la Festa Pagesa convida els dies 8 i 9 d’octubre a gaudir del consum sostenible i local

No Comment

El menjar i l’alimentació sostenible prenen protagonisme en aquest esdeveniment de dos dies que organitzen Barri Futur, les ecobotigues l’Egarenca i el Rodal, i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.


La primera edició de la Festa (Fes-te) Pagès/a se celebra aquest dissabte 8 i diumenge 9 d’octubre a la plaça Vapor Ventalló. Un cap de setmana “on prendre consciència del protagonisme del menjar i la pagesia com a elements bàsics d’estructuració territorial i com a proveïdores de salut tant a persones com al territori i l’ecosistema”. La fira està organitzada l’Egarenca (Terrassa) i la cooperativa El Rodal (Sabadell) juntament amb Barri Futur i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

“El nostre compromís, des d’una perspectiva agroecològica enfocada a la sobirania alimentària, versa sobre els espais agraris i el territori que treballen i suporten la pagesia del Vallès”, afirmen des de l’organització; “el rol de les consumidores en el sistema alimentari; i els reptes actuals i de futur per garantir una cadena de producció i consum sostenible a través d’estratègies alimentàries camp-ciutat”.

La Festa girarà “al voltant del menjar i el beure, de l’intercanvi d’històries de vida entre la pagesia i les persones que habitem la ciutat”. les entitats conviden a participar a la ciutadania en aquesta Fes-te Pagès/a i generar un espai de trobada per entendre la importància de la relació recíproca entre els grups de consum i les botigues agroecològiques, la ciutat, la pagesia, el medi ambient, la salut i la terra.

Programa:

DISSABTE 8 a les 17.00

Mostra de Productes locals
Primera activitat, un tastet de productes locals, ecològics i artesanals per obrir boca!
Podreu tastar productes de productores locals i platets elaborats per el restaurant El Camagroc Blau amb productes de la pagesia de l’Egarenca i la presència de El Turó de les 9 Cabres (formatges), Can Morral del Molí (vins, caves i oli) i La Microcerveseria (cervesa artesana).
A peu de carrer podreu tastar els productes, conèixer qui les produeix i on podeu trobar-los, ja sigui a una botiga agroecològica referent com l’Egarenca o a altres comerços de Terrassa.

Amenització infantil per part de companyia Filigranes durant tota la tarda.

DIUMENGE 9 de 11:00 a 15.00

Convoquem a la pagesia, les entitats territorials i les persones interessades en el desenvolupament de l’agricultura local de proximitat i compromesa a assistir aquesta jornada d’experiències.
Proposem un espai de trobada entre consumidores, productores i entitats que serveixi per a difondre i conscienciar sobre la importància i el potencial dels espais agraris periurbans i els sistemes agraris de proximitat en el marc del desenvolupament econòmic local, l’ordenació territorial harmònica, i la sobirania alimentària.

11h:00-Ajuda mútua i autoorganització: del camp a la ciutat

Presentació de projectes referents de la pagesia i altres col·lectius:
• Alterbanc. Nous models d’ajuda alimentària basats en l’ESS i la Sobirania Alimentaria, a càrrec de la cooperativa Keras Buti
• Menjadors escolars. La importància dels menjadors escolars per a la pagesia, a càrrec de la cooperativa Tres Terres
• Terra Pagesa . Comercialització i logística per a la pagesia local, a càrrec de Unió de Pagesos

12:00- Polítiques territorials locals per al desenvolupament agrari
Taula Territorial per tractar les eines i estratègies dels espais agraris periurbans i els sistemes agraris de proximitat

Programa:
• 12:00h – Presentació de la campanya Pla Territorial Agrari Específic del Vallès, a càrrec de Maties Serracant.
• 12.15 – Eines a disposició dels ens locals per avançar cap a sistemes alimentaris de proximitat, a càrrec de Sònia Callau, cap de la Oficina Territorial Agrària, O.T. Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona
• 12:30- Debat

Activitats familiars durant tot el matí dinamitzades per MEL Educació Ambiental

13:30- Dinar popular per la Xarxa de Suport Mutu

Dinar popular amb productes de la pagesia per conèixer-nos i fer xarxa!
Serà l’oportunitat de seure’ns a taula i conversar sobre tot plegat, de conèixer a la pagesia que ens proveeix, de crear noves relacions i xarxes que impulsin una sobirania sobre la nostra alimentació, com es produeix i com viu qui treballa la terra.

Related Articles

Deixa un comentari