El 2 de febrer de 2023, sota el títol “Rafel Comes, tot un personatge terrassenc”, l’Ateneu Terrassenc va retre homenatge a Rafel Comes i Ezequiel, en reconeixement de la seva trajectòria com a historiador local i artífex d’un arxiu sobre documentació terrassenca de primer ordre.
Fou un acte molt concorregut en el que hi varen intervenir el president de l’Ateneu Terrassenc, Ramon Vidal i Monras; el doctor en Història per la UAB, enginyer industrial (ETSEIB) i titulat en museologia per la Generalitat de Catalunya, Miquel Crusafont i Sabater; la doctora en Geografia i Història per la UB, Ana Fernández Álvarez i el mateix Rafel Comes en la part final.
Miquel Crusafont ressaltà la tasca que Comes ha fet dins el camp de la numismàtica, traduïda en rigorosos i interessants treballs com: Les monedes de necessitat a Terrassa durant la guerra 1936-1939, escrit juntament amb Antoni Turró i editat per Editorial Ègara, Terrassa, 1992, o la singular i magna publicació El florí d’or català, Catalunya, València, Mallorca, en col·laboració amb el mateix Miquel Crusafont i que fou editat per la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, el 1996. Obres de gran importància en aquesta disciplina i que formen part d’una extensa bibliografia que, en forma d’articles especialitzats en el tema, Rafael ha anat publicant al llarg dels anys com és el cas de Florins del Museu Alegre de Sagrera de Terrassa -el seu primer treball; Monedes Ibèriques d’Ègara. Un supòsit erroni, article escrit a l’uníson amb l’Agustí Escoz; Les monedes terrassenques. Els sisens de la Universitat Forana (1641-1642), Les monedes terrassenques. Els V rals de plata de la Universitat de la vila (1641-1642), Els bitllets municipals de la Guerra Civil (1937), publicats a la revista Terme, entre els anys 1990 i 1995, entre d’altres. Un tema, el de la numismàtica, que, junt amb el de la medallística, Rafel Comes ha sabut conjuminar amb el seu profund sentiment de catalanitat.
Ana Fernández feu un recorregut per la seva vessant com estudiós de temes històrics terrassencs i va descriure les característiques del seu arxiu, demostrant l’estimable valor que posseeix, així com alertant sobre la necessitat que tenim a l’hora de pensar quin ha de ser el seu futur, si no volem trobar-nos amb la lamentable pèrdua d’una documentació singular i única, formada per importantíssims fons industrials, familiars i de diverses societats culturals, específics de la ciutat de Terrassa, comptant amb informacions i publicacions úniques i imprescindibles a l’hora de reconstruir la història d’aquesta ciutat, pel que respecta fonamentalment als segles XIX i XX.
Aquesta historiadora feu també esment de la llarga llista d’escrits que Rafael Comas va donar a conèixer a través de les separates del butlletí El col·leccionisme de temàtica terrassenca, que, entre el febrer de 1991 i el desembre de 2008, va publicar l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa. En elles, nissagues industrials, troballes documentals de primer ordre, curiositats culturals interessantíssimes, es van anar desgranant constituint un ric mosaic d’estudis apassionants. Temes que també s’han vist reflectits a la revista Terme, del Centre d’Estudis de Terrassa; al Butlletí de l’Ateneu Terrassenc o al de l’Associació de Veïns Segle XX, Bocamoll.
Fernández posà èmfasi en el fet que, des de fa molts anys, resulta molt difícil trobar un llibre d’història dedicat a Terrassa sense que el nom de Rafael Comas i Ezequiel aparegui formant part de les seves referències documentals o bibliogràfiques, ja que el seu fons arxivístic resulta del tot ineludible per a qualsevol estudiós de temàtica terrassenca. Fet que també corroboren les assídues aparicions del seu nom en interessant blogs com poden ser “Records de Terrassa”, “Joaquim Verdaguer i Caballé”, i, com no, en el del seu amic Rafel Aróztegui “Terrassa – Blog del Rafel”, sense oblidar-nos que la premsa local també ha requerit en moltes ocasions dels seus coneixements per a documentar nombrosos articles.
L’acte es va tancar amb un animat col·loqui entre els assistents, durant el qual es manifestà repetidament la preocupació pel futur del seu arxiu.
Del Butlletí Informatiu de Col·leccionistes de Terrassa
Deixa un comentari