En marxa la setmana de la lluita camperola

No Comment

El diumenge dia 17 se celebrarà a la plaça Vella la 3a Fira Agroecològica del Vallès, organitzada per la plataforma PIC Vallès


III_Fira_PiC

Ha començat a Terrassa i també a Sabadell una setmana per reivindicar el camp, el consum agroecològic i les condicions de vida i producció i vida del camp i a l’entorn de la comarca. en una roda de premsa recent, el Marc Montllor, membre de PIC Vallès, i la Verónica Ruiz de la cooperativa Kopikua, van explicar els detalls dels actes que PIC s’organitzen al llarg d’aquesta setmana, i que culminaran amb la celebració de la 3a Fira Agroecològica, el proper diumenge a la Plaça Vella.

“Els boscos i l’entorn natural de Terrassa està molt descuidat: la nostra cultura està sent agredida”.

Des de PIC Vallès es mostren molt crítics amb el model de consum alimentari imperant. En Marc Montllor, membre del grup, no s’està de romanços i afirmà: “el teixit comercial local s’està desfent, desapareix el petit comerç de tota la vida”. “On abans hi havia centenars de comerços, ara competeixen un parell, com poden ser Caprabo i Mercadora”, es lamentava. Més encara, deia, “els boscos i l’entorn natural de Terrassa està molt descuidat: la nostra cultura està sent agredida”.

La plataforma PIC Vallès defensa un model agroecològic, el qual té en compte els criteris ambientals, socials i laborals dels treballadors del camp. “L’activitat de la pagesia s’ha de reflectir en la societat de la comarca”, rematava en Marc.

Les activitats de la setmana camperola varen iniciar-se ahir dilluns amb un taller de conserves, celebrat a l’Escola La Llar. Un dels plats forts vindrà de la mà d’en Miquel Porta, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública, que parlarà sobre la contaminació per tòxics en aliments i els efectes en la salut. Això serà dijous en una xerrada a les 7 de la tarda al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany (La Maurina).

presentació III fira agreocologia Marc Montllor i Verónica Ruiz, a la seu de Kopikua.

El dimecres hi haurà recollida de cistelles al carrer, a la plaça Vella, per part d’algunes de les cooperatives de consum locals, de les 16 a les 21h. La Verónica Ruíz, del grup de consum Kopukua de Can Palet, es referí a que aquests grups, com el seu, “volen promoure el consum responsable a la ciutat”. “Tenim interès en com es produeix, per això coneixem els productors amb qui treballem, autogestionem tota l’activitat de la cooperativa entre els socis”, relatava. Per això, “avancem segons les necessitats que veiem que tenim”.

La fira de diumenge tindrà lloc també a la plaça Vella, de les 10 del matí fins a les 14h. A la mateixa hi haurà parades de productes ecològics del Vallès i de col·lectiu vinculats a l’economia social i solidària, així com tallers sobre herbes aromàtiques i banca ètica, entre d’altres. Després hi haurà un dinar ecològic i econòmic. I a partir de les 16h, un intercanvi d’experiències d’associacions entre productors i consumidores agroecològics, amb participació de La Magrana Vallesana (Granollers) i Ca La Paca (Baix Llobregat).

Actualment hi ha 32 cooperatives de consum a la comarca, que segons el càlcul de PIC Vallès, aglutina entre 1.800 i 2.000 persones, totes elles vinculades i que exerceixen consum ecològic i de proximitat. Això sí, fugint de la cultura del low cost dels productes ecològics amb preus rebentats, que avui en dia està en augment i que es troben en qualsevol supermercat, com explicaven Marc i Verónica, “nosaltres volem vetllar per les condicions laborals dignes, i no caure en la precarietat.” “Nosaltres no competim, volem cooperar!”.

PARTICIPANTS A LA III FIRA AGROECOLÒGICA

PRODUCTOR/A UBICACIÓ TIPUS DE PRODUCTE:

AGRI-MA Castellbisbal Horta
Cal Vernet Castellbisbal Planter
Can Mallorquí Terrassa Cereal i lleguminosa
El Vergel de las Hadas Castellar del Vallès Planter
Embotits Casanovas Terrassa Carn i embotits
Fleca Roca Sabadell Forn
Massa mare Sabadell Forn
L’Heura Terrassa Verdura i fruita
Masia Ca N’Oliveró Castellbisbal Verdura i fruita
Pagerols Castellbisbal Verdura
Fem arrels Sabadell Cosmètica natural
Vita Viridis Sabadell Restaurant
Ecoplanet Sabadell  Botiga
Twenty four market Terrassa Botiga
La Drogueria Ecològica Terrassa Drogueria

ENTITATS I ORGANTIZACIONS:

Xarxa PiC Vallès Vallès Occidental Associació
Ecoxarxa Vallès Occidental – XIS Vallès Occidental Associació
Teixit de la Terra Sabadell Cooperativa de Consum Responsable
Tocant la Pera Sabadell Cooperativa de Consum Responsable
Remenat les Cireres Sabadell Cooperativa de Consum Responsable
Coope Candela Terrassa Cooperativa de Consum Responsable
Masoveria Urbana Can Casanoves Terrassa Associació
No llencem ni mica Barcelona Associació
Kopikua Terrassa Cooperativa de Consum Responsable
Xarxa d’Economia Social i Solidària Terrassa Economia Social
Som Energia Terrassa Energia
Fiare Banca Ètica Terrassa Banca Ètica
Sembrant Ciutat Terrassa Hort urbà
Malarrassa Terrassa Diari cooperatiu
Coope Atzur Terrassa Cooperativa de Consum Responsable

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari