La Xarxa d’Ateneus Cooperatius continua assessorant les entitats de l’ESS durant l’actual emergència social i econòmica

No Comment

La campanya #MésQueMai encetada pels Ateneus Cooperatius pretén mostrar tot el que aquests estan duent a terme pel que fa a assessorament i formació a entitats de l’economia social i solidària.


La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, formada per 14 nuclis territorials, informa que ha continuat treballant durant la situació d’emergència social i econòmica actual. Per això, ha impulsat la campanya “Més que mai, Ateneus Cooperatius”, l’objectiu de la qual és el de mostrar com s’està donant resposta a les necessitats generades en aquest context per tal de seguir fomentant l’economia social i solidària.

La campanya #Mésquemai es basa en quatre grans línies d’actuació. Una d’elles, donar a conèixer les iniciatives de l’ESS i adaptar-les a la nova realitat. Un exemple és la campanya Suma’t al Consum Agroecològic!, a través de la qual les organitzacions agroecològiques s’han enxarxat per reivindicar un model de consum responsable amb les persones i amb la vida, i per posar en valor la pagesia i els productes de proximitat i locals. A Catalunya hi ha més de 160 grups i cooperatives de consum, 21 de les quals al Vallès Occidental, segons dades de l’Ateneu Cooperatiu.

Un altre exemple és el Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària, on diferents organitzacions de l’ESS catalana van impulsar un micromecenatge de recollida de fons per ajudar econòmicament a 26 iniciatives que aporten solucions directes, cosint mascaretes i bates, fabricant viseres 3D, produint i distribuint productes agroecològics, tenint cura de les persones o desenvolupant tecnologies lliures per teletreballar. El Fons ha obtingut amb la seva primera fase 46.240 euros en només 15 dies.

mesquemai-ateneu-cooperatiu-valles-occidental Imatge de la campanya #MésQueMai, impulsada pels Ateneus Cooperatius de Catalunya.

Els Ateneus Cooperatius també han reorientat la seva activitat, tot acompanyant virtualment amb sessions en línia. Per això, han creat noves eines per poder informar de totes les mesures i estratègies que es posen a l’abast de les entitats per fer front a la crisi social i econòmica. També acompanyen en l’anàlisi estratègica i l’elaboració de plans de contingència per esdevenir resilients. I comparteixen experiències de diferents territoris que puguin ser adaptables o replicables. Una altra línia és la de guiar a l’hora de transformar aquells projectes empresarials que hagin de reinventar-se per no desaparèixer.

Radiografia de les necessitats de l’ESS i formació

Des de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius es vol obtenir una radiografia de la realitat de l’ESS al país per tal d’activar mecanismes que ajudin al sector a superar aquest escenari de dificultat. En una primera fase, cada un dels 14 Ateneus Cooperatius del territori ha enviat un qüestionari per detectar l’estat de les iniciatives del seu territori. Tot seguit, la recollida d’informació i la fotografia obtinguda ajudarà a concretar accions que puguin ser realment útils i ajustades a les seves necessitats.

Aprofitant l’oportunitat d’utilitzar eines virtuals, els Ateneus Cooperatius sumen tota la seva oferta formativa perquè tots els projectes d’Economia Social i Solidària, independentment d’allà on es trobin, puguin adquirir les eines i recursos més adients a les seves necessitats. Es tracta de formacions per donar resposta a les necessitats específiques sorgides en aquest context, tot  proposant temàtiques adaptades que permetin a les organitzacions sortir enfortides d’aquesta crisi.

Related Articles

Deixa un comentari