“Parem l’espiral bel·licista que ens arrossega a la III guerra mundial”, alerta i convoca la Plataforma per la Pau contra les Guerres, OTAN no

No Comment

“Parem l’espiral bel·licista que ens arrossega a la III guerra mundial”, alerta i convoca la Plataforma per la Pau contra les Guerres, OTAN no, de Catalunya en un comunicat fet públic aquests primers dies de gener.

«Al desastre global de la guerra empresa per l’OTAN i Estats Units contra Rússia», subratlla la declaració, «s’hi ha d’afegir els gravíssims efectes antisocials de les instruccions donades per l’OTAN i el govern dels Estats Units perquè els països membres de l’Aliança incrementin la despesa militar fins al 2% del PIB, en benefici de la indústria armamentística dels Estats Units. També les perilloses modificacions de la doctrina nuclear dels Estats Units sota l’administració Biden, i el rearmament militar del Japó.»

La Plataforma denuncia «provocacions» de part dels EUA i Ucraïna, com també l’ofensiva russa, al mateix temps que reclama una «solució negociada que aturi la guerra».

Podeu llegir la declaració íntegra:

PAREM L’ESPIRAL BEL·LICISTA QUE ENS ARROSSEGA A LA III GUERRA MUNDIAL

PER LA REDUCCIÓ DE LA DESPESA MILITAR

L’ espiral bel·licista de la guerra entre l’ OTAN-Ucraïna i Rússia, a més de les pèrdues en vides humanes als països implicats en la guerra, té greus conseqüències econòmiques i socials en nombrosos països del planeta, i amenaça la pau mundial amb el risc de desencadenar la III Guerra mundial.

En efecte, el president d’Ucraïna Zelenskiy en acusar falsament el passat 15 de novembre el govern de Rússia de l’atac amb míssils a Polònia que van causar diversos morts, tenia com a objectiu la posada en marxa de l’article 5 del Tractat de l’OTAN que estableix: “Les Parts acorden que un atac armat contra una o més d’elles, que tingui lloc a Europa o a Amèrica del Nord, serà considerat com un atac dirigit contra totes elles, i en conseqüència, acorden que si tal atac es produeix, cadascuna d’ elles, en exercici del dret de legítima defensa individual o col.lectiva reconegut per l’ article 51 de la Carta de les Nacions Unides, ajudarà la Part o Parts atacades, adoptant seguidament, de forma individual i d’acord amb les altres Parts, les mesures que jutgi necessàries, fins i tot l’ús de la força armada, per restablir la seguretat a la zona de l’Atlàntic Nord“. A la vora del precipici, el govern nord-americà no va donar crèdit en aquesta ocasió a Zelenskiy.

Aquesta provocació se suma a altres accions molt perilloses i amb greus conseqüències de tot tipus com va ser el sabotatge als gasoductes Nord Stream I i II que connecten pel mar Bàltic el subministrament de gas des de Rússia a Alemanya. L’objectiu del sabotatge era reforçar el veto de l’OTAN i EUA a la compra de productes energètics de Rússia, i assegurar la dependència d’Alemanya i altres països europeus de la compra de gas natural liquat als Estats Units, molt més car i antiecològic en procedir de l’explotació del “fracking”, sistema il·legal a França des del 2011 i en altres països d’Europa, i a Espanya des del 2021 després de l’aprovació de la llei contra el canvi climàtic.

La guerra econòmica declarada per l’OTAN contra Rússia ha contribuït decisivament a l’augment de la inflació en el conjunt dels països de la Unió Europea, fins al 9,2% el mes de desembre, i a Espanya el 5,7%, encarint greument el cost de la vida de la classe treballadora i afectant negativament la indústria i sectors econòmics dependents de l’energia, provocant tancaments d’ empreses i la seva deslocalització cap a altres països. La decisió del govern dels Estats Units de posar en marxa la “Llei de reducció de la Inflació” amb subvencions per un valor de 369.000 milions de dòlars busca atreure cap al seu territori la producció industrial i tecnològica europea, afavorint la desindustrialització d’Alemanya i altres països de la UE.

Al desastre global de la guerra empresa per l’OTAN i Estats Units contra Rússia, s’hi ha d’afegir els gravíssims efectes antisocials de les instruccions donades per l’OTAN i el govern dels Estats Units perquè els països membres de l’Aliança incrementin la despesa militar fins al 2% del PIB, en benefici de la indústria armamentística dels Estats Units. També les perilloses modificacions de la doctrina nuclear dels Estats Units sota l’administració Biden, i el rearmament militar del Japó.

