Èxit de la campanya Reimpuls Solar Vallés de Som Energia. Un pas més per a la transició energètica en l’any 2020

No Comment

Som Energia Terrassa

 

Tot i les vicissituds viscudes l’any 2020 per la situació de pandèmia sanitària arran de la covid-19, el grup local de Som Energia de Terrassa ha anat fent passes fermes i decidides cap a un model energètic autogestionat i apoderat centrat en les persones. Propers a arribar als 1.200 socis i 2.000 contractes a la nostra ciutat, és un bon moment per fer balanç de les activitats realitzades i compartir-les amb tots vosaltres, sense oblidar que estem en un escenari d’emergència climàtica en el que cal continuar treballant tot i les urgències del període a les que ens hem obligat, tots plegats, a fer-hi front des del passat mes de març.

Instal_BlocHem seguit promovent de forma activa les instal·lacions d’autoproducció fotovoltaica per part de particulars i petites empreses. Ho hem fet sobretot de forma virtual quan no ha sigut possible la celebració física dels esdeveniments programats, per exemple en la Fira Terrassa Cooperativa o en les jornades ECOFòrum’20 organitzades per l’Ajuntament de Terrassa. Tot i que ens manca el contacte proper i més personal que es dóna en els actes presencials, sí que és cert que els actes virtuals poden arribar potencialment a més persones i les gravacions digitals queden accessibles per als despitats que no han pogut assistir-hi o els que han tingut un imprevist de darrera hora. També hem anat incrementant la comunicació a través del blog del grup local de Terrassa a la web de Som Energia, on hem anat informant d’esdeveniments i tractant temes tècnics d’interès. Particularment interessant és la reflexió al voltant de les barreres de gestió i la revisió dels aspectes legals associats a les instal·lacions d’autoproducció solar fotovoltaica en blocs d’habitatges, en viure la majoria de terrassencs en aquest tipus d’edificis. La cooperativa ha publicat a finals de l’any 2020 una guia pràctica per a l’autoproducció col·lectiva en blocs de pisos que us convidem a fullejar.

Però, sens dubte, ens volem felicitar per engegar el projecte Reimpuls Solar Vallès, que és el segon projecte de compra col·lectiva d’instal·lacions d’autoproducció solar fotovoltaica de Som Energia a la comarca del Vallès. Promoguda pels Grups Locals de Rubí, el Baix Vallès, Castellar del Vallès, Sant Cugat, Sabadell i Terrassa. Reimpuls Solar Vallès va sorgir després de l’èxit d’acollida de la primera compra col·lectiva d’autoproducció de Som Energia, que es va fer a alguns municipis del Vallès sota el nom d’Impuls Solar Vallès i que va culminar en la realització de 87 instal·lacions que totalitzen 247 kW de potència energètica 100% renovable.

La presentació virtual, és clar, del Reimpuls Solar Vallès es va realitzar el dia 6 d’abril de 2020, i en pocs mesos es varen assolir els objectius de persones inscrites al projecte: més de 130. El ritme de realització de les tasques del projecte s’està fent a un molt bon ritme per part de SEBA (Associació de Serveis Energètics Bàsics Autònoms) encarregada de dur a terme les instal·lacions i amb dades a 1 de desembre, ja s’havien completat 24 instal·lacions i s’havien signat un total de 66 contractes. L’empresa seleccionada ofereix, a les persones sòcies que hi participen, el servei integral de la instal·lació (assessorament, tramitació de subvencions, material, instal·lació, posada en marxa i legalització), que es realitza amb els criteris i les condicions que va establir el grup impulsor sorgit dels Grups Locals i membres de l’Equip Tècnic de Som Energia. Aquestes experiències demostren que la manera més efectiva d’impulsar instal·lacions solars domèstiques és sumar moltes persones interessades a la vegada, per tal d’aconseguir preus més competitius i simplificar les tasques de gestió i d’instal·lació. La cooperativa té actius més de divuit processos de compra col·lectiva en diversos territoris.

Més enllà dels esmentats, el grup local de Som Energia vol seguir impulsant nous projectes que afavoreixin la transformació del model energètic actual cap a un que es basi en fonts energètiques renovables, que sigui eficient, distribuït i en mans de les persones. T’hi apuntes?

Related Articles

Deixa un comentari