Fiare Banca Ètica: 26 milions per ajudar entitats amb impacte social l’any passat

No Comment

El finançament del banc de finances ètiques va créxer el 2019 un 160% respecte a l’any anterior, tot promovent l’economia real en els sectors social, cultural i mediambiental.


Fiare Banca Etica va finançar per valor de 26 milions d’euros el desenvolupament de l’economia real en els sectors social, cultural i mediambiental a Espanya el 2019, un any en què el banc va assolir uns beneficis rècord. L’entitat informa que el 70% del finançament total es va invertir en els àmbits de la inserció sociolaboral, l’habitatge, la cultura i l’educació. Una xifra que s’ha injectat en empreses, cooperatives i associacions que treballen per a construir una societat millor, al servei de les persones i la sostenibilitat.

Inserció Laboral i Social, primer àmbit de finançament

L’àmbit on més diners s’ha invertit a través del crèdit en aquest exercici és en la inserció social i laboral de persones, amb més de 7 milions d’euros, que correspon a gairebé un terç del finançament total. Una aposta per a aconseguir la inclusió de persones en situació de vulnerabilitat que permet la integració i l’intercanvi permanent de coneixements i experiències entre persones diverses.

Habitatge, cultura i educació

En segon lloc, en el sector de l’habitatge s’han invertit més de 7 milions i mig d’euros. D’aquesta forma, el banc ha continuat apostant pel cohousing i l’habitatge cooperatiu, com dues formes d’habitatge alternatiu al sistema de mercat que facilita en millors condicions un habitatge a la ciutadania.

Fiare Banca Etica continua donant suport al desenvolupament de l’educació i cultura, així com als artistes i entitats que formen part de l’ecosistema cultural. L’entitat va invertir el 2019 més de 3 milions 800 mil euros durant el 2019 per finançar iniciatives artístiques, culturals i educatives, gairebé un 15% del pressupost total.

L’economia social continua sent una de les apostes de Fiare Banca Etica des de la posada en marxa de l’entitat financera cooperativa el 2014 a Espanya. En aquest període s’han donat suport a projectes d’economia social i solidària amb més de 2 milions i mig d’euros.

Uns altres dels àmbits de finançament destacables han estat l’àmbit de la sostenibilitat mediambiental i l’agricultura ecològica, superant la barrera dels 2 milions d’euros, la qual cosa mostra un clar compromís pel futur del planeta i la vida. Finalment, sectors com la tecnologia o la cooperació al desenvolupament també han estat finançats per Fiare Banca Etica, amb més d’un milió d’euros.

L’assemblea de 2020, completament online

La primera Assemblea de Fiare Banca Ètica, que va tenir lloc completament online, celebrada el passat dissabte 16 de maig a causa de la Covid-19, va comptar amb la participació i el vot de més de 3.000 persones sòcies entre Espanya i Itàlia. Durant l’Assemblea, es va aprovar el balanç integrat de 2019, es va renovar el comitè d’ètica i es va reafirmar el paper del projecte de finances ètiques en la difícil situació econòmica i social provocada per l’epidèmia de coronavirus.

Les persones sòcies de la cooperativa van aprovar el balanç de Banca Etica de 2019 per una gran majoria. L’any passat va tancar amb el major benefici obtingut des del seu inici fa 21 anys, per una suma de més de 6 milions d’euros.

Altres indicadors que Fiare Banca Etica destaca són els préstecs, els quals van créixer fins als 1.004 milions (creixement del 8%); els dipòsits d’estalvi directe van créixer un 10% i van enfilar-se fins els € 1.708 milions; els dipòsits d’estalvi indirectes, fins a 705 milions (la col·locació dels fons ESG de Etica Sgr, que van créixer un 19%); els indicadors d’eficiència i solidesa del capital, tots en creixement amb un ROE del 6.26%; i un CET 1 13.83% i la ràtio de capital total del 16.31%.

La presidenta de Banca Etica, Anna Fasano, va explicar que “Banca Etica mai ha distribuït dividends i fins i tot enguany amb aquest alt benefici”, i que l’assemblea va aprovar “portar el benefici sencer del balanç a reserva, amb la finalitat d’enfortir els índexs de capital, amb el doble propòsit de donar suport al creixement futur dels crèdits per a poder abordar adequadament les incerteses del cicle econòmic actual”. “Els excel·lents resultats de 2019 també es destaquen per les dades del primer informe d’impacte: “es va ajudar a crear 9.800 llocs de treball, activar 4.000 processos d’inserció laboral per a persones vulnerables i instal·lar 6MW de plantes d’energia de fonts renovables”, en paraulesde Fasano.

43.900 socis i sòcies

Banca Etica és un banc cooperatiu que opera a Itàlia i a Espanya, i en aquest últim, amb el nom de Fiare Banca Etica. Recull els estalvis d’organitzacions i ciutadans/as responsables i els utilitza íntegrament per a finançar projectes dirigits al benestar col·lectiu. Avui, Fiare Banca Etica compta amb 43.900 socis i sòcies i 74 milions de capital social, una captació d’estalvi de 1.700 milions d’euros i finançaments per més de 1.000 milions a favor d’iniciatives d’organitzacions, persones i empreses dels sectors de la cooperació i la innovació social, la cooperació internacional, la cultura i la qualitat de vida, la cura del medi ambient, el turisme responsable, l’agricultura ecològica, el dret a l’habitatge i la legalitat. El Grup Banca Etica inclou a Etica sgr, una societat de gestió de l’estalvi que proposa exclusivament fons comuns d’inversió ètica, i a les Fundacions Finances Ètiques a Espanya i Itàlia, que promouen iniciatives d’estudi i sensibilització a favor d’una educació crítica en finances. Fiare Banca Etica opera a Espanya des de 2014 amb registre en el Banc d’Espanya i compta amb 3 delegacions a Madrid, Barcelona i Bilbao i tota l’operativa online.

Related Articles

Deixa un comentari