Totes les provocacions de l’OTAN i el govern Zelenskiy no eximeixen de responsabilitat el govern de Rússia en la intervenció militar a Ucraïna, forçada pel govern dels Estats Units i l’OTAN, així com la urgència d’obrir una solució negociada que aturi la guerra i eviti els riscos d’una escalada militar.

PER LA DESVINCULACIÓ D’ ESPANYA DE LA GUERRA CONTRA RÚSSIA. REDUCCIÓ DRÀSTICA DE LA DESPESA MILITAR. DEFENSEM LA NEUTRALITAT D’ESPANYA FORA DE L’OTAN

El govern de Pedro Sánchez no pot arrossegar la ciutadania de l’estat espanyol a una guerra “híbrida” contra Rússia amb l’excusa de la guerra amb Ucraïna, país que no forma part de l’OTAN ni de la Unió Europea. A més, el govern de Zelenskiy encapçala un dels dos bàndols de la guerra civil desencadenada després del cop ultranacionalista de l’Euro Maidan el 2013, causant des d’aleshores més de 14.000 morts a la regió del Donbass, l’incendi de la Casa dels Sindicats a Odessa amb desenes de treballadors/es assassinats. És un govern antidemocràtic que ha il·legalitzat els partits d’esquerra, prohibeix l’ús de la llengua russa, adopta una constitució centralista i racista, i que ha imposat una contrareforma laboral que despulla la classe treballadora dels drets laborals.

Pedro Sánchez no pot donar lliçons quan permet la venda d’armes des d’Espanya al govern reaccionari i antidemocràtic de l’Aràbia Saudita en la seva guerra contra el poble del Iemen.

Cal aturar una espiral bel·licista que l’està pagant la classe treballadora en les factures del gas i electricitat, i amb la pèrdua del poder adquisitiu. Els enviaments d’armes a Ucraïna, la preparació militar de forces ucraïneses en territori espanyol, l’enviament de tropes als països que envolten Rússia, posa la ciutadania d’Espanya en el focus de possibles represàlies militars en cas d’un agreujament del conflicte.

L’aprovació en els pressupostos de l’estat per al 2023 d’un notable increment de la despesa militar fins a l’1,2% del PIB, com a primer pas fins a assolir el 2% el 2029, és un fet irresponsable que ha de causar vergonya en els grups parlamentaris que els han votat a favor. És una despesa que a més retalla la necessària despesa social en salut, educació, habitatge públic, protecció social, etc.

El malestar social contra els efectes de la guerra contra Rússia s’ha expressat en manifestacions i protestes a diverses ciutats d’Alemanya, Txèquia, Itàlia, França, Grècia, etc. A Espanya la important manifestació contra la cimera de l’OTAN a Madrid el 26 de juny, va ser un primer toc d’atenció.

Davant el servilisme del govern d’Espanya amb els interessos dels Estats Units, que traïa la sobirania popular, i ens arrossega al desastre, la Plataforma per la Pau, contra les guerres, OTAN NO de Catalunya, crida la classe treballadora i la ciutadania a mobilitzar-se per exigir:

– La desvinculació d’Espanya de la guerra econòmica i “hibrida” contra Rússia. No a l’enviament d’armes i recursos econòmics al govern d’Ucraïna que prolonguen la guerra. Pel retorn de les tropes espanyoles de la zona de conflicte.

– Per la reducció dr’astica de la despesa militar, NO a nous augments de la despesa militar en els propers pressupostos.

– En defensa de la neutralitat que permeti a Espanya jugar un paper actiu i creïble que faciliti un alto el foc en la guerra i permeti una solució negociada per assolir la pau. En conseqüència, per la desvinculació d’ Espanya de l’ OTAN.

Cridem les diverses Plataformes en defensa de la Pau, contra l’OTAN i l’Imperialisme USA, a les diverses organitzacions socials, cíviques i polítiques de l’Estat espanyol que comparteixen els objectius d’aquesta declaració, a fer nous passos per a una coordinació efectiva que permeti mobilitzar la ciutadania en defensa de la Pau, contra les guerres, i pel NO a l’OTAN, i per aturar l’espiral bel·licista que ens arrossega a una III guerra mundial, la destrucció de la Humanitat i la vida al Planeta Terra.

Gener 2023

Plataforma per la Pau, contra les Guerres, OTAN NO, de Catalunya

Twitter:  @pauSIotanNo    –    Faceboock: Per La PAU – OTAN NO – Plataforma Catalunya

Related Articles

Deixa un comentari