no s’ho mereix, és urgent dissenyar una xarxa de busos adaptada, amb rutes més ràpides i millor coordinades», afirmà Meritxell Lluís (JxT). «No pot ser sempre la pandèmia l’excusa per no tenir un concurs preparat».
Davant la quarta pròrroga del mandat, Marc Armengol (PSC) assegurà que el govern «ha estat marejant la perdiu i perdent un any fins el 2020. Ara no sabem si volen estudiar la gestió directa com volien, o si han vist la llum per la gestió mixta», tal com defensa el seu partit.

La CUP, contra les ‘letals’ pistoles Tàser

Sense cap mena de debat entre els grups, al contrari que amb la qüestió de la pròrroga dels busos, el Ple municipal aprovà el reglament intern que autoritza la Policia Municipal a usar pistoles elèctriques, les conegudes com Tàser. La policia local ja disposa de dues d’aquestes pistoles, les quals només podran ser portades, segons dicta el reglament, per dos agents adequadament formats en el seu ús, i que portaran una càmera que gravi l’actuació policial.

Molt critica amb aquesta decisió ha estat la CUP de Terrassa, que considera que «aquestes armes són letals i que mai s’hauria d’haver permès la seva utilització». La formació expressà en un comunicat la «vulneració dels drets fonamentals que suposa l’ús d’aquest tipus de pistoles», i que són un risc per la salut i per a la vida. Les pistoles Tàser són armes paralitzants que llencen una descàrrega de 400 volts sobre la persona per a immobilitzar-la momentàniament. La CUP afirma que un informe d’Amnistia Internacional descriu «la mort de 700 persones als Estats Units, de juny del 2001 a juny del 2007, i de 15 persones al Canadà, entre mitjans del 2003 i juny del 2007, després d’haver rebut descàrregues d’aquestes armes».

El Sindicat CCOO va portar al Ple una demanda de suport de millora de les condicions laborals dels repartidors i repartidores de plataformes digitals, els anomenats riders. «Aquestes empreses estan cercant la manera de contractar en frau de llei, a través d’ETTs i empreses de serveis. Els treballadors continuen com a falsos autònoms, sense saber si seran contractats», exposà Ivan Ramos, secretari comarcal de CCOO. Destacà també que el risc d’accidents en aquest sector és «molt elevat, en alguns casos mortal». El sindicat denuncia que els assetjaments sexuals són habituals amb les dones repartidores, i que les empreses fins i tot deneguen l’accés a les seves oficines i locals, «ni per agafar aigua ni fer servir els lavabos». De fet, denuncià, «han d’esperar al carrer per recollir les comandes que han de repartir».

El plenari va donar suport a la demanda que insta aquestes empreses a deixar de fer contractes en frau de llei, que es reconegui l’antiguitat dels treballadors, i que cessin la pràctica d’acomiadar durant el període de prova malgrat fer anys que reparteixen per a l’empresa.

Els grups, contraris a deixar de pagar la llum com acció per pressionar les elèctriques

En canvi, tots els grups rebutjaren donar suport a la proposta perquè el consistori deixi de pagar les factures de la llum. Davant l’escandalós augment de la tarifa de la llum viscuda els darrers mesos, diverses entitats socials acudiren al Ple per denunciar els beneficis milionaris de les grans elèctriques, que «enganyen contínuament els seus clients com la gent gran i precària», expressà Maria Teresa Bayés. «Fa anys que vivim el trist espectacle de les privatitzacions i les portes giratòries de polítics», afegí, per això reclamà una acció política decidida i de desobediència civil, com és deixar de pagar la llum «fins que els preus tornin a ser raonables», per «plantar cara les companyies elèctriques i fer valer el nostre poder com a consumidors», tot adduint que no poden tallar el subministrament a les administracions públiques. També es demanà la creació d’una empresa municipal energètica en forma de cooperativa. «Des del govern compartim tots els objectius», afirmà el regidor Carles Caballero (ERC), «però no han acceptat la nostra proposta de fer una anàlisi de viabilitat», amb mesures que poden ser més útils que fer pagar les comercialitzadores, quan només representen l’1% del cost de la llum».

«Estem d’acord que calen mesures, les grans companyies estan vivint de les nostres necessitats», afegí Melgares, però assegurà que si es deixa de pagar la llum, «els ciutadans haurien de pagar». I recordà que també «hem fet accions de desobediència, el 2019 ens vam plantar i no vam pagar les factures pendents que ens reclamà Endesa de famílies vulnerables».

Sense pressupost per la Taula de Ca n’Anglada

Ja són dos anys que els projectes al barri de Ca n’Anglada no avancen. Així ho considera l’associació veïnal del barri. A través d’una proposta presentada pel PSC i Cs, demanà una partida específica per a la Taula de Ca n’Anglada en els pressupostos del nou any per executar alguns macroprojectes que s’havien dissenyat.

“Les expectatives generades al barri no es compleixen i porten a la frustració”, expressà Carlos Lázaro (PSC). Hi ha la sensació evident que la Taula no està funcionant, “a la darrera Taula no hi havia ni la meitat d’entitats”, es queixà Lázaro; “falten macroprojectes i que la gent del barri en vegi sortides”.

Des del govern, Núria Marín, com a regidora del districte, afirmà que “coneixem els problemes del barri, n’estem invertint molts diners”, i mencionà algunes actuacions que s’estan fent des de diversos departaments. Sembla clar però que les visions estan molt oposades. Per al primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, “l’instrument de la Taula és perfecte, però no pot tenir un pressupost”, per ser un instrument de participació, afirmà. Així doncs, no es va aprovar la demanda per la votació en contra de tot el govern.

Related Articles

Deixa un comentari