Més de 9.000 euros en premis per als millors treballs universitaris sobre cooperatives i economia social

No Comment

Els Premis Economia Social 2023 repartiran 9.200 euros a treballs universitaris de fi de grau, postgrau i màster. Aquests premis, els quals s’acaben de publicar les bases i els convoca la Fundació Roca Galès en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat, es poden inscriure treballs originals tant individuals com col·lectius que es presentin entre el 17 de setembre del 2022 i el 10 de juliol del 2023, dia que es tanca la convocatòria per participar-hi.

Al detall, l’acte de lliurament dels Premis serà la segona quinzena de setembre. Segons s’estipula a les bases, s’atorgarà 1.100 euros als guanyadors de les categories de Treball de Fi de Grau (TFG), Treball de Postgrau (TP) i Treball Fi de Màster (TFM); així com el que obtingui el Premi Especial. També, rebran 900 euros els segons millors de cada categoria. Els premiats se’ls recompensarà amb 300 euros més per a serveis i productes del mercat social.

En un context marcat per l’emergència climàtica, la transició ecosocial serà un dels eixos principals dels Premis Economia Social 2023. Per això, el jurat valorarà especialment aquells treballs universitaris que vinculin l’economia social o les cooperatives amb la transició ecosocial, és a dir, la transformació de les societats cap a un model més sostenible que equilibri el desenvolupament econòmic i social amb els recursos limitats del medi natural.

A més, també es tindrà en especial consideració que els treballs abordin i donin respostes a un problema actual de la societat, que presentin solucions innovadores, així com que incloguin una perspectiva de gènere.

La principal finalitat dels Premis és reconèixer els treballs acadèmics teòrics i pràctics que posin l’accent en noves maneres de produir, gestionar i consumir mitjançant l’economia social i el cooperativisme. Un altre dels seus objectius és donar visibilitat a les àrees de coneixement vinculades a aquest model econòmic en les universitats catalanes, però també a fomentar l’especialització de l’alumnat en aquestes matèries.

Els premiats del 2022

En l’edició de l’any passat es van presentar un total de 43 treballs d’11 universitats catalanes. La recerca d’un grup d’estudiants vinculada al projecte Cucsperativa, sobre l’alternativa de gestionar els residus orgànics amb vermicompostatge en lloc de fertilitzants químics, va rebre el Premi Especial. Aquests provenien del postgrau d’economia social i solidària impulsat per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), coordinat per la cooperativa La Ciutat Invisible i amb el reconeixement acadèmic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

D’altra banda, el premi al millor TFM va ser per a Marc Dalmau Saba, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per una recerca sobre models alternatius de tinença i ús de l’habitatge en el món rural. Pel que fa a la categoria de TP es va premiar a Anna Lara Llonch, de la UAB, per una recerca sobre comunitats energètiques, que inclou un banc d’eines per a la seva creació. Finalment, el premi al millor TFG, el va rebre Ariadna Julià de Gispert, de la UPF, per una recerca que planteja una proposta transformadora per revertir el despoblament rural.

Related Articles

Deixa un comentari